Δόθηκε άδεια να τοποθετηθούν 66 ανεμογεννήτριες στο πανέμορφο Νημποριό Καρύστου Ευβοίας!!!


Δόθηκε άδεια να τοποθετηθούν
66 ανεμογεννήτριες
στο πανέμορφο Νημποριό
Καρύστου Ευβοίας!!!

Στις 25 Απριλίου 2020, το Δ.Σ. του συλλόγου του Νημποριού Ευβοίας συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, με κύριο ζήτημα την συλλογική δράση για την αποτροπή του έργου τοποθέτησης νέων ανεμογεννητριών στη Νότια Εύβοια.

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι στις 9 Απριλίου 2020, η Ρ.Α.Ε (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) αποφάσισε την χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Αιολικό Σταθμό, ισχύος 165 MW. Η άδεια αφορά στην τοποθέτηση 66 ανεμογεννητριών στον Δ.Καρύστου, 24 εκ των οποίων θα εγκατασταθούν στο Νημποριό και στην γύρω περιοχή και έχει διάρκεια 25 χρόνια.Μπορείτε να διαβάσετε την απόφαση ΕΔΩ.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τόσο κατά την φάση εγκατάστασής τους, όσο και κατά την φάση λειτουργίας τους.

Α. Για την εγκατάσταση είναι απαραίτητη η διάνοιξη νέων δρόμων και η κατασκευή νέων κτηρίων και καλωδιώσεων. Η ατμόσφαιρα θα επιβαρυνθεί από τους αέριους ρύπους των φορτηγών, θα προκληθεί θόρυβος από τα μηχανήματα, θα παραχθούν σκόνη και τεράστιες ποσότητες από μπάζα εκσκαφών. Επίσης, τα έργα θεμελίωσης απαιτούν τεράστιες ποσότητες μπετόν και σιδήρου, που θα παραμείνουν για πάντα εκεί.

Β. Μετά την εγκατάσταση, η λειτουργία τους θα προκαλέσει τόσο οπτική, όσο και ηχητική όχληση. Ενώ θα καταστραφεί η βιοποικιλότητα της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανεμογεννήτριες θα έχουν ~100 μ. ύψος, και διάμετρο δρομέα ~40 μ.

Στους παραπάνω χάρτες, που έχουν δημιουργηθεί βάσει της ιστοσελίδας της Ρ.Α.Ε.), παρουσιάζονται οι προτεινόμενες θέσεις, οι οποίες «αγκαλιάζουν» όλο το Νημποριό και φτάνουν μέχρι και τη σπηλιά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ, ΕΔΩ.

Σας προτρέπουμε να παρακολουθήσετε τέσσερα σύντομα βίντεο, που κρίνουμε αρκετά κατατοπιστικά:

1) αυτό, που δείχνει τον τρόπο κατασκευής μιας ανεμογεννήτριας, ΕΔΩ.

2) αυτό που εξηγεί τις τεχνικές και τις περιβαλλοντικές διαστάσεις της τοποθέτησης ανεμογεννητριών, ΕΔΩ.

3) αυτό που εξηγεί τις συνέπειες ενός τέτοιου έργου, ΕΔΩ.

4) αυτό που αποκαλύπτει το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής που το έργο αυτό συνεπάγεται, ΕΔΩ.

ΑΚΟΥΣΤΕ τις ραδιοφωνικές εκπομπές του Γ. Λεκάκη για τις ανεμογεννήτριες:
- στην Μάνη 

Ο σύλλογος αποφάσισε ομόφωνα ότι είναι κάθετα αντίθετος στην τοποθέτηση των ανεμογεννητριών και ότι θα προχωρήσει άμεσα στις εξής ενέργειες:

– Θα επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο Καρύστου, το Τοπικό Συμβούλιο Στύρων και τους υπόλοιπους συλλόγους της Νότιας Ευβοίας ώστε να προχωρήσουμε σε συντονισμένη δράση μαζί τους, στην κατεύθυνση της αποτροπής της εγκατάστασης.

– Θα συντάξει δύο επιστολές προς την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από κοινού με τους άλλους συλλόγους:

 Μία επιστολή με την οποία θα ζητήσει την μελέτη που έχει κατατεθεί για το συγκεκριμένο έργο καθώς και την τελευταία ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου.
 Μία επιστολή διαμαρτυρίας, στην οποία θα εκφράζονται ξεκάθαρα οι λόγοι για τους οποίους υποβάλλουμε ένσταση.
Με το παρόν δελτίο επιχειρούμε να σας ενημερώσουμε για ό,τι πληροφόρηση έχουμε μέχρι στιγμής και να σας γνωστοποιήσουμε την διάθεσή μας να εναντιωθούμε, τόσο ως άτομα, ως Σύλλογος και ως οικισμός. Η άδεια έχει δοθεί, αλλά οι θέσεις είναι ακόμη υπό αξιολόγηση, γεγονός που καθιστά κρίσιμη την άμεση δράση όλων μας. Θα επανέλθουμε σύντομα με περισσότερες πληροφορίες και με τις επόμενες ενέργειες μας. Μέχρι τότε, παραμένουμε στη διάθεσή όλων σας για οποιαδήποτε απορία ή συμπληρωματική πληροφορία.

Ζητάμε την έμπρακτη στήριξη όλων σας στην προσπάθεια αυτή, καθώς το ζήτημα μας αφορά όλους: ως Νημποριώτες, ως συνοικιστές, ως ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: Διοικητικό Συμβούλιο Συλλόγου Νημποριού Ευβοίας, 26.4.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.4.2020.


ΛΕΞΕΙΣ: ανεμογεννητριες, Νημποριο Καρυστου Ευβοιας, Καρυστος Ευβοιας, Ευβοια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ