Μελετήθηκε ανθρώπινη πρωτεΐνη 800.000 χρόνων! Η παλαιοπρωτεϊνολογία, μια νέα μέθοδος, φέρνει επαναστάσεις…


Μελετήθηκε ανθρώπινη πρωτεΐνη
800.000 χρόνων!

Η παλαιοπρωτεϊνολογία,
μια νέα μέθοδος, φέρνει επαναστάσεις…


Η παλαιοπρωτεϊνική είναι μια μέθοδος προσδιορισμού των αλληλουχιών των πρωτεϊνών από αρχαία δείγματα, η οποία έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρύτερα τα τελευταία χρόνια. Επιτρέπει την ανίχνευση εξελικτικών σχέσεων με την σύγκριση πρωτεϊνών με την ίδια λειτουργία μεταξύ ατόμων, με παρόμοιο τρόπο όπως και η γονιδιωματική, συγκρίνοντας ισοδύναμες γενετικές περιοχές. Επειδή οι πρωτεΐνες είναι πιο σταθερές από το DNA και δεν αποικοδομούνται τόσο γρήγορα, είναι δυνατόν να ανακτηθούν και να μελετηθούν πρωτεΐνες από μερικά πολύ αρχαία απολιθωμένα υλικά, όπου δεν μπορεί να ανακτηθεί DNA.

Για παράδειγμα, τα αρχαιότερα ανθρώπινα υπολείμματα από τα οποία μπορούσε να αναλυθεί το γονιδίωμα είναι αυτά του Sima de los Huesos (της Atapuerca Ισπανίας), ηλικίας 430.000 χρόνων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΗΣ ΑΤΑΠΟΥΕΡΚΑ, ΕΔΩ.

...ενώ έχουμε ήδη μελέτες πρωτεϊνών από άλλα ανθρώπινα υπολείμματα σχεδόν 1.000.000 χρόνων, και υπάρχουν ήδη προσπάθειες για μελέτη πρωτεϊνών 1.770.000 χρόνων. Επομένως, αυτή η τεχνική βοηθάει, όπου η παλαιογονιδιωματική δεν μπορεί να φτάσει.

Ας δούμε μερικές περιπτώσεις:

Το τεράστιο κρανίο του κάστορα Castoroides ohioensis. Ηλικίας 12.000 χρόνων. Βρέθηκε το 1845 και εκτείθεται στο Μουσείο της Νέας Υόρκης. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 των πρωτεϊνών που διατηρήθηκαν στην μυτη του, επέτρεψε τον προσδιορισμό του είδους στα Castoroidinae και την σχέση του με άλλους εκπροσώπους αυτής της υποοικογένειας.

Πρωτεΐνες οστών από διαφορετικά υπάρχοντα πτηνά (dodo, Raphus cucullatus και great auk, Pinguinus impennis), καθώς και από άλλα πιο πρόσφατα δείγματα διαφορετικών ειδών, δημοσιεύθηκαν επίσης το 2019 για τον προσδιορισμό της ταξινόμησής τους.

Ένας ρινόκερως του γένους Stephanorhinus, που έζησε στο Dmanisi, πριν από 1.770.000 χρόνια, διατήρησε πρωτεΐνες στο σμάλτο των δοντιών του! Αυτό βοήθησε να τοποθετηθεί φυλογενετικά ως αδελφή ομάδα του κλάδου που σχηματίσθηκε από τον ρινόκερω Coelodonta antiquitatis και τον ρινόκερω της Merck (Stephanorhinus kirchbergens).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ για τον ΡΙΝΟΚΕΡΩ 709.000 ΧΡΟΝΩΝ

Η φυλογενετική σύνδεση μεταξύ γιγαντοπίθηκου / Gigantopithecus και Pongo επιβεβαιώθηκε με την μελέτη έξι πρωτεϊνών που διατηρήθηκαν στο σμάλτο και την οδοντίνη ενός 1.900.000 χρόνων Gigantopithecus blacki, που βρέθηκε στο σπήλαιο Chuifeng της Κίνας. Οι γενεαλογίες του Gigantopithecus και του ουρακοτάγκου (ο σημερινός στενότερος συγγενής του) χωρίστηκαν πριν από 10.000.000 χρόνια. Αυτός ο γομφίος παρείχε τα αρχαιότερα μοριακά υπολείμματα, που έχουν αλληλουχηθεί ποτέ από ένα απολίθωμα.

Από αριστερά: Δόντια ATD6-92 από Homo antecessor (της Gran Dolina)
και D4163 από τον Homo erectus (του Dmanisi).
ΠΗΓΗ: Welker F, Ramos-Madrigal J, Gutenbrunner P et al (2020).
ΔΕΞΙΑ: Το οδοντικό πρωτότυπο Homo antecessor.
Σιαγόνα Denisovan του Xiahe Θιβέτ.
ΠΗΓΗ: Chen F. et al (2019).

Tο 2019, δημοσιεύτηκε μια κάτω γνάθος ανθρώπου Denisovan ηλικίας 160.000 χρόνων, που βρέθηκε στο σπήλαιο Karst Baishiya στο Xiahe του Θιβέτ, σε υψόμετρο 3.280 μέτρων! Η ταξινόμησή του σε αυτόν τον ανθρώπινο πληθυσμό θα μπορούσε να προσδιοριστεί από τις πρωτεΐνες που βρίσκονται σε έναν από τους γομφίους του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΝΤΕΝΙΣΟΒΑΝΣ, ΕΔΩ.

Τέλος, έχουμε την πρωτεϊνική μελέτη ενός δοντιού Homo antecessor, ενός πρώτου ή δεύτερου μόνιμου κάτω γομφίου (δείγμα ATD6-92) ηλικίας 800.000 χρόνων, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2020. Πρόκειται για την αρχαιότερη ανθρώπινη πρωτεΐνη, που παρουσιάστηκε μέχρι σήμερα, γεγονός που ενισχύει την θέση αυτού του είδους, που σχετίζεται στενά με τον τελευταίο κοινό πρόγονο των sapiens, Neandertals και Denisovans.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον Homo antecessor, ΕΔΩ.

Στην ίδια μελέτη για τον Homo antecessor, αναλύθηκε επίσης ένα δόντι-τραπεζίτης του Dmanisi (1.770.000 χρόνων), χωρίς συμπεράσματα, ως τώρα, αλλά με τεράστια προσδοκία. Γιατί η δυνατότητα διερεύνησης των πρωτεϊνών που διατηρούνται στο οδοντικό σμάλτο, που είναι σκληρότερο από τον σκελετό των θηλαστικών, θα μας δώσει σημαντικά αποτελέσματα, για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας σχετικά με τις φυλογενετικές σχέσεις στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Κι αυτή είναι μόνο η αρχή… Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που προσφέρει η παλαιοπρωτεϊνολογία για την φυλογενεία μας, ωθούν ήδη τους ερευνητές να εκμεταλλευτούν περαιτέρω αυτήν την μέθοδο. Μία από τις επόμενες προκλήσεις θα είναι τελικά να καταλάβουμε την ταξινόμηση του Homo erectus, που συγκεντρώνει μια ποικιλία δειγμάτων, από μια τεράστια περιοχή, σε ένα τεράστιο χρονοδιάγραμμα (άνω των 1.500.000 χρόνων).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον HOMO ERECTUS, ΕΔΩ.

Τα επόμενα χρόνια θα είναι… διασκεδαστικά!
Θα υπάρξουν περισσότερες εκπλήξεις… επί μιας καλοστημένης επιστημονικής (και όχι μόνο) ψευτοθεωρίας του (εγ)κατεσημένου...

ΠΗΓΗ: Nutcracker man «Castores, rinocerontes, denisovanos, Gigantopithecus y Homo antecessor», 13.4.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.4.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: ανθρωπινη πρωτεινη, 800.000 χρονια, παλαιοπρωτεινολογια, παλαιοπρωτεινικη, πρωτεινες, γονιδιωματικη, DNA, απολιθωμα, γονιδιωμα, Σιμα ντε λος Χουεσος, Αταπουερκα, Ισπανια, 430.000 χρονια, 1.000.000 χρονια, 1.770.000 χρονια, παλαιογονιδιωματικη, κρανιο, καστορας, 12.000 χρονια, 1845, Νεα Υορκη, πτηνα, πιγκουινος, ρινοκερως, Ντμανισι, σμαλτο δοντιων, ρινοκερος, Μερκ, γιγαντοπιθηκος, οδοντινη, 1.900.000 χρονια, σπηλαιο Τσουιφενγκ, Κινα, ουρακοταγκος, 10.000.000 χρονια, γομφιος, απολιθωματα, γναθος, Ντενισοβαν, 160.000 χρονια, Ξιαχε Θιβετ, 800.000 χρονια, σαπιενς, νεαντερταλ, τραπεζιτης, οδοντικο σμαλτο, φυλογενεια, Χομο Ερεκτους, 1.500.000 χρονια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ