Συνελήφθη καθηγητής Παπυρολογίας και Ελληνικής Λογοτεχνίας της Οξφόρδης φερόμενος ότι έκλεβε αρχαίους παπύρους και τους πουλούσε στο Μουσείο της Βίβλου!


Συνελήφθη καθηγητής
Παπυρολογίας και Ελληνικής Λογοτεχνίας
της Οξφόρδης
φερόμενος ότι έκλεβε αρχαίους παπύρους
και τους πουλούσε
στο Μουσείο της Βίβλου!


Συνελήφθη καθηγητής της Οξφόρδης, που κατηγορείται ότι… έκλεβε παπύρους με κείμενα της Βίβλου από την βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Sackler.
Είναι η τελευταία εξέλιξη σε μια ιστορία που μοιάζει να έχει βγει από ταινία Ιντιάνα Τζόουνς, η οποία αφορά στην εξαφάνιση θραυσμάτων από παπύρους, που ανήκουν στην Εταιρεία Αιγυπτιακών Ερευνών και βρίσκονταν στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου!


Οι αρχές κατηγόρησαν τον 63χρονο παπυρολόγο της Οξφόρδης, Dirk Obbink, ότι πούλησε 13 από τα αρχαία αντικείμενα στους ιδιοκτήτες του Μουσείου της Βίβλου στην Ουάσινγκτον, οι οποίοι τα επέστρεψαν πέρυσι, αφού έμαθαν ότι είχαν… κλαπεί!

ΓΙΑ ΤΟ "αμαρτωλό" ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ
έχουμε γράψει πολλάκις:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Η εταιρεία έχει ταυτοποιήσει επί πλέον 120 κομμάτια, που λείπουν από την συλλογή. Ο καθηγητής Obbink αρνείται την κατηγορία.
Τα χειρόγραφα αποτελούν μέρος της συλλογής των παπύρων της Οξυρρύγχου, οι οποίοι βρέθηκαν σε ανασκαφές στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα σε μια αρχαία… χωματερή στην Αίγυπτο.
«Αυτά είναι πρώιμα θραύσματα των Ευαγγελίων ή βιβλικά θραύσματα», εδήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας, Carl Graves. «Είναι απόδειξη της πρώιμης χριστιανικής κληρονομιάς της Αιγύπτου και αποτελούν πρώιμο δείγμα της βιβλικής γραφής. Δεν τα εκτιμούμε υλικά, αλλά είναι ανεκτίμητα και αναντικατάστατα»!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΕΣ, ΕΔΩ.

Ο Όμπινκ, ο οποίος διδάσκει παπυρολογία και ελληνική λογοτεχνία, τέθηκε υπό κράτηση στις 2 Μαρτίου από το αστυνομικό τμήμα του Τάμεση. Τον Νοέμβριο ασκήθηκε επισήμως δίωξη εναντίον του στην αστυνομία. Η Εταιρεία Αιγυπτιακών Ερευνών ανακάλεσε την άδεια πρόσβασης του Obbink στην συλλογή της τον Ιούνιο και η Οξφόρδη ανέστειλε την ιδιότητά του ως καθηγητή της, τον Οκτώβριο, αν και εξακολουθεί να αναφέρεται ως καθηγητής στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου.

Ο Scott Carroll και ο Jerry Pattengale, που βοήθησαν στην συγκέντρωση της συλλογής του Μουσείου της Βίβλου, για τον ιδρυτή και μεγιστάνα του Λόμπι, Steve Green, σύμφωνα με πληροφορίες συναντήθηκαν με τον Obbink σε πολλές περιπτώσεις. Στα τιμολόγια πωλήσεων για την εταιρεία, ο ακαδημαϊκός που είναι σε δυσμένεια αναφέρεται ως πωλητής.

Εκπρόσωποι της Οξφόρδης και του Μουσείου της Βίβλου δεν απάντησαν αμέσως στο αίτημα να σχολιάσουν. Δεν ήταν δυνατή και η επικοινωνία με τον Obbink.

Παρά τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του, ωστόσο, ο Όμπινκ επέμεινε ότι οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς. Στην μοναδική δημόσια δήλωση του για το θέμα, που έγινε τον Οκτώβριο, ισχυρίστηκε ότι τα ενοχοποιητικά έγγραφα «κατασκευάστηκαν σε μια κακόβουλη προσπάθεια να βλάψουν την φήμη και την καριέρα μου».

ΠΗΓΗ: Guardian, Oxford Blue, Artnet News, 17 Απριλίου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.4.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Οξφορδη, Ομπινκ, Μουσειο Βιβλου, παπυροι Οξυρρυγχου, Οξυρρυγχος, Γκριν
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ