Χάρτης των Βαλκανίων του 1550, σημειώνει την Μακεδονία, αλλά όχι τα... Σκόπια… Από καθηγητή εβραϊκών, τον «Στράβωνα των Γερμανών»…

Χάρτης των Βαλκανίων
του 1550
σημειώνει την Μακεδονία
αλλά όχι τα... Σκόπια…

Από καθηγητή εβραϊκών,
τον «Στράβωνα των Γερμανών»…





Πρόκειται για χάρτη που περιέχεται στο βιβλίο του SEBASTIAN MUNSTER «ΚΟΣΜΟΓΡΑΦΙΑ», το οποίο με τον τίλο «ΚΟΣΜΟΓΡΑΦΙΑ-ΕΛΛΑΣ», εξεδόθη το 1550, ως απόσπασμα της «Κοσμογραφίας» του. Η εν λόγω έκδοση περιέχει όλο το κείμενο σχετικά με την Ελλάδα και την Τουρκία. Ήταν εικονογραφημένη με 4 χάρτες (της Ελλάδος, της Κρήτης, της Κωνσταντινούπολης, και της Μικράς Ασίας) και είχε δυο ξυλογραφίες. Η έκδοση ήταν σε σχήμα 4ο , με 1.332 σελ.!


Απ' ό,τι παρατηρούμε, από την Μακεδονία (νότια), έως την Βοσνία (Bossen) ΒΔ. και την Θράκη (ΒΑ., όπου αναφέρει την Αδριανούπολη, την Κωνσταντινούπολη και την Προποντίδα) δεν αναφέρει τίποτε περί... Σκοπίων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΣΚΟΠΙΑΝΟ, ΕΔΩ.

Επίσης, αναφέρεται το όνομα GRECE, που κάποιοι λένε πως δεν υφίστατο, τότε...

Ο Sebastian Münster (Ingelheim / Ινγκελχημική, Mainz 1488 – Βασιλεία, 1552) ήταν Γερμανός χαρτογραφος, κοσμογραφος και μελετητης της εβραϊκής Βίβλου.

Η α΄ έκδοση της "Κοσμογραφίας" του Σ. Μύνστερ.

Το 1544...

Το έργο του, «Κοσμογραφία», θεωρείται η παλαιότερη περιγραφή του κόσμου στην γερμανική γλώσσα (1544). Γνώρισε πολυάριθμες εκδόσεις, σε διάφορες γλώσσες (λατινικά, γαλλικά, ιταλικά, αγγλικά, τσεχικά, κ.ά.). Ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα και δημοφιλή έργα του 16ου αιώνα. Έκανε 24 εκδόσεις σε 100 χρόνια! Η επιτυχία αυτή οφειλόταν, λένε οι ειδικοί, στις συναρπαστικές ξυλογραφίες (των Hans Holbein του Νεώτερου, Urs Graf, Hans Rudolph Manuel Deutsch και David Kandel, κ.ά.).

Ως καθηγητής εβραϊκών, και μαθητής του Elias Levita / Ηλία Λεβίτη, εξέδωσε την Εβραϊκή Βίβλο (σε 2 τόμους, Βασιλεία, 1534-1535), συνοδευόμενη από λατινική μετάφραση και μεγάλο αριθμό σχολίων. Ήταν ο πρώτος Γερμανός που εξέδωσε την Εβραϊκή Αγία Γραφή. Δημοσίευσε περισσότερες από μία εβραϊκές Βίβλους, έργα για τους Χαλδαίους (το Grammatica Chaldaica [Βασιλεία, 1527], το Dictionarium Chaldaicum [1527]), ένα τρίγλωσσο λεξικό Λατινικών - Ελληνικών - Εβραϊκών (1530), ένα εβραϊκό ευαγγέλιο του Ματθαίου (1537), που είχε αποκτήσει από Ισπανούς Εβραίους, κ.ά. Ο Münster ήταν επίσης γνωστός και ως μεταφραστής της Εβραϊκής Βίβλου (Hebraica Biblia).

Εδημοσίευσε επίσης και μια λατινική έκδοση της «Γεωγραφίας» του Έλληνα γεωγράφου Κλαυδίου Πτολεμαίου με εικόνες (1540). - ΔΕΙΤΕ έκδοση της ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ, το 1541, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ, ΕΔΩ.


Πέθανε στην Βασιλεία της Ελβετίας, από την πανώλη της εποχής.
Στο επιτύμβιό του αναφέρεται ως «ο Εζρά και ο Στράβων των Γερμανών»!

Το πρόσωπό του εικονιζόταν στο χαρτονόμισμα των 100 μάρκων της Γερμανίας!

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.3.2020.

ΛΕΞΕΙΣΧαρτης, Βαλκανια, 1550, Σκοπια, καθηγητης εβραικων, Στραβωνας, Γερμανος, βιβλιο, ΚΟΣΜΟΓΡΑΦΙΑ, Ελλαδα, Τουρκια, χαρτες, Ελλας, Κρητη, Κωνσταντινουπολη, Μικρα Ασια, ξυλογραφια, Ινγκελχαιμ Μαιντς, Βασιλεια Ελβετιας, 1552, Γερμανοι, χαρτογραφια, κοσμογραφια, εβραικη Βιβλος, κοσμος, γερμανικη γλωσσα, 16ο αιωνας, εκδοση, Χολμπαιν, Γκραφ, Ντοιτς, Καντελ, εβραικα, Λεβιτης, λατινικα, σχολια, Αγια Γραφη, Χαλδαιοι, Γραμματικη, λεξικο, εβραικο ευαγγελιο Ματθαιου, Ματθαιος, Ισπανοι Εβραιοι, σεφαραδιτες, μεταφραστης, Γεωγραφια, του Κλαυδιος Πτολεμαιος, 1540, πανωλη, επιτυμβιο, Εζρα, Στραβων, χαρτονομισμα, Αδριανουπολη, Προποντιδα, Προποντις
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ