Η θρυλική γέφυρα της Αδριανούπολης, το 1907


Η θρυλική γέφυρα
της Αδριανούπολης,
το 1907



Με τίτλο «Souvenir d’Andrinople», υπάρχει ένα άλμπουμ, του 1907 με 9 φωτογραφίες μνημείων της Αδριανουπόλεως, τυπώματα αργύρου, 225 x 290 χλστ., επικολλημένα σε χαρτόνια με εμπίεστο λευκό διακοσμητικό πλαίσιο και την φίρμα του φωτογράφου Δημητρίου Μιχαηλίδη («D. Michailides / ANDRINOPLE»).

Στην αρχή υπάρχει ομαδικό πορτραίτο των ιατρών Σταυρόπουλου, Α. Καμπούρογλου, Feridoun bey και Zia Noury Pacha, με την υπογραφή τους και ημερομηνία («Andrinople, Samedi, le 21 Juillet 1907»), τύπωμα αργύρου, 147 x 98 χλστ., επικολλημένο σε πασπαρτού με την φίρμα του παραπάνω φωτογράφου - ΠΗΓΗ: ΒΕΡΓΟΣ.

Ποιος ξέρει, ίσως να ήταν προσωπική παραγγελία τους, ενθύμιον φιλίας.
Από το παραπάνω άλμπουμ μπορούμε να δούμε - τεκμήριο αδιάψευστο - για το πώς σωζόταν η περίφημη γέφυρα Μεριτς της πόλεως, το 1907.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ, ΕΔΩ.

Την πόλη ίδρυσε αρχικώς ο Ορέστης, ο υιός του Αγαμέμνονα, και της έδωσε το όνομα Ορεστιάς. Όταν έφυγαν οι Έλληνες κάτοικοί της από εκεί, ίδρυσαν την Νέα Ορεστιάδα, απέναντί της, σήμερα γνωστή απλώς ως Ορεστιάδα Έβρου. Οι Θράκες την έλεγαν Ουσκουδάμα (θρακ. δάμα = δάμος, δήμος). Την επανέκτισε ο Αδριανός, γι’ αυτό και έκτοτε φέρει το όνομά του.

Για χάρι της έγιναν τουλάχιστον 16 μεγάλες μάχες…

Αυτοκράτορες εστέφθησαν εδώ…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΘΡΑΚΗ, ΕΔΩ.

Κατελήφθη από τον Οθωμανό σουλτάνο Μουράτ Α΄, που την ανακήρυξε πρωτεύουσά του το 1366. Ήταν η οθωμανική πρωτεύουσα για 90 χρόνια! - μέχρι το 1453, οπότε ο Μωάμεθ Β΄ έκανε πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη…


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΓΕΦΥΡΙΑ, ΕΔΩ.

Η πανέμορφη και δοξασμένη Αδριανούπολις έχει αρκετές ιστορικές τοξωτές γέφυρες, επάνω από τους ποταμούς Έβρο και τους παραπόταμούς του Αρδίσκο (νυν Άρδα) και Τόνζο (τουρκ. Τούντζα) - ευτυχώς διεσώθησαν του μεγάλου σεισμού του 1751:
Η γέφυρα Σαρατσάνε (κτισθείσα 1451 μ.Χ.), η γέφυρα Meriç, η μικρή Γέφυρα της Πίστης, κ.ά.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.7.2018.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΓΕΦΥΡΕΣ της ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣγεφυρα, Αδριανουπολη, 1907, σουβενιρ, αλμπουμ, Αδριανουπολις, φωτογραφος Μιχαηλιδης, πορτραιτο, ιατρος, Σταυροπουλος, Καμπουρογλου, Φεριντουν μπεη, Ζια Νουρι πασα, πασπαρτου, φωτογραφια, γεφυρι, Μεριτς, Ορεστης, Αγαμεμνων, Ορεστιας, Νεα Ορεστιαδα, Ορεστιαδα Εβρου, Θρακες, Ουσκουδαμα, Αδριανος, Οθωμανος σουλτανος Μουρατ Α, πρωτευουσα, 1366, οθωμανικη αυτοκρατορια, 1453, Μωαμεθ Β, Κωνσταντινουπολη, Εβρος, Αρδισκος, Αρδας, Τονζος, Τουντζα, σεισμος 1751, Σαρατσανε, 1451, Γεφυρα της Πιστης, δαμα, δαμος, δημος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ