Στρογγυλοκέφαλοι / προβατοκέφαλοι σε χιλιάδες βραχογραφίες - Η μυστηριώδης πόλη Sifar, στην «Ιλιάδα» Αλγερίας, με πολιτισμό 20.000 χρόνων, από αυτούς «που ζούσαν στην γη πριν από τους ανθρώπους»! - του Γ. Λεκάκη

Στρογγυλοκέφαλοι / προβατοκέφαλοι
σε χιλιάδες βραχογραφίες
Η μυστηριώδης πόλη Sifar,
στην «Ιλιάδα» της Αλγερίας,
με πολιτισμό 20.000 χρόνων,
από αυτούς «που ζούσαν στην Γη
πριν από τους ανθρώπους»…


Η Αλγερία έχει πλούτο φυλών, διαλέκτων, φυσικών πόρων και αρχαιολογικών χώρων…

Η Αλγερική Σαχάρα διαθέτει ένα απέραντο οροπέδιο - το Tassili N'Ajjer (= «Οροπέδιο των ποταμών») - ΔΙΑΒΑΣΤΕ για τον πολιτισμό αυτόν ΕΔΩ - στην επαρχία Elisi / Ελιζί, εκτάσεως 72.000 τετρ. χλμ. Στην καρδιά αυτού του συναρπαστικού οροπεδίου, υπάρχει ένα «δάσος βράχων», ένα παράξενο «σεληνιακό τοπίο», από διαβρωμένο ψαμμίτη, η Πόλις Σιφάρ, η μεγαλύτερη «απολιθωμένη πόλη» στον κόσμο

Η χαμένη πόλη Sifar / Sefar, που θεωρείται:

- το 8ο θαύμα του κόσμου,
- η μυστηριώδης πόλη,
- το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο στον κόσμο...

Ο γίγαντας της δεξιάς βραχογραφίας μοιάζει να πετά ή να ίπταται.

Διαθέτει πάνω από 15.000 βραχογραφίες σε 5.000 σπήλαια, οι οποίες είναι 20.000 – 10.000 χρόνων, κάτι που σημαίνει πως ήταν ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο!

H UNESCO την συμπεριέλαβε το 1982 στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Αυτά είναι όσα γνωρίζουν οι περισσότεροι για την πόλη…

Δρόμος στην Σιφάρ, σκιερός από βράχια φαγωμένα,
απ' όπου κάποτε περνούσε ποτάμι!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΛΓΕΡΙΑ, ΕΔΩ.

Υπάρχουν όμως και οι κρυμμένοι μύθοι της…

Λέγεται:
- Πως η Sifar κατοικήθηκε από τα πνεύματα / τζίνι…
- Πως κανένας δεν την έχει επισκεφθεί…
- Πως όλα τα σχέδια, οι εικόνες και οι μελέτες που βλέπει κάποιος είναι μόνον ένα μέρος της…
- Πως δεν την έχει ανακαλύψει κανείς εις βάθος.
- Πως κατοικήθηκε από εκείνους που ζούσαν στην γη πριν από τους ανθρώπους.[1]
- Πως έχει σπάνιες γαίες και περιέχει ακριβά και σπάνια υλικά, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή της υψηλής τεχνολογίας[2].
- Πως ο μόνος που κατάφερε να μπει στην πόλη είναι ο διάσημος «μάγος», Alistair Crowley
- Πως ο Crowleyπίστευε πως σε εκεί ευρίσκεται «ο θρόνος του διαβόλου»...
- Πως τα μέλη της ομάδας που μπήκαν μαζί του πέθαναν….
- Πως όταν μετά από χρόνια πέθανε κι εκείνος, άφησε ένα αρχείο[3] μέσα στο οποίο υπήρχαν ακατανόητες γραμμές και σχέδια που κανένας «μάγος» δεν μπορούσε να εξηγήσει...
- Πως όλα τα «τρίγωνα» (π.χ. των Βερμούδων) βρίσκονται στην θάλασσα, όμως ένα ευρίσκεται στην έρημο της Αλγερίας[4]

Χάρτης με τα "τρίγωνα" του κόσμου, μεταξύ των δυο τροπικών.

- Πως είναι το 12ο από τα «φαντάσματα του διαβόλου», γιατί και τα 5 αστέρια του διαβόλου, που τα μελέτησαν με μαθηματικό και επιστημονικό τρόπο, τα βρήκαν στο νερό, εκτός από το 12ο αστέρι, που βρίσκεται στην γη της Αλγερίας.[5]
- Πως πρόκειται για την χαμένη Ατλαντίδα
- Πως όταν βρέχει και ο ήλιος βγει, δεν μπορείς να ανοίξεις τα μάτια σου να τον δεις.
- Πως έχει και αποθέματα φρέσκου νερού...
- Πως οι χάρτες δεν θα σε οδηγήσουν από την ανατολική πλευρά της πόλης, καθώς είναι απαγορευμένη περιοχή και φυλάσσεται από τον στρατό της Αλγερίας. Ακόμη, όμως, κι αν επιτρεπόταν να βρεθείς εκεί, κανείς δεν θα ρίσκαρε την ζωή του σε εκείνους τους τρομακτικούς δρόμους και τις σπηλιές. Πολλοί δεν ξέρουν γιατί. Το κράτος της Αλγερίας δεν μιλά πολύ για εκείνην την περιοχή της πόλης.
- Πως κανένα διεθνές μέσον δεν έχει καταφέρει να κάνει κάποιο πλήρες ρεπορτάζ για αυτήν![6]
- Πως «σχήματα» πέντε διαστάσεων εμφανίζονται στην περιοχή Umm al-Asal της Tindouf. Οι Αρχές όταν ενημερώθηκαν, είπαν πως δεν γνωρίζουν τίποτε γι΄ αυτό.

Το 2018, μια ερευνητική ομάδα από την Ευρώπη ταξίδεψε στην Sifar και μίλησε για αυτήν την μυστηριώδη πόλη… η οποία εξακολουθεί να αποτελεί ένα μυστήριο… Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για έναν «πνευματικό» τόπο και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος κανείς να φτάσει σε αυτόν…

Για την πόλη μίλησε ο Mofdi Zakaria, όταν επισκέφθηκε την Βρετανία. Βρήκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες σε μουσείο της χώρας και μίλησε για αυτήν στην «Ιλιάδα» του. Και είπε πως θα παραμείνει μυστήριο έως ότου εγκατασταθεί η νέα τάξη πραγμάτων στον κόσμο, όπως λέει η «Ιλιάδα» της Αλγερίας.

Κι έτσι τα ερωτήματα κι οι θρύλοι παραμένουν σχετικά με την Sifar, την μυστηριώδη πόλη...

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Το Λεξικό των παραδόσεων των λαών του Κόσμου". Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.5.2020.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Ο Ibn Katheer μίλησε γι’ αυτούς στο βιβλίο του.
[2] Ο Fares Masdour έγραψε πως η Αλγερία έχει πολύ «ακριβά υλικά». Οι μεγαλύτερες χώρες που έχουν τέτοια υλικά είναι η Κίνα, η Αλγερία, και η Ελλάς.
[3] Το αρχείο ευρίσκεται σε ένα μουσείο στην Βρετανία, άγνωστο ποιο.
[4] Αόριστη πηγή: Αμερικάνοι ερευνητές.
[5] Αόριστη πηγή: Μαροκινοί «μάγοι». Πάντως ταυτίζονται, με όσα είπαν οι Αμερικανοί…
[6] Το μόνο ρεπορτάζ έγινε από το France 2 το 2015, αλλά με ένα drone

Στρογγυλοκέφαλοι / προβατοκέφαλοι

σε χιλιάδες βραχογραφίες 10.000 χρόνων

Με βάση 13 δείγματα ιζημάτων - από το δάπεδο απ’ ευθείας ή κοντά στους τοίχους της βραχογραφικής τέχνης – της λεγομένης Round Head / Στρογγυλή Κεφαλή - στο Sefar και στο Ti-n-Tazarift του Tassili N'Ajjer[1] της Αλγερίας, η καλλιτεχνική αυτή έκφραση μπορεί να έχει δημιουργηθεί στο μέσο του Ολόκαινου, 9.000 - 10.000 χρόνια πριν, από σήμερα (χρονολόγηση μέσω φωταύγειας με οπτική διέγερση). Οι περισσότεροι μελετητές είναι της άποψης ότι, πριν από 9500 - 7500 χρόνια, οι καλλιτέχνες της «ροκ Round Head» εδημιούργησαν την βραχοτέχνη Round Head…

Πρόκειται για «στρογγυλοπρόσωπους» ανθρώπους, που το κεφάλι τους φαίνεται στρογγυλό επειδή φορούν μάσκες – εξ ων και το όνομα της τέχνης – πολλές εκ των οποίων μοιάζουν προβάτων (προβατοκέφαλοι).

Η βραχοτέχνη του Round Head είναι η αρχαιότερη ζωγραφική-βραχογραφία της Κεντρικής Σαχάρας! Σταμάτησε πριν από 3.000 χρόνια.

Η «Περίοδος Στρογγυλής Κεφαλής» προηγείται της Περιόδου Κελ Εσούφ / Kel Essuf Period και ακολουθεί η Ποιμαντική Περίοδος.

Η βραχοτέχνη του Round Head αριθμεί αρκετές χιλιάδες απεικονίσεις στην Κεντρική Σαχάρα!

Οι μορφές ανθρώπινων και μη εξημερωμένων ζώων (π.χ. πρόβατα, αίγαγροι, αντιλόπες) απεικονίζονται συνήθως, με ποικίλες λεπτομέρειες σε δραστηριότητες / δρώμενα (π.χ. χορός, τελετές, μάσκες, μορφές πνευματικών ζώων), σε ζωγραφισμένη πέτρα, με στρογγυλά κεφάλια κάτω από μάσκες.

Ο γίγας "Μεγάλος Θεός του Σαφάρ", σε στάση δέησης,
πριν 9.500 χρόνια...
Ξεχωρίζουν ο γίγαντας / "Great God of Sefar" (σε στάση δέησης) που φιλοτεχνήθηκε πριν από 9.550 – 7.550 χρόνια, η γυναίκα με κέρατα που τρέχει, ίσως θεά ή χορεύτρια / «θεά του χορού», κ.ά.

Η βραχοτέχνη Στρογγυλής Κεφαλής και βραχοχαρακτική της Kel Essuf μοιράζονται συνήθως την ίδια περιοχή και περιστασιακά τα ίδια βραχοκαταφύγια. Η δε βραχοτέχνη του Round Head του Tassili και των γύρω ορεινών περιοχών, έχουν σημαντική ομοιότητα με τους παραδοσιακούς αφρικανικούς πολιτισμούς της Υποσαχάριας Αφρικής.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Λεξικό των παραδόσεων των λαών του Κόσμου» (απόσπ.). ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ23.6.2020.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Περιλαμβάνει ακόμη την τέχνη στο Tamrit, το Jabbaren, κ.ά.

Αλγερια, βραχογραφιες, Σιφαρ, σεφαρ Ζακαρια, Ιλιαδα, Ιλιας, τροπικος του Καρκινου, τριγωνο των Βερμουδων, τριγωνα, τροπικος του Αιγοκερω βραχογραφια μακρυκεφαλος μακροκεφαλος μακρυκεφαλοι μακροκεφαλοι Στρογγυλοκεφαλοι / προβατοκεφαλοι αρχαια καπαρντινα μανδυας γιγαντας γιγας μεγαλος θεος δεηση σταση δεησης 
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ