Αποκάλυψη και αποκατάσταση του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνος Κρήτης, διαμέτρου 93 μ. και χωρητικότητος 7.500 θεατών


Αποκάλυψη και αποκατάσταση
του Μεγάλου Θεάτρου
της Γόρτυνος Κρήτης,
διαμέτρου 93 μ.
και χωρητικότητος 7.500 θεατών

Μέσω τηλεδιάσκεψης υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το έργο "ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΟΡΤΥΝΑΣ" από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη.



Το έργο θα υλοποιήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέσω της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, με χρηματοδότηση 240.00 (σ.σ.: Μάλλον 240.000 θα θέλει να πει το δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ!!!) ευρώ από την Περιφέρεια. Στόχος του προγράμματος είναι να ολοκληρωθεί η αποκάλυψη και αποκατάσταση του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας το οποίο ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων ρωμαϊκών θεάτρων: 

.................................................
ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Ας το ξαναπώ μπας και το καταλάβουν εκεί στο υπ. Πολιτισμού:
Δεν είναι "ρωμαϊκό θέατρο", αλλά ρωμαϊκών χρόνων θέατρο...
Αν δεν καταλαβαίνουν την διαφορά, λυπάμαι...
Ας ξαναπάνε στις τάξεις του Δημοτικού, να μάθουν Γραμματική...
Εκτός, κι αν το κάνουν... ύπουλα...
.................................................

Η μέγιστη διάμετρος του είναι 93 μ. και η χωρητικότητα του περίπου 7.500 θεατές. Σώζεται το μεγαλύτερο μέρος του κοίλου, η ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα. Τόσο η σκηνή, όσο και το κοίλο διέθεταν πλούσιο αρχιτεκτονικό και γλυπτό διάκοσμο.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΡΗΤΗ, ΕΔΩ.

Η συστηματική ανασκαφή του Θεάτρου, με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ πραγματοποιήθηκε από το 2011 ως το 2015, με παρόμοια προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2010.

Η μελλοντική αξιοποίηση του Θεάτρου της Γόρτυνας θα ενισχύσει την αειφόρο ανάπτυξη και την οικονομία της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην τόνωση της επισκεψιμότητας. Σ' αυτή θα συμβάλλει η ποιοτική αναβάθμιση του προσφερόμενου πολιτιστικού προϊόντος.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δήλωσε ότι «με την στήριξη και την αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης, την άριστη και μακρόχρονη συνεργασία με τον περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη, θα αξιοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας ο οποίος και θα συνδεθεί με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς, προσφέροντας στον επισκέπτη ένα ακόμα πολύτιμο τμήμα της αρχαίας πόλης».

Η κ. Λίνα Μενδώνη καλλιεργεί συστηματικά συνεργασίες με τις Περιφέρειες και την Τοπική​ Αυτοδιοίκηση στην εκπόνηση αναπτυξιακών έργων πολιτιστικού χαρακτήρα, μέσω της σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων Πολιτισμικής Ανάπτυξης.

Το έργο αποκατάστασης του θεάτρου της Γόρτυνας είναι μία από τις 13 συμβάσεις, που υλοποιούνται σήμερα από το ΥΠΠΟΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού 1.502.166,32 ευρώ. Πέντε έχουν υπογραφεί τους τελευταίους δύο μήνες, με προϋπολογισμό 750.000 ευρώ. Η δυναμική συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και με εντόπιους φορείς, όπως το Πολυτεχνείο, Δήμους και Μητροπόλεις, είναι ανοδική και σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΠΟΑ επεξεργάζεται 22 νέες Προγραμματικές Συμβάσεις για έργα πολιτισμού στην Κρήτη, με προϋπολογισμό περί τα 15.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στους τελευταίους μήνες έχουν υπογραφεί 38 Προγραμματικές Συμβάσεις με τις περιφέρειες που το οικονομικό τους αντικείμενο να φτάνει τα 14.317.969,60 εκ. ευρώ. Σήμερα, το Υπουργείο επεξεργάζεται, σε συνεργασία με άλλους συμβαλλόμενους φορείς, 92 νέες Συμβάσεις ανά την Επικράτεια, των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται, αυτή τη στιγμή, στα 47.000.000 εκ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 15.5.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.5.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΓΟΡΤΥΝΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ: ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΟΡΤΥΝΑΣ, Μενδωνη, Αρναουτακης, Υπουργειο Πολιτισμου, Εφορεια Αρχαιοτητων Ηρακλειου, Γορτυνα, κοιλο, ορχηστρα, σκηνικο οικοδομημα, σκηνη, αρχιτεκτονικη, γλυπτος διακοσμος, Γορτυς, Μεσσαρα, Κρητη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ