Ξεπουλιέται ο Έρως Καβαλλάρης! Η ιερή σχέση των δελφινιών με τον Έλληνα! Δελφίνι ο Απόλλων στους Δελφούς, κι ο Διόνυσος στην Νάξο…


Ξεπουλιέται ο Έρως Καβαλλάρης…

Η ιερή σχέση των δελφινιών
με τον Έλληνα

Δελφίνι ο Απόλλων στους Δελφούς,
κι ο Διόνυσος στην Νάξο…



Ένας μεγάλος και ελκυστικός ερυθρόμορφος σκύφος (ποτήρι κρασιού), του 370 - 360 π.Χ., που απεικονίζει (στην πλευρά Α) έναν πτερωτό γυμνό έφιππο Έρωτα, και ένα μικρό δελφίνι στα καπούλια του[1],


και,

(στην πλευρά Β) έναν γυμνό σάτυρο, με τα χαρακτηριστικά του αυτιά, με έναν μανδύα επάνω από το δεξί του χέρι, και με μια νύμφη (μαινάδα), ντυμένη με χιτώνα και θύρσο στο ένα χέρι - όλα υποδηλώνουν μια διονυσιακή σκηνή….


Κάτω από κάθε λαβή ένα σύνολο φοινικόφυλλων, επάνω ζώνη με ωόσχημα και κάτω ζώνη με μαιάνδρους, διασταυρούμενους με "x" – όλα αυτά έχουν μεγάλη σημασία για να βρούμε τον καλλιτέχνη που το φιλοτέχνησε ή την σχολή του.

Το μέγεθος του σκύφου είναι 41,3 x 27,9 εκατ.

Τα δελφίνια στο άλογο του Έρωτα είναι ένα αρκετά ενδιαφέρουν σημείο.. . Στην αρχαία Ελλάδα, τα δελφίνια ήταν αγαπημένα για την νοημοσύνη τους και για την φύση τους (μήτρα = δελφύς > Δελφοί). Τα δελφίνια ήταν τόσο πολύ σεβαστά, που η δολοφονία ενός εθεωρείτο έγκλημα, τιμωρούμενο με θάνατο! Μερικοί υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι το δελφίνι είναι το «εθνικό ζώο» της αρχαίας Ελλάδος.
Πράγματι, η σημασία του δελφινιού στην αρχαία ναυτική Ελλάδα έχει μια βαθειά ιστορία και συμβολισμό. Τα δελφίνια εμφανίζονται επανειλημμένα στις τοιχογραφίες που κοσμούν τα μινωικά ανάκτορα. Η ελληνική μυθολογία περιλαμβάνει πολλές αναφορές στο δελφίνι. Ο Έρως απεικονίζεται πολλάκις να «ιππεύει» στην θάλασσα καθισμένος στο πίσω μέρος ενός δελφινιού - σκηνή που επίσης συνδέεται με την θρησκεία των Διονυσιαστών. Σε αυτόν, λοιπόν, τον σκύφο / skyphos, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μια παραλλαγή σε αυτό το θέμα, με τον Έρωτας να ιππεύει ένα άλογο, μαρκαρισμένο με ένα δελφίνι…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ, ΕΔΩ,

Ένας μύθος συνδέει τα δελφίνια με τον Διόνυσο, ο οποίος αυτό-μεταμορφώνεται σε νεαρό θνητό, όταν φτάνει στο νησί της Νάξου, ώστε να μην προσελκύσει μεγάλη προσοχή. Ωστόσο, στο ταξίδι του, ο Διόνυσος ακούει το πλήρωμα να συζητούν ένα σχέδιο να τον πουλήσουν ως σκλάβο. Αναστατωμένος από αυτό, ο Διόνυσος μεταμορφώνει τα κουπιά σε τρομακτικά φίδια! Φοβισμένοι οι ναυτικοί επέλεξαν να πηδήξουν στην θάλασσα… Αλλά ο Ποσειδών τους λυπήθηκε και τους μεταμόρφωσε σε δελφίνια… Ο θεός της θάλασσας υποδέχθηκε τους ναυτικούς-δελφίνια στο βασίλειό του και τους δήλωσε πως αποστολή τους θα είναι πλέον να βοηθούν όλους τους ναυτικούς που είναι σε κίνδυνο…

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, την ιερότητα των δελφινιών, στην παγκόσμια θαλασσοκράτειρα Ελλάδα…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΔΕΛΦΙΝΙΑ, ΕΔΩ.

Επίσης, μη ξεχνάτε την σχέση του Απόλλωνος με το δελφίνι, κατά το ταξίδι-επιχείρηση ιδρύσεως εκ Κρήτης του μαντείου των Δελφών (δελφύς < δελφίνι)…
Αλλά η ανωτέρω σκηνή, μάλλον, αναφέρεται στον Διόνυσο, λόγω των λοιπών προσώπων του αγγείου…


Πώς λοιπόν θα βρούμε άκρη για το τι ήθελε να πει ο ποιητής του αγγείου;
Τι ακριβώς εννοούσε;

Δεν θα βρούμε… διότι είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας… και η μόνη πληροφορία γενική και αόριστη που μας δίνουν οι ξεπουλητές, είναι ότι προέρχεται από την Απουλία της Μεγάλης Ελλάδος!!! Και μάλιστα «αυτό το κομμάτι έχει ελεγχθεί με ανάλυση θερμοφωταύγειας (TL) και έχει βρεθεί ότι είναι αρχαίο και της περιόδου που δηλώνεται και μια πλήρης έκθεση θα συνοδεύει την αγορά»… για να έχει και να αποδεικνύεται η παρανομία στον αιώνα τον άπαντα…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ, ΕΔΩ.

Ο… «Greek Apulian Skyphos Eros on Horse, Satyr & Maenad» ξεπουλιέται για 22.500 δολλάρια, στις 9.4.2020, από την… Γκαλερί Άρτεμις, στο Louisville των και τον θέλουν 3.953 «ιππείς της καλάμου»…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ, ΕΔΩ.

Η προέλευσή του, λένε είναι από «ιδιωτική συλλογή της… Ανατ. Ακτής των ΗΠΑ, πρώην Γκαλερί Άρτεμις, πρώην ιδιωτική συλλογή New Jersey ΗΠΑ. πρώην συλλογή της… Frau Ruth Sorge, Γερμανία, που αποκτήθηκε στην δεκαετία του 1980»… ο …«ξεπλύσας» του… «ξεπλύσαντος» δηλαδή… και αρχι-πλύστρα την Γερμανίδα φράου Ρουθ

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.4.2020.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Σε άλλους ελληνικούς μύθους, μαρκαρισμένος στα καπούλια άλλου ζώου (ταύρου, βοός) είναι η Σελήνη… (βλ. ίδρυση Θηβών από Κάδμο).
Όλα αυτά τα σημεία, μπορεί να υποδηλώνουν και αστρόμυθους


ΛΕΞΕΙΣερως Καβαλλαρης, καβαλα, καβαλαρης, ιερη σχεση, δελφινι, δελφινια, Απολλων, Δελφοι, Διονυσος, Ναξος, ερυθρομορφος σκυφος, ποτηρι κρασιου, κρασοποτηρο, 370 πΧ, 360 πΧ, πτερωτος γυμνος εφιππος Ερωτας, καπουλια, γυμνος σατυρο, αυτι, μανδυας, νυμφη, μαιναδα, χιτωνας,  θυρσος, διονυσιακη λατρεια, φοινικας, ωοσχημο, μαιανδρος, αλογο, φυση, μητρα, δελφυς, δολοφονια, εγκλημα, θανατος, ναυτικη Ελλαδα, συμβολο, τοιχογραφια, μινωικο ανακτορο, ελληνικη μυθολογια, ιππασια, θαλασσα, Διονυσιαστες, μαρκαρισμα, μεταμορφωση, πληρωμα, σκλαβος, κουπι, φιδι, ναυτικοι, Ποσειδων, μεταμορφωσεις, ναυαγος, ναυαγοι, ναυαγια, ναυαγιο, ιεροτητα, ιεροζωο, μαντειο Δελφων, αρχαιοκαπηλια, Απουλια, Μεγαλη Ελλαδα, Ιταλια, θερμοφωταυγεια, ιππεις, ΗΠΑ, Νιου Τζερσει, Γερμανιδα, Γερμανια, φραου Ρουθ, ταυρος, βους, Σεληνη, Θηβα Βοιωτιας, Καδμος, αστρομυθος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ