Γερμανοί δημοπρατούν κλεμμένα αρχαία θρακικά ευρήματα από την Σερβία, δηλώνοντας ψευδώς ότι είναι από την… Αυστρία!!!


Γερμανοί δημοπρατούν
κλεμμένα αρχαία θρακικά ευρήματα
από την Σερβία,
δηλώνοντας ψευδώς
ότι είναι από την… Αυστρία!!!


Αυτή είναι μια ασημένια πόρπη, με χαραγμένη μορφή ενός ιππέα, με στολισμένο κατάστικτο άλογο, με ομοκεντρους κυκλους, του 2ου αι. π.Χ.
Βρέθηκε στην περιοχή του αρχαίου ελληνικού Σύρμιου - νυν Σρεμ / Srem, στην βόρεια Σερβία, από λαθρανασκαφείς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΕΣ, ΕΔΩ.

Αυτή η ζώνη ήταν μέρος μιας ομάδας ασημένιων αντικειμένων που βρέθηκαν σε γυναικείο τάφο, στην οποία ομάδα περιλαμβάνονταν ασημένιες πόρπες για ζώνες και μεγάλες ασημένιες ζώνες και δεσίματα ζωνών με παραστάσεις ιππέων και ανθρώπινων προσώπων και μερικά κοσμήματα από ασήμι, κεχριμπάρι και δόντια αρκούδας.

Είπαν πως πρόκειται για κελτικό αντικείμενο. Άλλωστε οι ελληνικής καταγωγής Κέλτες, έλκουν το όνομά τους από τους κέλλητες ίππους, που ίππευαν.


Όμως, μπορεί εξ ίσου πιθανά, να είναι από θρακικό τάφο, αφού ευρέθη στο αρχαίο ελληνικό Σύρμιο, να εικονίζει τον γνωστό Θράκα Ιππέα, αφού και οι Θράκες είχαν γνωστή σχέση με τους ίππους.
Θέμα γνωστό σε όλον τον ευρύτερο θρακικό χώρο...



Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας…

Αυτά τα αντικείμενα εξήχθησαν λαθραία στην Δυτική Ευρώπη και πρόσφατα προσφέρθηκαν για πώληση στον Οίκο δημοπρασιών Hermann Historica στο Μόναχο της Γερμανίας, και μάλιστα και με ψευδείς πληροφορίες ότι ευρέθησαν στην… Αυστρία.
Ίσως κάποιες διμερείς συμφωνίες να επιτρέπουν η Γερμανία να πουλά αρχαία αντικείμενα που ευρίσκονται στο έδαφος της Αυστρίας, ή το ανάποδο… Ίσως έχουμε για αρχαιοκαπηλική σύμβαση ΆνσλουςAnschluss μεταξύ τους… ποιος ξέρει…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ, ΕΔΩ.

Πάντως, το 2018 αρχαιολόγοι από την Σερβική Αρχαιολογική Εταιρεία έγραψαν ένα άρθρο σχετικά με λεηλατημένα αντικείμενα, το οποίο βοήθησε στην ταυτοποίηση της πραγματικής προέλευσης των αντικειμένων στην δημοπρασία.
Η αρχική τιμή που προσφέρθηκε στον κατάλογο του Hermann Historica ήταν 25.000 ευρώ για την πόρπη της ζώνης, 3.000 ευρώ για καθ’ ένα από τα 18 πιάτα και 12.000 για τα βραχιόλια, με ψευδείς επεξηγήσεις ότι «αποκτήθηκαν από έναν Αυστριακό κατά την δεκαετία του 1990» - γνωστή αοριστολογία των ξεπουλητάδων, για την οποία καμμιά Αρχή δεν ζητάει νόμιμα αποδεικτικά…
Όλες αυτές οι αρχαιότητες δημοσιεύθηκαν το 2018 σε άρθρο Σέρβων αρχαιολόγων σχετικά με τις κλοπές αρχαιοτήτων που κατέγραψαν οι αρχαιολόγοι της Σερβίας και είναι τόσο μοναδικές, ώστε δεν μπορούν να αντικατασταθούν με τίποτε άλλο…. 

Αυτά κάνουν οι Σέρβοι αρχαιολόγοι για τα αρχαία εκ του σερβικού εδάφους (όχι σερβικού πολιτισμού) που δημοπρατούνται στο εξωτερικό… Οι Έλληνες αρχαιολόγοι;

ΠΗΓΗ: Archeoserbia, 7.4.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.4.3030.

ΛΕΞΕΙΣΓερμανοι, δημοπρασια, κλεμμενα αρχαια, Σερβια, Αυστρια, ασημενια πορπη, ιππεας, καταστικτο αλογο, ομοκεντροι κυκλοι, Σρεμ, λαθρανασκαφη, ζωνη, γυναικειος ταφος, ιππεις, προσωπο, κοσμημα, ασημι, κεχριμπαρι. δοντια αρκουδας, αρκουδα, κελες, κελλητες ιπποι, ιππασια, θρακικος ταφος, Θρακας Ιππεας, Θρακες, ιπποι, Χερμανν, Μοναχο, Γερμανια, αρχαιοκαπηλια, Ανσλους, 2018, λεηλασια αρχαιων, δημοπρασια, πιατα, βραχιολι, Αυστριακοι συλλεκτης, Θραξ ιππεας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ