ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Ιαματικός – Θερμαλιστικός Τουρισμός - του Κ. Κουσκούκη


ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ιαματικός – Θερμαλιστικός Τουρισμός


Ο ιαματικός – θερμαλιστικός τουρισμός αξιοποιεί τις θεραπευτικές δυνατότητες της Ιαματικής Ιατρικής υπερβαίνοντας το παραδοσιακό λουτρικό μοντέλο της αποκλειστικής χρήσης του ιαματικού νερού.
Η Ιαματική Ιατρική μέχρι σήμερα είχε εμπειρική υπόσταση, με τη βοήθεια όμως της επιστημονικής τεκμηρίωσης της θερμικής, μηχανικής και ειδικότερα της χημικής δράσης των ιαματικών φυσικών πόρων αναδείχτηκε ως μία συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος στη θεραπευτική γκάμα της Κλασικής Ιατρικής.
Οι θεραπευτικές δράσεις αφορούν άτομα όλων των ηλικιών για παθήσεις του μυοσκελετικού, νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, αιμοποιητικού, γαστρεντερικού, ουρολογικού και ενδοκρινολογικού συστήματος, ωτορινολαρυγγολογικές, γυναικολογικές, αλλεργικές, καθώς και δερματολογικές παθήσεις ενδεικτικά αναφέρεται ότι πάσχουν από ψωρίαση 100.000.000 άτομα (who).
Οι θεραπευτικές εφαρμογές της Iαματικής Iατρικής με ιαματικούς φυσικούς πόρους είναι η Λουτροθεραπεία, η Ποσιθεραπεία, η Εισπνοθεραπεία, η Πηλοθεραπεία, η Θαλασσοθεραπεία, η Κλιματοθεραπεία και η Σπηλαιοθεραπεία.
Η αξιοποίηση των πολλών σημαντικών πηγών, δυναμένων να εξελιχθούν από Ιαματικά Κέντρα που είναι σήμερα σε Θερμαλιστικά Κέντρα Ιαματικής Ιατρικής (Health Resorts) σε συνδυασμό πάντα με όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που συνάδουν με το πνεύμα της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, προσδίδει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν και αναδεικνύει τις αντίστοιχες περιοχές ως τόπους προορισμού των απαιτητικών πλέον τουριστών.
Τα παραπάνω πακέτα διακοπών προορισμού σε αυτά τα κέντρα απευθύνονται όχι μόνο σε ασθενείς και αλλά και στους συνοδούς των ασθενών, καθώς και σε άλλους επισκέπτες συνήθως ανώτερου εισοδηματικού επιπέδου. Επιπρόσθετα, απαιτείται η μακρά παραμονή των ατόμων σε αυτά τα θέρετρα, μεγαλύτερη από τα συνήθη τουριστικά πάρκα, προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματα μιας ιαματικής θεραπείας διαρκείας 21 ημερών ανά εξάμηνο, καθιστώντας τους ασθενείς αναγκαστικούς repeaters, για να έχουμε τουρισμό 4 εποχών. Η θεραπεία αυτή διαρκείας μόνο 20΄ συνδυάζεται και με άλλες ειδικές θεραπείες, όπως αντικαπνιστική και αγχολυτική θεραπεία, ψυχοθεραπεία, διατροφολογία, ψηφιακή αποτοξίνωση και ευεξία σωματικής μεταμόρφωσης.
Η στρατηγική ανάπτυξης των υποδομών των ιαματικών πηγών για την παροχή των παραπάνω υπηρεσιών υγείας και ευεξίας προσδίδει προστιθέμενη αξία στις ιαματικές πηγές, καθόσον έχουν μεγάλο περιθώριο κέρδους σε σύγκριση πάντα με την απόδοση των κτιριακών υποδομών. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται όχι μόνο στους ασθενείς-πελάτες, αλλά και στους συνοδούς τους εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και οικονομικά οφέλη.
Η νέα άνθηση του Ιαματικού Τουρισμού διεθνώς έχει οδηγεί τη χώρα μας στην ανάγκη να λάβει μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς καθώς ο τζίρος του Ιαματικού Τουρισμού ανήλθε σε 56,2 δις δολάρια το 2017 με προβλεπόμενη άνοδο 6,5% για το 2022 ενώ ο παγκόσμιος τζίρος του Τουρισμού Υγείας ανήλθε σε 4,5 τρις δολάρια το 2018 σύμφωνα με το Global Wellness Institute.
Οι ιαματικές πηγές στην Ελλάδα είναι 750 και εκ των οποίων οι 124 λειτουργούν και είναι αναγνωρισμένες 70 και εξ αυτών μόνο οι 13 διαθέτουν σήμα λειτουργίας. Ο αριθμός των επισκεπτών ετησίως είναι εξαιρετικά μικρός σύμφωνα με στοιχεία του Enterprise Greece, οι γνώστες όμως της τουριστικής αγοράς αναφέρουν ότι τουλάχιστον 150.000 ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν τις ιαματικές πηγές της χώρας μας, με τζίρο ανερχόμενο σε 300.000.000€, δεδομένης της χρηματοδότησης των ταξιδιών των αλλοδαπών από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, σύμφωνα με το ν 4213/2013 περί διασυνοριακής μετακίνησης ασθενών ενώ οι πλέον αισιόδοξοι ομιλούν για τζίρο 1 δις €.
Επιβάλλεται επομένως χάραξη νέας στρατηγικής που πραγματοποιεί η νέα διακυβέρνηση με επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης υπουργικών αποφάσεων και προεδρικού διατάγματος για την προστασία των Ιαματικών πηγών. Το νέο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να περιλαμβάνει την πιστοποίηση των παρόχων σύμφωνα με τα διεθνή standards, τη διαμόρφωση αναπτυξιακών κινήτρων και τη δημιουργία Cluster συνεργατικών μηχανισμών ανάμεσα σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και ξενοδοχεία καθώς και την εξειδίκευση του ν 4582/18 για τις προδιαγραφές των ιαματικών ιατρείων με επέκταση και στα ξενοδοχεία.
Ευοίωνη όμως προοπτική αποτελούν αφενός η συνειδητοποίηση της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού ότι η ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού αποτελεί μονόδρομο για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας συνεπικουρούμενη με τη διαχείριση έργων χρηματοδοτούμενων από τον αναπτυξιακό νόμο, ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων, πρόγραμμα Horizon 2020, ΣΔΙΤ και άλλα προγράμματα και αφετέρου η ανάρτηση της διαδικτυακής πλατφόρμας «Greece from home» και η έγκαιρη διαφημιστική προβολή της Ελλάδος από τον ΕΟΤ.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.4.2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Οι 755 έως τώρα


ΛΕΞΕΙΣΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, Ιαματικος τουρισμος, Θερμαλιστικος Τουρισμος, Κουσκουκης, ιαματικη πηγη,  ιαματικες πηγες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ