ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ του Γ. Λεκάκη και το βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου… η υπ. Πολιτισμού επισκέφθηκε επί τέλους την Δοξιπάρα Έβρου και μίλησε για σύνολο μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας! "Η Βεργίνα του Έβρου", είπε...


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ του Γ. Λεκάκη
και το βίντεο που έκανε
τον γύρο του κόσμου…
η υπ. Πολιτισμού επισκέφθηκε
επί τέλους την Δοξιπάρα Έβρου
και μίλησε για σύνολο μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας!
"Η Βεργίνα του Έβρου", είπε...

Για το σπουδαίο εύρημα του Έβρου είχα γράψει ήδη από το 2007!..
(ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ). 

Επανήλθα με το επίσημο διαφημιστικό του ΥΠΠΟΑ, το 2008…
(ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ).

Συνέχισα να θυμίζω το αρχαίο εύρημα, με κάθε ευκαιρία…
(ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ).

Έκανα επιτόπια έρευνα-βίντεο (1.7.2018) για να ευαισθητοποιήσω κάποιους...
(ΔΕΙΤΕ το ΕΔΩ).


Και εισακουσθήκαμε!
Και τον χώρο εδέησε επί τέλους και επισκέφθηκε η υπουργός Τουρισμού!


​Ιδού η ανακοίνωσις:

«H αρχαιολογική και η ιστορική αξία των ευρημάτων του Τύμβου της Δοξιπάρας, εδώ στον Έβρο, είναι αδιαμφισβήτητη», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Έβρος και στη δημοσιογράφο κ. Σούλα Καπετανίδου.
«Τα ευρήματά του συγκροτούν ένα σύνολο αρχαιολογικό, το οποίο έχει ιδιαίτερα μεγάλη αξία και εξαιτίας της άριστης κατάστασης διατήρησής τους. Αποτελεί κρίσιμο αναπτυξιακό πόρο για την περιοχή, διότι στο  μουσειακό κέλυφος που θα καλύπτει τον Τύμβο της Δοξιπάρας, όπως το σκέφτονται οι ειδικοί και οι ανασκαφείς, ο επισκέπτης θα βλέπει στη θέση τους τις ταφές των αλόγων, τις άμαξες και συγχρόνως στις προθήκες, όλα τα κινητά ευρήματα. Μιλάμε για  μουσειακό κέλυφος και όχι απλώς για στέγαστρο προστασίας. Αυτό θα δώσει τεράστια δυναμική στην περιοχή», σημείωσε, η κ. Μενδώνη, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Βεργίνα και την ανάπτυξη που γνώρισε η περιοχή μετά από την αποκάλυψη του Μανόλη Ανδρόνικου.

Από το 2014 που εγκρίθηκε,
δεν είχε γίνει τίποτε...

«Παρακολουθώ, με τηλεδιασκέψεις», σημείωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, «κάθε 10 μέρες, το θέμα της Δοξιπάρας

.........................................................
ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

σ.σ.: Τόσο πολύ παρακολουθεί το θέμα η υπουργός, που δεν... ξέρει πως ο Τύμβος είναι στην Μικρή Δοξιπάρα (γιατί υπάρχει και η Μεγάλη) και μεταξύ της Μικρής Δοξιπάρας και της Ζώνης, γι' αυτό και ο αρχαιολογικός χώρος λέγεται "Ταφικός τύμβος Μικρής Δοξιπάρας - Ζώνης"...
Πουθενά στο δελτίο Τύπου του υπ. Πολιτισμού - όπως διαβάζετε - δεν αναφέρεται με το επίσημο όνομά του ο θρακικός τύμβος...
Τέλος, πάντων, δεν είναι ώρα για γκρίνιες, αλλά για χαρές...
Αλλά μη μας δουλεύουν κιόλας...
Εύγε στην υπουργό!
Αναμένουμε την συνέχεια...
.........................................................


Αυτές οι εξελίξεις, δρομολογήθηκαν στο τέλος Φεβρουαρίου, όταν κάναμε την Περιφερειακή σύσκεψη στην Κομοτηνή, με τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο. Αποφασίσαμε να προχωρήσει, επιτέλους, με την ταχύτερη δυνατή διαδικασία η αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου και η κατασκευή του μουσειακού κελύφους προστασίας του Τύμβου της Δοξιπάρας. Πολλώ μάλλον όταν το έργο έμεινε πάρα πολλά χρόνια πίσω. Είναι κρίμα. Το τελευταίο έγγραφο που αφορά στη Δοξιπάρα ήταν του Μαρτίου του 2014, όταν το ΚΑΣ  ενέκρινε την προμελέτη. Από τότε μέχρι πριν από δύο μήνες, στην ουσία δεν έγινε απολύτως  τίποτα».


«Ο Περιφερειάρχης, η αρμόδια Διαχειριστική Αρχή», σημείωσε η Υπουργός, «και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, ήταν πολύ θετικές στην ένταξη και χρηματοδότησή του έργου από το τρέχον και το επόμενο ΕΣΠΑ. Εμείς ως Υπουργείο, θα συμβάλουμε με εθνικούς πόρους, όπου χρειάζεται. Για παράδειγμα, οι συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις θα δημιουργούσαν πρόβλημα να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

Επειδή όμως είναι απολύτου προτεραιότητας, θα αντιμετωπιστούν από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων το οποίο και θα δώσει το ανάλογο τίμημα, είτε ως απαλλοτρίωση είτε ως απευθείας αγορά. Είναι παράδειγμα της καλής συνεργασίας που έχουμε με την Περιφέρεια, για να τρέξουμε με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο το συγκεκριμένο έργο. Το μνημείο είναι σε πολύ καλή κατάσταση με τη συνεχή φροντίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου. Με την ολοκλήρωση του - η Υπουργός είχε επισκεφθεί τη Δοξιπάρα τον Φεβρουάριο - μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και εμμέσως, με την ανάδειξη της περιοχής, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας όπως και κίνηση στην τοπική αγορά. Η εκτέλεση αρχαιολογικών έργων, όταν μάλιστα γίνονται με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας, δημιουργεί θέσεις εργασίας».

«Είναι υποχρέωση της Πολιτείας και του Υπουργείου Πολιτισμού να  αναδείξει τη Δοξιπάρα προσφέροντας έναν εξαιρετικό αρχαιολογικό χώρο, καταρχήν στους ντόπιους και στη συνέχεια στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Όταν θα έχουμε τη δυνατότητα μετακινήσεων, θα έρθουν τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων Μνημείων ώστε μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων να δρομολογήσουν τις εργασίες συντήρησης και προστασίας των ίδιων των ευρημάτων, που μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα».

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 24.4.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.4.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΙΚΡΗ ΔΟΞΙΠΑΡΑ ΕΒΡΟΥ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ: Μικρη Δοξιπαρα Εβρου, νομος Εβρου, Ταφικος τυμβος Μικρης Δοξιπαρας - Ζωνης, Ζωνη Εβρου, Μενδωνη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ