Ο φάρος του Αργοστολίου, το 1833 -Η αξία των Επτανήσων για την Βρετανία και η αρχιστρατηγία των ελληνικών στρατευμάτων που προσέφερε ο λόρδος Βύρων στον Βρετανό Νάπιερ και δεν κατέστη δυνατή…


Ο φάρος του Αργοστολίου,
το 1833

Η αξία των Επτανήσων για την Βρετανία
και η αρχιστρατηγία
των ελληνικών στρατευμάτων
που προσέφερε ο λόρδος Βύρων
στον Βρετανό Νάπιερ
και δεν κατέστη δυνατή…


Ο φάρος των Αγίων Θεοδώρων, στο Αργοστόλι,
το 1825-1830...

Από την έκδοση του στρατηγού Charles James NAPIER GCB (1782-1853) «Οι αποικίες: Η αντιμετώπιση της αξίας τους γενικά - των Ιονίων Νήσων ειδικότερα, η σημασία των τελευταίων στον πόλεμο και το εμπόριο - όσον αφορά την ρωσική πολιτική - τα οικονομικά τους - γιατί ένα βάρος στην Μεγάλη Βρετανία - λεπτομερείς αποδείξεις ότι δεν έπρεπε να είναι έτσι - η τουρκική κυβέρνηση - η μάχη του Ναυαρίνου - ο Αλή Πασάς - ο σερ Τόμας Μαίτλαντ - οι αυστηροί περιορισμοί στην διοίκηση του Sir Frederick Adam» / «The colonies: treating of their value generally - of Ionian Islands in particular, the im­portance of the latter in war and commerce - as regards Russian policy - their finances - why an expense to Great Britain - detailed proofs that they ought not to be so - Turkish government - battle of Navarino - Ali Pacha - Sir Thomas Maitland - strictures on the admi­nistration of Sir Frederick Adam», α΄ εκδ. Thomas & William Boone, Λονδίνο, 1833.
Ήταν σε σχήμα 8°, xv + 608 σελ. με 16 λιθόγραφους πίνακες και δυο σχεδιαγράμματα εκτός κειμένου.

Ο Νάπιερ / Ναίπιερ διορίσθηκε στρατιωτικός επιθεωρητής Κερκύρας (1819). Υπηρέτησε σε μια μυστική διπλωματική αποστολή στα Ιωάννινα, τότε που κυβερνούσε ο Αλή Πασάς (1820).
Κατά την διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας (1821), έδειξε μεγάλη συμπάθεια για τους Έλληνες. Έγραψε επίσης δύο ακόμα βιβλία για την Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά (το ένα ήταν «Ο πόλεμος στην Ελλάδα», 1821 και το άλλο για την Κεφαλονιά).


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΕΔΩ.

Το 1822, εστάλη από την Κέρκυρα στην Κεφαλονιά.
Υπηρέτησε ως κυβερνήτης για 8 χρόνια, κυβερνώντας ως απόλυτος μονάρχης. Κατασκεύασε δρόμους, βελτίωσε θεσμούς, ίδρυσε ιδρύματα. Αλλά ενεργούσε αυτοβούλως, αφού ήταν σε ρήξη με τον Άνταμ. Στο νησί συναντήθηκε και με τον λόρδο Βύρωνα, ο οποίος ήταν στον δρόμο του προς την Ελλάδα…. Ο Βύρων του προσέφερε την αρχιστρατηγία
των ελληνικών στρατευμάτων… Ο Νάπιερ έδέχθη, υπό τον όρο να γίνουν δεκτές οι αξιώσεις του από το ελληνικό λόμπυ του Λονδίνου (την ελληνική επιτροπή).
Αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν και η πρότασις εγκατελείφθη….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ για τα ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ

Έγραψε, όπως προανέφερα βιβλίο και για το νησί («ΠερΙ των δρόμων της Κεφαλληνίας», 1825). Σε αυτό γράφει για το οδικό δίκτυο της Κεφαλονιάς, προτάσεις του για βελτίωσή του, περιγράφει τις αρχαιότητες του νησιού (με παραπομπές από τους Λατίνους συγγραφείς), τον προϋπολογισμό του νησιού, προτείνει βελτίωση των οχυρώσεων του Αργοστολίου, την αποστράγγιση των ελών, την κατασκευή φυλακών και στρατιωτικών καταλυμάτων. Παρέχει λεπτομερείς χάρτες θερμοκρασίας για κάθε τρίμηνο, καθώς και δημογραφικά στοιχεία για 20 χωριά της Κεφαλονιάς! Στοιχεία για τον πληθυσμό, τα επαγγέλματα, τα κτήρια και τον εξοπλισμό, τις πηγές και τους χειμάρρους, τα τοπικά προϊόντα, την πανίδα και τους αλιευτικούς στόλους…

Στην θέση Κουτούπι στο Αργοστόλι σε ιδιόκτητο κτήμα δημιούργησε τους λεγόμενους Κήπους Νάπιερ / Κήπος Νάπιερ.[1]


Ο βετεράνος του Βρετανικού Στρατού αργότερα έγινε γενικός στρατηγός του (βρετανικού) στρατού της Βομβάης στην Ινδία. Οδήγησε στην στρατιωτική κατάκτηση της Σινδ / Sindh, έγινε κυβερνήτης της, και αρχηγός στην Ινδία…

ΠΗΓΕΣ:
Butler W. - F. «Life of Charle’s Napier», 1890.
Holmes «Four famous soldier», 1889.
Λεκάκης Γ. «Βιβλιογραφία».
Λεκάκης Γ. «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις».
MacColl W. «The career and conduct of sir Ch. Napier», 1355.
MacDougall «General Napier as conqueror and governor of Scinde». 1860.
Napier-Bruce W. «Life of Charle΄s Napier», 1855.
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.3.2020.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:
[1] Η προτομή του Νάπιερ, η οποία φιλοτεχνήθηκε το 1906, από τον γλύπτη Ιωάννη Κόκκινο, υπέστη σοβαρές ζημιές και βανδαλισμούς κατά την Γερμανική Κατοχή. 


ΛΕΞΕΙΣφαρος Αργοστολιου, 1833, Επτανησα, Βρετανια, αρχιστρατηγια, ελληνικος στρατος, λορδος Βυρων, Βρετανος, Ναπιερ, εκδοση, στρατηγος, αποικια, Ιονια Νησια, Ιονιο πελαγος, ρωσια, οικονομια, Μεγαλη Βρετανια, τουρκια, ναυμαχια του Ναυαρινου, Αλη Πασας, Μαιτλαντ, Ανταμ, Λονδινολιθογραφια, Νεπιερ, Κερκυρα, 1819, μυστικη διπλωματια, Ιωαννινα, Αληπασας, 1820, Επανασταση 1821, Ιονιοι Νησοι, Κεφαλονια, 1822, Κεφαλλονια, κυβερνητης, απολυταρχια, μοναρχης, λορδος Βυρωνας, ελληνικο λομπυ Λονδινου, ελληνικη επιτροπη Λονδινου, Κεφαλληνια, 1825, οδικο δικτυο, προυπολογισμος, οχυρωση, Αργοστολι, αποστραγγιση, ελος, φυλακη, θερμοκρασια, δημογραφια, πληθυσμος, επαγγελμα, εξοπλισμος, πηγες, χειμαρρος, τοπικα προιοντα, πανιδα, αλιευτικος στολος, Κηποι Ναπιερ, Βρετανικος Στρατος, Βομβαη, Ινδια, Σιντ, Μπατλερ, Χολμς, ΜακΚολλ, ΜακΝτουγκαλλ, κουτουπι, κηπος ναπιερ, 1906, Κοκκινος, βανζαλισμος, γερμανικη κατοχη, Αγιοι Θεοδωροι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ