Το πρώτο τάμα για την σωτηρία από ανατροπή άμαξας έγινε προς τον Ασκληπιό - ΔΕΙΤΕ την νέα ταινία του υπ. Πολιτισμού για το ιερό του Ασκληπιού στην Ακρόπολη των Αθηνών


Το πρώτο τάμα για την σωτηρία
από ανατροπή άμαξας
έγινε προς τον Ασκληπιό...

ΔΕΙΤΕ την νέα ταινία του υπ. Πολιτισμού
για το ιερό του Ασκληπιού
στην Ακρόπολη των Αθηνών
 

Εννέα αριστουργήματα από το Μουσείο Ακρόπολης, αφιερώματα στο ιερό του Ασκληπιού, θα μας παρουσιάσει αύριο ο καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής, στη σειρά βίντεο του ΥΠΠΟΑ "Συζητώντας με την Ιστορία", και "μένουμε σπίτι".

Στα έργα αποτυπώνεται ο πόνος και η αγωνία των αρχαίων Αθηναίων για τις ασθένειες που τους ταλαιπωρούσαν, αλλά και η προσδοκία τους για τη θεραπεία από τον Ασκληπιό και την Υγεία. Η περιήγησή μας  στο Ασκληπιείο της Αθήνας είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια ημέρα της  Υγείας.

Το ιερό του Ασκληπιού είχε μεγάλη σημασία για την Αθήνα, όπως τεκμαίρεται από τα εκατοντάδες αφιερώματα, κάποια εκ των οποίων θα γνωρίσομε αύριο, στην περιήγησή μας.


Θα δούμε το μεγάλο ανάγλυφο, στο οποίο παρουσιάζεται η συνοπτική εικόνα του ιερού με τον ναό και μέσα σε αυτόν τα αγάλματα του θεού Ασκληπιού, της γυναίκας του Ηπιόνης και της κόρης τους Υγείας. Σ' αυτούς προστρέχουν τα μέλη μια μεγάλης οικογένειας ζητώντας τους βοήθεια προσφέροντας στον θεό, από ευγνωμοσύνη, ένα γουρουνάκι.

Σε άλλο ανάγλυφο εικονίζονται φημισμένοι Αθηναίοι γιατροί, οι οποίοι προσέρχονται στον Ασκληπιό, την Περσεφόνη και τη Δήμητρα για να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους. Στα δάφνινα στεφάνια που είναι χαραγμένα στη βάση του γλυπτού διαβάζουμε τα ονόματά τους: Σώστρατος, Επίκρατος, Διάκριτος, Μνησίθεος και άλλα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΑΣΚΛΗΠΙΟ, ΕΔΩ.

Ο θεατής αντιλαμβάνεται τον ανθρώπινο πόνο, αλλά και την ευγνωμοσύνη στον θεραπευτή θεό, σε ανάγλυφες παραστάσεις: Ο Ασκληπιός θεράπευσε σε κάποιον το αυτί του, σε μια γυναίκα θεραπεύτηκε ασθένεια του στήθους της, ενώ σε έναν τρίτο αποκαταστάθηκε το σκέλος του.


Εντυπωσιακό είναι το αφιέρωμα του Πραξία. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο ανάθημα, που εικονίζει τμήμα προσώπου με τα χρωματιστά ορθάνοιχτα μάτια. Ο Πραξίας ευχαριστεί τον θεό για την ίαση των ωραίων  ματιών της γυναίκας του.

Από τη συλλογή των αφιερωμάτων δε λείπει και μία παράσταση ιατρικών εργαλείων, όπως αυτή στο βάθρο του αγάλματος ενός γιατρού. Απεικονίζεται χειρουργική κασετίνα με σύνολο από νυστέρια, καθετήρα και δίπλα δύο μεγάλες χάλκινες βεντούζες.

Ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης μας παρουσιάζει και τη μοναδική στήλη, στην οποία καταγράφεται η άφιξη της λατρείας του Ασκληπιού στην Αθήνα, αλλά και η ίδρυση του ιερού του στην Ακρόπολη, από τον Τηλέμαχο τον Αχαρνέα. Στο επάνω μέρος της στήλης και γύρω γύρω από αυτήν υπάρχουν ανάγλυφες σκηνές με το  ίδιο θέμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ περι ΑΧΑΡΝΩΝ, ΕΔΩ.

Τέλος, σε ένα εράσμιο ανάγλυφο εικονίζεται ο μεταφορέας Αντιμέδων που ευγνωμονεί τον Ασκληπιό και την Υγεία, γιατί τον έσωσαν από την ανατροπή της άμαξας του, που ήταν φορτωμένη με μεγάλες πέτρες.

Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Αρβανιτάκη.
Η μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη.
Παραγωγή  Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ.

Το βίντεο ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 6.4.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.4.2020.

ΛΕΞΕΙΣταινια, ιερο Ασκληπιου, Ακροπολη Αθηνων, Μουσειο Ακροπολης, ιερον Ασκληπιου, Παντερμαλης, πονος, αγωνια, αρχαιοι Αθηναιοι, ασθενεια, θεραπεια, Ασκληπιος, Υγεια, Υγιεια, Ασκληπιειο Αθηνας, αφιερωμα, αναγλυφο, ναος, αγαλμα, Ηπιονη, γουρουνακι, γουρουνι, χοιρος, γιατρος, Περσεφονη, Δημητρα, δαφνινο στεφανι, Σωστρατος, Επικρατος, Διακριτος, Μνησιθεος, ευγνωμοσυνη, θεραπευτης, αυτι, στηθος, σκελος, Πραξιας, μαρμαρο, αναθημα, προσωπο, ματια, ιαση, ωραια ματια, ματι, ιατρικα εργαλεια, χειρουργικη κασετινα, νυστερι, καθετηρας, χαλκινη βεντουζα, στηλη, λατρεια, Τηλεμαχος Αχαρνεας, Αχαρνευς, Αχαρνες, Αχαρναι, μεταφορεας Αντιμεδων, μεταφορα, ανατροπη αμαξας, αμαξα, ατυχημα, Αρβανιτακης, Κουμεντακης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ