Πολυκατοικίες και δρόμοι πάνω σε Μυκηναϊκό τείχος… Πού; Στην Θήβα, φυσικά… Στο Μυκηναϊκό τείχος των «ΠΡΟΙΤΙΔΩΝ»…


Πολυκατοικίες και δρόμοι
πάνω σε Μυκηναϊκό τείχος!!!
Πού;
Στην Θήβα, φυσικά…

Στο Μυκηναϊκό τείχος
των «ΠΡΟΙΤΙΔΩΝ»…


"Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω μέλι"!!!!!!!!!!!

Σε ποια πόλη της Ελλάδος θα δούμε την τέλεια υποβάθμιση της ίδιας της της Ιστορίας;
Στην πόλη των Θηβών Βοιωτίας... όπου ο περίπατος δεν είναι ταξίδι στην Ιστορία, αλλά στην - κακώς λεγομένη - προϊστορία των Ελλήνων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΘΗΒΑΙΣ, ΕΔΩ.

!!!!!!!!!!!!!!!

Ποιοι έβαλαν τα χεράκια τους και έβγαλαν τα ίδια τους τα ματάκια;
Οι Θηβαίοι...

Από πινακίδες πάμε καλά...

Σήμερα σας έχω ένα μυκηναϊκό τείχος, κάτω από δρόμους και πολυκατοικίες...
Που... φυλάσσεται με κάγκελα... να μην καταστραφεί!
Και ενώπιόν του, οξύμωρον, η πινακίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενημερώνει:

Κάποτε ήταν ένα τείχος, που έκτισαν ηρωικοί πρόγονοί μας,
για να προστατεύσουν την πόλη τους, την ιστορία τους,
τους θεσμούς τους...

"Σύμφωνα με την αρχαία γραπτή παράδοση, η Θήβα είχε οχυρωθεί με ισχυρά τείχη ήδη από τα μυθικά (προϊστορικά) χρόνια. Κατά τον Όμηρο, οι δίδυμοι αδελφοί Ζήθος και Αμφίων είχαν κατασκευάσει την πρώτη οχύρωση της Καδμείας, η οποία διέθετε επτά πύλες: «... Ἀμφίονά τε Ζῆθόν τε, οἵ πρῶτοι Θήβης ἕδος ἔκτισαν ἑπταπύλοιο, πύργωσάν τ’, ἐπεί οὐ μὲν ἀπύργωτόν γε δύναντο ναιέμεν εὐρύχορον Θήβην, κρατερώ περ ἐόντε...»
(«...ο Αμφίονας κι ο Ζήθος, τη Θήβα την επτάπυλη πρωτόκτισαν εκείνοι κι έκτισαν κάστρο ολόγυρα, γιατί δε θα μπορούσαν μια πόλη τόσο απλόχωρη, σαν την πλατιά τη Θήβα, να την φυλάν’ ατείχιστη κι ας ήταν αντρειωμένοι...» Οδ. λ, 262-5).
Οι ίδιοι λέγεται ότι οχύρωσαν και την Εύτρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:


Οι ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν στην Θήβα, από το τέλος του 19ου αιώνα και εξής, έφεραν στο φως τμήματα οχυρώσεων διαφορετικών χρονολογικών φάσεων. Αρκετά ανήκουν στο μυκηναϊκό οχυρωματικό περίβολο της πόλης και βρίσκονται σε διάφορα σημεία περιμετρικά του λόφου της Καδμείας.
Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η Θήβα ήταν οχυρωμένη ακρόπολη στην περίοδο της αχαϊκής κυριαρχίας στον ελλαδικό χώρο (περ. 1400-1200 π.Χ.), όπως ο Γλας (Κάστρο), η Εύτρηση και άλλες θέσεις της Βοιωτίας και οι Μυκήνες, η Τίρυνθα, η Μιδέα, η Ασίνη, το Άργος, η Ναυπλία κ.ά. στην Πελοπόννησο.

........................................................
ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

την περίοδο της αχαϊκής κυριαρχίας στον ελλαδικό χώρο (περ. 1400-1200 π.Χ.)", υπήρχαν και εκατοντάδες άλλες πόλεις, όχι μόνο στην... Στερεά και την Πελοπόννησο...
                                                                    ........................................................

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΒΟΙΩΤΙΑ, ΕΔΩ.


Στη θέση αυτή εικάζεται (*) η ύπαρξη μιας πύλης των ιστορικών Θηβών, ίσως των «Προιτίδων», απ’ όπου κατά τον Παυσανία άρχιζε η «λεωφόρος» προς τη Χαλκίδα και τη νοτιοανατολική Βοιωτία. Οι ανασκαφές όμως του 1915 αποκάλυψαν τμήμα τείχους, που ανήκει στη μυκηναϊκή οχύρωση της Καδμείας. Στο σημείο αυτό η οχύρωση διατηρεί μία από τις δύο όψεις της και εδράζεται στο φυσικό βράχο (εικ. άνω δεξιά και κάτω). Κατά το 1986 λίγα μέτρα βορειότερα, αποκαλύφθηκε κάτω από την οδό Τσεβά, ένα ακόμη τμήμα του μυκηναϊκού τείχους. Διασώζει ομοίως την εξωτερική όψη και αρκετό από το πάχος του, καθώς και τη μια πλευρά εισόδου. Διαπιστώνεται έτσι στο σημείο αυτό η πρώτη μυκηναϊκή πύλη της Καδμείας (εικ. άνω αριστερά).


Ανάλογα τμήματα του τείχους έχουν αποκαλυφθεί στο λόφο του Μουσείου, στον Άγιο Γεώργιο των Παλαιοημερολογιτών και στην εικαζόμενη θέση των «ΟΜΟΛΩΙΔΩΝ», στην ανατολική πλευρά της Καδμείας".

ΠΗΓΗ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Θ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.3.2020.

(*) Εάν ακόμη "εικάζετε" και δεν είστε σίγουροι, μετά από... 100 χρόνια και πλέον ανασκαφών... είστε και αξιοθρήνητοι...

ΛΕΞΕΙΣΜυκηναικο τειχος, Θηβα, ΠΡΟΙΤΙΔΕΣ, Θηβαι, Βοιωτια, Θηβαιοι, μυκηναικα τειχη, Αρχαιολογικη Υπηρεσια, οχυρωση, μυθικα χρονια, προιστορικα χρόνια, προιστορια, Ομηρος, διδυμοι, διδυμα, Ζηθος, Αμφιων, οχυρωση, Καδμεια, καδμος, επτα πυλες, Θηβη, επταπυλος, πυργος, απυργωτος, επταπυλη, καστρο, ατειχιστη, ανδρεια, Ευτρηση, ανασκαφη, 19ος αιωνας, οχυρο, μυκηναικος πολιτισμος, οχυρωματικος περιβολος, ακροπολη, Αχαιοι, 1400 πΧ, 1200 πΧ, Γλας, Ευτρησις, Μυκηνες, Τιρυνθα, Μιδεα, Ασινη, Αργος, Ναυπλια, Ναυπλιο, Πελοποννησος, πυλη, Πυλη Προιτιδων, Παυσανιας, λεωφορος, Χαλκιδα, 1915, μυκηναικη οχυρωση, 1986, Μουσειο, Αγιος Γεωργιος Παλαιοημερολογιτων, ΟΜΟΛΩΙΔΕΣ ΠΥΛΕΣ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ