Αρχαία χρυσή θρακική ζώνη του 6ου αι. π.Χ. βρέθηκε στην Σερβία!


Αρχαία χρυσή θρακική ζώνη
του 6ου αι. π.Χ.,
που βρέθηκε στην Σερβία!


Αυτή η χρυσή ζώνη (τύπου «Mramorac», όπως λέγεται επιστημονικά) διακοσμημένη με μοτίβα σβάστικας, τριγώνων, κ.ά. είναι της Εποχής Σιδήρου (6ου -5ου αιώνα π.Χ.). Ευρέθη μέσα στους λεγόμενους «πριγκηπικούς τάφους των Ιλλυριών» στο Νόβι Παζάρ, νοτιοδυτική Σερβία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Οι ΖΩΝΕΣ του NOVI PAZAR

Ζώνες τύπου «Mramorac», με ασήμι και χρυσό, είναι φιλοτεχνημένες σε τοπικά εργαστήρια, από τοπικές φυλές, ιδίως από την θρακική φυλή των Τριβαλών.
Έχουν ευρεθεί σε όλην την κεντρική Σερβία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΤΡΙΒΑΛΟΥΣ ΘΡΑΚΕΣ, ΕΔΩ.

Άλλωστε, όπως έχω γράψει πολλάκις, οι Θράκες είναι οι πρώτοι χρυσοχόοι του κόσμου! - βλ. σχ. άρθρο του Γ. Λεκάκη «ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» - ΜΕΡΟΣ Α, στην εφημ. ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, στην στήλη του συγγραφέως ΧΡΟΝΟΤΟΠΙΑ, 21.10.2015.

Το πιο συνηθισμένο στολίδι σε αυτά τα κομμάτια είναι το τετράγαμμα (γνωστό και ως σβάστικα), μαζί με άλλα γεωμετρικά και φυτικά / floral στολίδια, όπως κλεψύδρα και φοινικόφυλλα, κατασκευασμένα με την τεχνική της επανατοποθέτησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις ανασκαφών βρέθηκαν σε ζευγάρια, σε «πριγκηπικούς τάφους» Τριβαλών (και όχι Ιλλυριών), κάτω από τεχνητά αναχώματα / τύμβους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΥΣΟΧΟΙΑ, ΕΔΩ.

Οι πριγκηπικοί τάφοι είναι τυπικά παραδείγματα των Θρακών της Εποχής του Σιδήρου, σε όλα τα Βαλκάνια. Είναι θαμμένοι κάτω από τεράστιους τεχνητούς λόφους, και είναι διάσημοι για πολύτιμα αντικείμενα / κτερίσματα τάφων - εκπληκτικά κομμάτια χρυσών και ασημένιων κοσμημάτων από τοπικά εργαστήρια και εισαγόμενα αντικείμενα, όπως κεχριμπαρένια αντικείμενα, εκλεκτά κεραμικά και πολύχρωμα υαλιά από την περιοχή της Βαλτικής, την Μεγάλη Ελλάδα (νότια Ιταλία), την λοιπή Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο (Κύπρο, κ.ά.).

Η εν λόγω ζώνη σήμερα ανήκει στην συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σερβίας στο Βελιγράδι.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΑΙΟΣΕΡΒΙΑ, 26.4.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.4.2020.


ΛΕΞΕΙΣΑρχαια ζωνη, χρυση ζωνη, θρακικη ζωνη, 6ος αιωνας πΧ, Σερβια, Μραμορακ, διακοσμηση, σβαστικα, τριγωνο, Εποχη Σιδηρου, 5ος αιωνας πΧ, πριγκηπικος ταφος, Ιλλυριοι, Νοβι Παζαρ, ασημι, χρυσος, θρακες, θρακικη φυλη, Τριβαλοι, τετραγαμμα, γεωμετρικα συμβολα, φυτικα συμβολα, φλοραλ, κλεψυδρα, φοινικοφυλλο, φοινικας, ανασκαφη, Τριβαλλοι, τυμβος, Θρακη, Βαλκανια, κτερισματα, ταφος, κεχριμπαρι, κεραμικα, πολυχρωμο υαλι, Βαλτικη, Ιταλια, Ελλαδα, Μεσογειος, Κυπρος, Εθνικο Μουσειο Σερβιας, Βελιγραδι, Serbia
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ