Κεραμικά με διακόσμηση άνω των 6.000 χρόνων βρέθηκαν στην Σλοβακία, σε περιοχή με κατοίκηση 80.000 χρόνων… - Δείχνουν θεσσαλο-θρακική καταγωγή


Κεραμικά με διακόσμηση
άνω των 6.000 χρόνων
βρέθηκαν στην Σλοβακία,
σε περιοχή με κατοίκηση
80.000 χρόνων…

Δείχνουν θεσσαλο-θρακική καταγωγή


Στην Δυτική Σλοβακία αποκαλύφθηκαν διακοσμημένα κεραμικά, εργαλεία από κέρατα και θραύσματα πέτρινων εργαλείων, που έγιναν από μέλη του λεγομένου «πολιτισμού Lengyel». Ένας πολιτισμός της νεολιθικής εποχής, τριών φάσεων, με επίκεντρο τον Μεσαίο Δούναβη στην Κεντρική Ευρώπη, που άκμασε κατά 7.000 - 5.400 χρόνια πριν από σήμερα, την εποχή του πολιτισμού του Διμηνιού στην Θεσσαλία.

Κέντρο του θεωρείται το Lengyel στην Tolna της Ουγγαρίας[1], που τον ονομάτισε, όπου ευρέθησαν 90 τάφοι, οι οποίοι ερευνήθηκαν μεταξύ 1882 και 1888. Το όνομα του πολιτισμού εισήχθη από τον Oswald Menghin στις αρχές της δεκαετίας του 1920.


Η ανακάλυψη των διακοσμημένων κεραμικών έγινε από μια ομάδα με επί κεφαλής τον αρχαιολόγο Andrej Zitnan.

Τα αρχαία αντικείμενα, εκτιμώμενα άνω των 6.000 χρόνων, ανασκάφηκαν κοντά στο μεσαιωνικό τείχος στην πόλη Trnava – την Μικρή Ρώμη ή την Σλοβακική Ρώμη, περίπου 50 χλμ. ΒΑ. της Μπρατισλάβας. Ο εμπορικός οικισμός της Trnava ιδρύθηκε σε ένα αρχαίο σταυροδρόμι των παλαιών εμπορικών δρόμων που ήδη χρησιμοποιούνταν από τους προϊστορικούς χρόνους, κατά μήκος του ποταμού Trnávka και έδινε διέξοδο στην Μεσόγειο σε κατοίκους των νυν περιοχών όπου τα κράτη Βοημία - Ουγγαρία - Πολωνία…

«Η ύπαρξή τους μέχρι σήμερα είναι θέμα τυχερών συνθηκών…», εδήλωσε ο κ. Peter Grznar από το τοπικό Συμβούλιο Περιφερειακών Μνημείων.

Η πόλις είναι γνωστή για νεολιθικά ειδώλιά της, που ονομάζονται Trvana Venuses / Αφροδίτες της Trvana, τα οποία χρονολογούνται περίπου πριν από 6.800 χρόνια.
Ο κ. Žitňan εδήλωσε ότι η νέα ανακάλυψη υποδηλώνει ότι η νεολιθική εποικία κάποτε βρισκόταν σε περιοχή που ήταν μεγαλύτερη από ό,τι είχαν σκεφτεί προηγουμένως οι αρχαιολόγοι. Απεκαλύφθη περιοχή που θα μπορούσε να είναι μέρος του μεγαλύτερου οικισμού, ο οποίος ανακαλύφθηκε πριν από τέσσερα χρόνια.

Τα κεραμικά αυτά θραύσματα αποδεικνύουν την επιδεξιότητα του «πολιτισμού Lengyel». Τα νεολιθικά κεραμικά κομμάτια έχουν όμορφες διακοσμήσεις.

Το όνομα της πόλεως είναι σχετικό με τον Τύρναβο[2] – άρα έχει θρακική προέλευση. Όπως επίσης Θράκες είναι οι δημιουργοί του πολιτισμού, που αναμείχθηκαν με άλλες φυλές που ήρθαν από την Ανατολία.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΕΔΩ.

Ας μην ξεχνάμε, τέλος, πως στο Πιεστάνυ / Piešany στην Τρνάβα της Σλοβακίας, ευρέθη κατοίκηση από ανθρώπους 80.000 χρόνια πριν από σήμερα. Τα ζεστά ιαματικά νερά του, φαίνεται ήταν μια όαση για τους ανθρώπους την εποχή των παγετώνων. Και στο κοντινό χωριό Moravany nad Vahom ευρέθηκε ένα μικρό διάσημο γυναικείο άγαλμα, που ονομάστηκε Venus of Moravany / Αφροδίτη του Μοραβάνυ, φτιαγμένο από ελεφαντόδοντο μαμούθ που φιλοτεχνήθηκε πριν από 24.800 χρόνια

ΠΗΓΗ: The Slovak Spectator, 18.3.2020. TASR. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 19.3.2020.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Ευρήματά του «πολιτισμού» έχουν βρεθεί σε Αυστρία, Μοραβία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, τ. Γιουγκοσλαβία, Βαυαρία / Γερμανία και Ελβετία.

[2] Η λέξις τούρνε / τουρνέ < γυρνώ > turn (αγγλ) για να βρω να φάω, κάνω περιοδεία (τουρνέ) για να βρω φαΐ < αρχ ελλ. ρήμα τρώγω, τείρω κλπ. Άρα τούρνα / τύρνα, τόπος όπου έχει φαΐ, βοσκή για τα ζώα, κλπ. από τα οποία παίρνεται το turo / τυρί.
Και πράγματι: Δείτε σε τι τόπους είναι οι πόλεις Tyrnaa, Tyrna, λατ. Τυρναβία / Tyrnavia, γερμ. Tyrnau και Tarnow, σλοβ. Trnovo, πολων. Tarnów, βουλγ. (Veliko) Tarnovo, σερβ. Trnavac, κλπ. Τύρνα ελέγετο πριν και η Ελατη Τρικκαλων στην Θεσσαλία, Τύρναβος Λαρίσης επίσης στην Θεσσαλία. Τόποι κατ' εξοχήν βοσκοτόπια, πλούσιοι.

ΛΕΞΕΙΣΚεραμικα, διακοσμηση, 6.000 χρονια πριν, Σλοβακια, 80.000 χρονια πριν, κεραμικη, εργαλειο, κερατο, πετρινα εργαλεια, πολιτισμος Λενγκυελ, νεολιθικη εποχη, Δουναβης, Ευρωπη, 7.000 χρονια, 5.400 χρονια, Διμηνιο, Διμηνι, Τολνα, Ουγγαρια, ταφος, Μενγκιν, Ζιτναν, τειχος, Τρναβα, Μικρη Ρωμη, Σλοβακικη Ρωμη, Μπρατισλαβα, ποταμος Τρναβκα, Μεσογειος, Βοημια, Πολωνια, νεολιθικο ειδωλιο, Αφροδιτες της Τρναβα, Αφροδιτη, 6.800 χρονια, νεολιθικη κεραμικη, Τυρναβο, θρακη, Θρακες, Ανατολια, Πιεστανυ, ιαματικα νερα, παγετωνες, Μοραβανυ ναντ Βαχομ, γυναικειο αγαλμα, Αφροδιτη του Μοραβανυ, ελεφαντοδοντο μαμουθ, 24.800 χρονια, Αυστρια, Μοραβια, Τσεχια, Γιουγκοσλαβια, Βαυαρια, Γερμανια, Ελβετια, Τυρνα, Τυρναα, Τυρναβια, Τυρναου, Ταρνοβ, Τρνοβο, Ταρνωβ, Βελικο Ταρνοβο, Τρναβατς, Ελατη Τρικαλων, παλαιολιθικη εποχη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ