Ο «Άτλας» του ΚΛΑΥΔΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ, σε έκδοση του 1541, από τον αιρετικό Servetus, που κάηκε στην πυρά, γιατί είπε πως η Αγία Τριάδα προέκυψε από αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους!!! Με 4 χάρτες της Αμερικής!


Ο «Άτλας»
του ΚΛΑΥΔΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ,
σε έκδοση του 1541
από τον αιρετικό Servetus,
που κάηκε στην πυρά,
γιατί είπε πως η Αγία Τριάδα
προέκυψε από αρχαίους
Έλληνες φιλοσόφους!!!

Με 4 χάρτες της Αμερικής!


Ο επίσημος τίτλος της έκδοσης ήταν «Geographicae enarrationis libri octo», εκδ. Gaspar Trechsel, Βιέννη και Λυών, 1541.

Η Γη κατά τον Κλ. Πτολεμαίο, έκδ. 1541.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΧΑΡΤΕΣ, ΕΔΩ.

Πρόκειται για την β΄ έκδοση της «Γεωγραφίας» του Κλαυδίου Πτολεμαίου, έργου του 2ου αι. μ.Χ. που επανεκδόθηκε από τον Michael Villanovanus[1], γνωστό ως Servetus (1511-1553), ο οποίος εργάσθηκε ως συντάκτης για τον εκδότη Trechsel, έγραψε τον πρόλογο και πολλές από τις περιγραφές στους περίφημους χάρτες για την έκδοση του 1535 «Claudii Ptolemaeii Alexandrinii Geographicae», αφιερωμένη στον Hugues de la Porte.
(Η β΄ έκδοση ήταν αφιερωμένη στον Pierre Palmier).


Ο ίδιος ο Michel de Villeneuve εδήλωσε ότι βάση της έκδοσής του είναι το έργο του Bilibald Pirkheimer, ο οποίος μετέφρασε αυτό το έργο από τα ελληνικά στα λατινικά, αλλά επιβεβαιώνει επίσης ότι το συνέκρινε και με τα πρωτότυπα ελληνικά κείμενα .[2] Ο ίδιος επίσης επεξεργάστηκε και αυτήν, την δεύτερη έκδοση, που εκδόθηκε στην Βιέννη, Dauphiné, 1541.


Οι χάρτες είναι από την έκδοση του Lorenz Fries, που τυπώθηκε από τον Gruninger το 1522 (ο τελικός χάρτης αναγράφεται με αυτήν την ημερομηνία και τα αρχικά του Fries, που επανεκδόθηκε από τον Grundinger, Στρασβούργο, 1525) και από την α΄ έκδοση του Trechsel, που εκτυπώθηκε στην Λυών, το 1535.

Σε αυτόν τον χάρτη των Βρετανικών Νησιών,
σημειώνει τις νήσους ΑΝΔΡΟΣ, ΛΗΜΝΟΣ και ΜΙΝΩΑ,
ανάμεσα σε ΙΡΛΑΝΔΙΑ και ΑΓΓΛΙΑ.
ΔΕΙΤΕ το αναλυτικά ΕΔΩ.

Η έκδοση είναι σπάνια και ιστορική και για έναν ακόμη λόγο:
Ο Servetus για τα γραπτά του κατά της Αγίας Τριάδας και του νηπιοβαπτισμού κάηκε στο «Κίνημα του 1553». Υπήρχαν 40 και πλέον δίκες εναντίον του, ως αιρετικού, περιλαμβανομένου και του αδικήματος του ισχυρισμού του, στο κείμενο που συνοδεύει τον χάρτη 41, για τους Άγιους Τόπους, στην έκδοση του 1535, ότι η Παλαιστίνη δεν ήταν τόσο… γόνιμη / εύφορος, όσο γενικά πιστευόταν…
Η Εύφορη Ημισέληνος έχανε έτσι το κύριο επίθετό της, που την εδραίωνε ως Γη της Επαγγελίας


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θέματα ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ, ΕΔΩ.

Ο Miguel Servet (> εξελλ. Μιχαήλ Σερβέτος) ήταν Ισπανός θεολόγος, ιατρός[3], χαρτογράφος και αναγεννησιακός ουμανιστής / ανθρωπιστής - ο πρώτος Ευρωπαίος που περιγράφει σωστά την λειτουργία της πνευμονικής λειτουργίας / κυκλοφορίας[4].
Ήταν πολυμαθέστος: Εγνώριζε μαθηματικά, αστρονομία, μετεωρολογία, γεωγραφία, ανθρώπινη ανατομία, ιατρική, φαρμακολογία, νομικά… Έκανε μεταφράσεις, έγραφε ποίηση και μελέτησε επιστημονικά την Βίβλο στις αρχικές της γλώσσες… Συμμετείχε στην προτεσταντική μεταρρύθμιση… Δεν αποδεχόταν το δόγμα της Τριάδος… Υποστήριζε ότι προέκυψε από τις διδασκαλίες των Ελλήνων φιλοσόφων[5]… - Και όντως η τριαδικότητα του θείου είναι αρχαίο ελληνικό εφεύρημα...
Για τον λόγο αυτόν (αλλά και για άλλα πολλά) καταδικάσθηκε από την Καθολική Εκκλησία / Ιερά Εξέταση στην Γαλλία, κατέφυγε στην καλβινιστική Γενεύη, όπου επίσης ξανακαταδικάσθηκε σε θάνατο, και εκτελέστηκε με καύση σε πυρά, το 1553, με εντολή του διοικητικού συμβουλίου της πόλεως… 
Πολλά αντίγραφα του βιβλίου του είχαν καεί μαζί του, αν και το «αδίκημα» δεν ήταν, στην πραγματικότητα, γραμμένο από τον Σερβέτο! Προϋπήρχε στις προηγούμενες εκδόσεις του 1522 και του 1525!.. Αλλά το ιερατείο ήθελε την κεφαλή του επί πίνακι, και την πήρε... Αυτό, λοιπόν, το συγκεκριμένο κείμενο παρελείφθη σε αυτήν την β΄ έκδοση του 1541... Κι αυτό την κάνει ιδιαίτερη…

Ο Ατλαντικός και μέρος της Αμερικής, στην έκδοση του 1541.

Από τους 50 εντυπωσιακούς χάρτες, της εν λόγω εκδόσεως, οι 4 σχετίζονται, κατά κάποιον τρόπο, με την Αμερική:

- Το "Tabula Terre Nova" (αρ. 28), έχει τα ταξίδια και τις ανακαλύψεις του Χιώτη Χρ. Κολόμβου στο οπισθόφυλλο.
- Το "Norbegia et Gottia" (αρ. 34), δείχνει την Γροιλανδία ως χερσόνησο της Ευρώπης.
- Το "Tabula Nova Orbis" (αρ. 49), που αποδίδεται από μερικούς στον Κολόμβο και είναι γνωστός ως «Χάρτης του Ναύαρχου», και από άλλους στον Βεσπούκιο / Vespuccius,

Και

- Το "Tabula Totius Orbis" (αρ. 50), ο διάσημος νέος χάρτης του κόσμου από τον Lorenz Fries, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην έκδοση Gruninger του 1522, και ήταν ο πρώτος χάρτης σε μια έκδοση του Πτολεμαίου με το όνομα «Αμερική», με τμήμα της νοτιοαμερικανικής ηπείρου.

Η έκδοση αποτελείται ουσιαστικά από τρία μέρη:
- Το κείμενο, που περιλαμβάνει την λατινική μετάφραση από τον ανθρωπιστή Wilibald Pirckheimer (1470-1530), που εκδόθηκε από τον Servetus.
- τους χάρτες, 27 που απεικονίζουν τον αρχαίο κόσμο και 22 του σύγχρονου κόσμου, με έναν χάρτη της Lotharingia,

Και
περιεχόμενα.

ΠΗΓΕΣ-ΑΝΑΦΟΡΕΣ: Brunet IV, 955; cf. Mortimer, Harvard French, 450 ' Phillips Atlases 366; Sabin 66485. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.3.2020.

Η έκδοση ήταν σε σχήμα 2o με 49 χάρτες σε διπλές σελίδες και έναν χάρτη μιας σελίδας! Κείμενο, ξυλογραφίες, ανεμολόγιο, από τον Albrecht Durer (l4 verso)…
Η συγκεκριμένη έκδοση δημοπρατήθηκε από την Βιβλιοθήκη Burndy, στον Οίκο Christies'  (το 2006 και ξανά το 2010, όταν και επωλήθη 38.297 δολλ.)….



ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Γεννημένος στο Villanueva, στην Αραγονία της Ισπανίας.

[2] Γι’ αυτό, ο ειδικός στον Servetus, Henri Tollin (1833-1902), τον θεωρούσε «πατέρα της συγκριτικής γεωγραφίας», λόγω της επέκτασης των σημειώσεών και των σχολίων του. Βλ. "According to the version of Bilibaldo Pirckheimer, and revised by Michel de Villeneuve, on the primitive Greek copies." Michel de Villeneuve, geography. «Claudii Ptolemaeii Alexandrinii Geographicae», εκδ. Trechsel, 1535, Lyon. Και O'Malley, C.D. «Michael Servetus: A Translation Of His Geographical, Medical And Astrological Writings With Introductions And Notes», Φιλαδέλφεια American Philosophical Society, σελ.. 15-37, 1953.

[3] Το 1538 εξεδόθη «Ο απολογητικός λόγος του Michel de Villeneuve υπέρ της Αστρολογίας» / «Michaelis Villanovani in quedam medicum apologetica disceptatio pro Astrologia», Παρίσι, άγνωστος εκδότης! Σε αυτό καταγγέλλει τον Jean Tagault, κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Παρισιού, για την επίθεσή κατά της αστρολογίας, ενώ πολλοί μεγάλοι στοχαστές και γιατροί την επαίνεσαν. Αναφέρει τους συλλογισμούς του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Ιπποκράτη και του Γαληνού, πώς τα αστέρια σχετίζονται με ορισμένες πτυχές της υγείας ενός ασθενούς και πώς ένας καλός γιατρός μπορεί να προβλέψει τα αποτελέσματα από αυτά: η επίδραση του φεγγαριού και του ήλιου στην θάλασσα, τις βροχές, την περίοδο των γυναικών, την ταχύτητα της αποσύνθεσης των κτηνών, κλπ.



Βλ. Er. Krendal «Tähtitiede ja renessanssi historioitsija painoksia», Medicine, 2008. Και C. D. O'Malley «Michael Servetus: A Translation of His Geographical, Medical and Astrological Writings», σελ. 168-200, 1953.

[4] Christianismi Restitutio (1553).

[5] βλ. On the Errors of the Trinity / De Trinitatis Erroribus, Haguenau, εκδ. Hans Setzer, 1531.


ΛΕΞΕΙΣ: Ατλας, ΚΛΑΥΔΙΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ, εκδοση, 1541, αιρετικος, πυρα, Αγια Τριαδα, αρχαιος Ελληνας φιλοσοφος, χαρτης, Αμερικη, Τρεξελ, Βιεννη, Λυων, 16ος αιωνας, Γεωγραφια, 2ος αιωνας μΧ, Βιλλανοβανους, χαρτες, 1535, ντε λα Πορτε, Δελαπορτας, Παλμιε, Πιρκχαιμερ, ελληνικα, λατινικα, Φρις, Γκρουνινγκερ, 1522, Στρασβουργο, 1525, σπανια εκδοση, Σερβετους, νηπιοβαπτισμος, καυση, Κινημα του 1553, αιρεση, Αγιοι Τοποι, Παλαιστινη, ευφορος, Ευφορη Ημισεληνος, Γη της Επαγγελιας, Σερβετ, Σερβετος, Ισπανος, θεολογος, ιατρος, χαρτογραφος, αναγεννηση, ουμανισμος, ουμανιστης, ανθρωπιστης, πνευμονια, πνευμονικη κυκλοφορια, μαθηματικα, αστρονομια, μετεωρολογια, ανατομια, ιατρικη, φαρμακολογια, νομικα, μεταφραστης, ποιητης, Βιβλος, προτεσταντικη μεταρρυθμιση, προτεσταντες, δογμα της Τριαδος, ελληνικη φιλοσοφια, καταδικη, Καθολικη Εκκλησια, Ιερα Εξεταση, Γαλλια, καλβινιστικη Γενευη, καταδικη σε θανατο, εκτελεση, εις θανατον, 1553, βιβλιο, Χιωτης, Κολομβος, Γροιλανδια, Ευρωπη, Χαρτης του Ναυαρχου, Βεσπουκιος, ξυλογραφια, ανεμολογιο, Ντυρερ, Βιβλιοθηκη Μπουρντυ, Οικος Κριστις, 2006, 2010, Βιλλανουεβα, Αραγονια, Ισπανια, Τολλιν, Τολιν, συγκριτικη γεωγραφια, Ο'Μαλλει, Φιλαδελφεια, 1538, Αστρολογια, Παρισι, Ταγκω, κοσμητορας Ιατρικη Σχολη Παρισιου, Πλατωνας, Αριστοτελης, Ιπποκρατης, Γαληνος, αστερι, υγεια, ασθενης, γιατρος, φεγγαρι, ηλιος, θαλασσα, βροχη, περιοδος, γυναικα, αποσυνθεση, Κρενταλ, Ζετσερ, 1531, τριαδικοτητα, τριαδικοτης, τρια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ