Αρχαίοι αμφορείς πωλούνται απροκάλυπτα σε υπαίθρια αγορά στην αρχαία ελληνική πόλη Δάρνη, αποικία των Δαρδανιδών Θρακών στην Λιβύη - Σχέση και με Θεσσαλία, Σπάρτη - βίντεο


Αρχαίοι αμφορείς
πωλούνται απροκάλυπτα
σε υπαίθρια αγορά
στην αρχαία ελληνική πόλη
Δάρνη,
αποικία των Δαρδανιδών Θρακών
στην Λιβύη…

Σχέση και με Θεσσαλία, Σπάρτη


Η αρχαία ελληνική μεσογειακή πόλις Δάρνις[1] / Δάρνη / Δάρναι > νυν Δέρνα (> ρωμ. Darnis, Derna, αραβ. Darnah, Derneh, Terneh, Ternah) στην Κυρηναϊκή, είναι πόλη λιμάνι στην νυν ανατολική Λιβύη.

Η Κυρηναϊκή φέρει το όνομα της νύμφης Κυρήνης, από το Πηλιον ορος της Μαγνησίας Θεσσαλίας, η οποία αφού εκεί ενίκησε ένα λιοντάρι, θαυμάστηκε από τον θεό Απόλλωνα, ο οποίος, για να την τιμήσει, μετά από συμβουλή του Κενταύρου Χείρωνος, την οδήγησε επί χρυσού άρματος το οποίο πετούσαν κύκνοι, στην μεσογειακή Λιβύη, όπου την έκανε βασίλισσα! Εκεί, έσμιξε με τον Απόλλωνα, και έτεκε τον ευεργέτη της ανθρωπότητος, γονιμοποιό και μυστήριο Αρισταίο...

Κάποιοι ετυμολογούν την πόλη από το Δαρδανίς, ως αποικία των Δαρδανών Θρακών, όταν οι Σαμοθράκες, κ.ά. Θράκες, με τον Δάρδανο - άρα ίδρυμα των ημερών του κατακλυσμου του Δαρδανου - ή απόγονοι του Δαρδάνου, ίδρυσαν αποικία εκεί, ενώ υπάρχει και η σκέψη οι Δαρδανίδες, μετά τα Τρωικά, να έφτασαν εκεί και να ίδρυσαν την πόλη.

Εκ των ανωτέρω συνάγεται πως η κατοίκησις της Κυρηναϊκής Λιβύης είναι κυρίως ζήτημα Θεσσαλών και Θρακών!


Στην Ελληνιστική περίοδο, η αρχαία ελληνική πόλις Δαρνίς αποτελούσε μέρος της Λιβυκής Πενταπόλεως (*).

Υπό την Ρώμη, έγινε θρησκευτική μητρόπολη της επαρχίας της Λιβύης Secunda / Λιβύης Inferior, δηλαδή της περιοχής γνωστής με το ελληνικό όνομα Μαρμαρίς > Μαρμαρική > Μαρμαρίδα > Μαρμαρίτσα (**)όπου το Μενελάιον ή Λιμήν του Μενελάου (νυν Zawiyat Umm Rukbah), που ίδρυσε ο βασιλιάς της Σπάρτης, Μενέλαος. Η αποικία διατήρησε άριστη σχέση με την Σπάρτη, αφού εδώ πέθανε ο βασιλιάς Αγησίλαος Β΄.

(**) Μαρμαρίτσα, φημισμένη παραλία της Μαρώνειας Ροδόπης Θράκης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΛΙΒΥΗ, ΕΔΩ.


Τμήματα της πόλεως καταλήφθηκαν τον Οκτώβριο του 2014 από τον ISIS του Ιράκ και τους Αγωνιστές του Levant (ISIL).[2] Αποτέλεσμα: Στην αγορά της Souk el Dalam αρχαιότητες και αμφορείς πωλούνται «προς… 5 γρόσια»…

ΔΕΙΤΕ το βίντεο ΕΔΩ (ιδίως από 5.37 και μετά)


Σήμερα είναι έδρα μιας από τις πλουσιότερες επαρχίες των Βερβέρων, πρωτεύουσα της επαρχίας Derna.

Η πόλη είναι επίσης γνωστή για την περίφημη Μάχης της Ντέρνας (1805), της πρώτης νίκης που επέτυχε ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών σε ξένο έδαφος!

ΠΗΓΕΣ:
- Αμμιανός Μαρκελίνος (XXII, 16, 4).
- Πτολεμαίος Κλ. (IV, 4, 2; 5; 6).
- Ιεροκλής «Συνέκδημος» 734,3.

- Gelzer / Γεωργιος Κυπρου «Georgii Cyprii descripto orbis Romani», 142.

- Lequien «Orens. Christ.», II, 631.
- Λεκάκης Γ. «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις».
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.4.2020.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Η σχέση της περιοχής με τους Θράκες, φαίνεται να επιβεβαιώνεται και αργότερα, όταν ο επίσκοπος της πόλεως, Πίζο / Piso (Πίσων;), ήταν ένας από τους ανατολικούς επισκόπους που αποσύρθηκαν το Council of Sardica / Council of Serdica, ή Synod of Serdica / Συμβούλιο της Σερδικής, και ίδρυσε με άλλους το δικό τους συμβούλιο στην Φιλιππούπολη της Θράκης, το 347 μ.Χ. Ετάχθη δηλ. με το μέρος των Ανατολικών και όχι των Δυτικών.


[Η Σερδική είναι η νυν Σόφια της Βουλγαρίας.
Η Σύνοδος συγκλήθηκε το 343 μ.Χ. στην Σερδική Θράκης / Δακίας.
Κυριάρχησαν οι αυτοκράτορες Κωνσταντίνος Α΄, αυγουστος στην Δύση, και ο Κωνσταντίνος Β΄, αυγουστος στην Ανατολή.
Προσπάθησε να επιλύσει την διαμάχη με τους αρειανιστές.
Συγκλήθηκε από τους δύο Αυγούστους, κατόπιν αιτήματος του πάπα Ιουλίου Α΄.
Μετείχαν περίπου 170 επίσκοποι.
Κάποιοι φοβούμενοι την κυριαρχία του Συμβουλίου από τους δυτικούς επισκόπους, διαφώνησαν, έφυγαν («αντιφρονούντες») από το συμβούλιο για να ιδρύσουν και αναλάβουν ένα άλλο, το Συμβούλιο της Φιλιππούπολης, όπου συνέταξαν μια νέα εγκύκλιο…]

ΠΗΓΕΣ:
- Herbermann Ch. επιμ. "Darnis" στην Καθολική Εγκυκλοπαίδεια, Ν. Υόρκη, εκδ. Robert Appleton Company, 1913.
- Lequien M. «Oriens christianus in quatuor Patriarchatus digestus», Παρίσι, 1740, τ. II, coll. 631-632.
- Janin Raymond v. «Darni» στο Dictionnaire d'Histoire et de Géographie ecclésiastiques, τ. XIV, Παρίσι 1960, col. 89

[2] Αλλά τον Ιούνιο του 2015, το Shura Council of Mujahideen στην Ντέρνα ενίκησε τον ISIL και ξαναπήρε τον έλεγχο της πόλεως, πριν εκδιωχθεί από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης στην νέα Μάχη της Derna (το 2018).

(*) Η αρχαία ελληνική Λιβυκή Πεντάπολις: Βάρκη (άποικοι της οποίας, με επί κεφαλής τον Ηρακλή, ίδρυσαν την Βαρκελώνη Ισπανίας), Εσπερίδες (Βερενίκη, νυν Βεγγάζη), Ταύχειρα (Αρσινόη, νυν Τόκρα), Κυρήνη και Απολλωνία (Σούσα / Susah), το κύριο λιμάνι.
Φυσικά περιελάμβανε και άλλες ενδιάμεσες πόλεις, και το Αμμωνιον ιερό, δηλ. αυτό του Άμμωνος της Όασης Σίβα.
Αργότερα, οι Ρωμαίοι, στην επαρχία της Λιβυκής Πενταπόλεως ενέταξαν και την Κρήτη!

ΛΕΞΕΙΣΑρχαιος αμφορεας, υπαιθρια αγορα, αρχαια ελληνικη πολη Δαρνη, Δαρδανιδαι Θρακες, Λιβυη, Δαρνις, Δαρναι, Δερνα, Κυρηναικη, ετυμολογια, Δαρδανις, αποικια, Δαρδανοι Θρακες, Σαμοθρακη, Θρακη, Δαρδανος, Δαρδανιδες Θρακες, Τρωικα, Λιβυκη Πενταπολη, Λιβυκη Πενταπολις, Λιβυη Σεκουντα, Λιβυη Ινφεριορ, Μαρμαρις, Μαρμαριδα, Μαρμαριτσα, 2014, ΙΣΙΣ Ιρακ, Αγωνιστες του Λεβαντ, ΙΣΙΛ, Σουκ ελ Νταλαμ, Βερβεροι, Μαχη της Ντερνας, Ντερνα, 1805, ΗΠΑ, Αμμιανος Μαρκελινος, Κλαυδιος Πτολεμαιο, Ιεροκλης Συνεκδημος, επισκοπος Πιζο, επισκοπος Πισο, Συμβουλιο Σερδικης, Σερδικη, Σαρδικη, Σοφια Βουλγαριας, Συνοδος, 343 μΧ, Δακια, αυτοκρατωρ Κωνσταντινος Α, αυγουστος Κωνσταντινος Β, αρειανοι, αιρεση, αρειοι, παπας Ιουλιος Α, επισκοποι, Συμβουλιο Φιλιππουπολης, εγκυκλιο, Φιλιππουπολη, 347 μΧ, Φιλιππουπολις, Πισων, Κυρηναικη χερσονησος, νυμφη Κυρηνη, Πηλιο οροςΜαγνησια, Θεσσαλια, λιονταρι, θεος Απολλωνας, Κενταυρος Χειρωνας, Απολλων, Χειρων, χρυσο αρμα, κυκνοςευεργετης, γονιμοποιος, μυστηριο Αρισταιος, Θεσσαλοι, Μενελαιον, Μενελαιο, Λιμην Μενελαου, Σπαρτη, Μενελαος, Αγησιλαος Β, κατακλυσμος Δαρδανου, Μαρωνεια, Βαρκη, Βαρκελωνη Ισπανιας, Εσπεριδες, Βερενικη, Βεγγαζη, Ταυχειρα, Αρσινοη, Τοκρα), Κυρηνη, Απολλωνια, Σουσα, Αμμωνιο ιερο, Αμμωνας Διας, Οαση Σιβα, Κρητη, Ηρακλης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ