Την ημέρα που έπεσε το Μεσολόγγι αναστήθηκε η Ελλάδα - Το Μεσολόγγι πέτυχε ουσιαστικά την μεγαλύτερη νίκη - Το Μεσολόγγι ποτέ δεν έπεσε! Η ιστορία δικαίωσε τους Εξοδίτες - του Στέφ. Μίλεση


Την ημέρα που έπεσε το Μεσολόγγι
αναστήθηκε η Ελλάς!

Το Μεσολόγγι πέτυχε ουσιαστικά
την μεγαλύτερη νίκη!

Το Μεσολόγγι ποτέ δεν έπεσε!

Η ιστορία δικαίωσε τους Εξοδίτες…


Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 194 χρόνια από την νύχτα εκείνη που αποφασίστηκε η ηρωική έξοδος των υπερασπιστών του Μεσολογγίου (νύχτα 10ης προς 11η Απριλίου 1826).

Το 1826...

Οι πόλεις, οι τόποι, τα κάστρα ή τα σπίτια αγιάζονται από τους ανθρώπους τους.
Και η θυσία των υπερασπιστών του Μεσολογγίου ήταν που μετέτρεψε μια απλή ελληνική πόλη σε ιερό τόπο προσκυνήματος.
Νιώθω ευτυχής που είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πρόσφατα το Μεσολόγγι σε μια περιήγηση της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς.

Όποτε και να τον φωτογραφήσω, δεν είναι μόνος...
Κι αυτό συμβαίνει με όλους εκεί...

Έκτοτε μια μυστηριακή έλξη οδηγεί την σκέψη μου στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι του 1826 και σε εκείνους που προτίμησαν τις στερήσεις, την πείνα, τον λιμό και τελικά τον θάνατο, παρά μια ατιμωτική παράδοση. Όταν ακούσει κανείς για πρώτη φορά την ιστορία της Εξόδου, σκέπτεται ότι πρόκειται για μια τραγωδία. Όμως αν ξεπεράσεις το πρώτο άκουσμα και αφήσεις την σκέψη σου να πετάξει πέρα από τις ανθρώπινες αδυναμίες διαπιστώνεις ότι το Μεσολόγγι πέτυχε ουσιαστικά την μεγαλύτερη νίκη, στάθηκε αποφασιστικός παράγοντας της ανάστασης του Γένους των Ελλήνων. Διότι οι Μεσολογγίτες ουδέποτε παραδόθηκαν. Με την έξοδο απέδειξαν ότι στερούνταν αποθέματα φαγητού και νερού, αλλά είχαν ανεξάντλητα αποθέματα ψυχικής δύναμης να υπερκεράσουν το ένστικτο επιβίωσης -αυτή τη μεγάλη ανθρώπινη αδυναμία- που οδηγεί στη συγκατάβαση, στην αποδοχή επαίσχυντων όρων και στην εθελουσία υποδούλωση.

Το Μεσολόγγι ποτέ δεν έπεσε!

Η έξοδος διασφάλισε την αιώνια νίκη. Ουδέποτε υπήρξε στην ιστορία περίπτωση ένας κοινός φράχτης χάρη στον ηρωισμό των υπερασπιστών του να γιγαντωθεί στα μάτια των εχθρών και να γίνει ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Στο Μεσολόγγι χάθηκαν 7.000 γυναικόπαιδα και 2.000 άνδρες.
Στην έξοδο πήραν μέρος περί τις 2.500 και μονάχα 1.300 σώθηκαν.

Πολλοί από αυτούς αν και πεινασμένοι, γυμνοί, ξεσκισμένοι, λαβωμένοι, κακοπαθημένοι συνέχισαν τον αγώνα αδιάκοπα. Εναπομείναντες άνδρες από την Φρουρά του Μεσολογγίου εισήλθαν στην Ακρόπολη για να πολιορκηθούν και πάλι. Άλλοι εντάχθηκαν στα σώματα του αρχηγού της Ρούμελης του Καραϊσκάκη και έφτασαν να πολεμήσουν ακόμα και στον Πειραιά στον Φαληρέα.
Λίγο πριν την πτώση ο Ελβετός Φιλέλληνας Μάγερ είχε γράψει μέσα από το πολιορκούμενο Μεσολόγγι:

«Ορκισθήκαμε στον Θεό να υπερασπιστούμε σπιθαμή προς σπιθαμή το Μεσολόγγι, να μην ακούσουμε καμμία πρόταση περί συνθηκολόγησης αλλά να ταφούμε κάτω από τα ερείπια.
Η τελευταία μας ώρα πλησιάζει.
Η ιστορία θα μας δικαιώσει».

Την ημέρα που έπεσε το Μεσολόγγι αναστήθηκε η Ελλάδα...

ΠΗΓΗ: ΠΕΙΡΑΙΟΡΑΜΑ, 30.3.2020, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 31.3.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣΜεσολογγι, ανασταση, Ελλαδα, νικη, Εξοδιτες, Μιλεσης, ηρωικη εξοδος του Μεσολογγιου, Απριλιος 1826, ανθρωπος, θυσια, ιερος τοπος, προσκυνημα, πολιορκια Μεσολογγιου, στερηση, πεινα, λιμος, θανατος, παραδοση, Εξοδος, τραγωδια, ψυχικη δυναμη, ηρωισμος, ηρωας, ηρωες, γυναικοπαιδα, Φρουρα Μεσολογγιου, Ακροπολη, Ρουμελη, Καραισκακης, Πειραιας, Φαληρο, Ελβετος Φιλελληνας, Μαγερ, ορκος, συνθηκολογηση, ταφη, ιστορια, δικαιωση, αναστασις. Τρικουπης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ