«Θησαυρός» 149 αρχαίων νομισμάτων βρέθηκε στο Μούλκι Κορινθίας! Νομίσματα από Σικυώνα, Φλιούντα, Τεγέα, Στύμφαλο, Άργος, Ήλιδα, Λοκρίδα, Αίγινα…


«Θησαυρός»
149 αρχαίων νομισμάτων
βρέθηκε στο Μούλκι Κορινθίας!

Νομίσματα από Σικυώνα, Φλιούντα, Τεγέα,
Στύμφαλο, Άργος, Ήλιδα,
Λοκρίδα, Αίγινα…

Ο άνθρωπος στην οργανωμένη κοινωνία απέκτησε την τάση να συγκεντρώνει χρήματα και να τα αποταμιεύει. Σε αυτό πολλές φορές τον οδηγούσαν η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα και ο φόβος που ένοιωθε λόγω των πολέμων και των φυσικών καταστροφών που είχε να αντιμετωπίσει, αλλά και η ελπίδα ότι αποκρύπτοντάς τα θα μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει στο μέλλον.

Το φαινόμενο αυτό στην αρχαιότητα ονομάζεται αποθησαυρισμός. Πολλές φορές οι αρχαιολόγοι βρίσκουν στις ανασκαφές θησαυρούς, κυρίως από νομίσματα, που φυλάσσονταν μέσα σε αγγεία, που ονομάζονται θησαυράρια.




Το Νομισματικό Μουσείο, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης το 2017 παρουσίασε τον «Θησαυρό από το Μούλκι Κορινθίας», που βρέθηκε το 1958.  
Αποτελείται από 149 ασημένιες υποδιαιρέσεις αρχαίων νομισμάτων. Τα νομίσματα ανήκαν σε πόλεις-κράτη της ευρύτερης περιοχής – Σικυώνα, Φλιούντα, Τεγέα, Στύμφαλο, Άργος, Ήλιδα - αλλά και της απέναντι ηπειρωτικής χώρας μέχρι τη Λοκρίδα και την Αίγινα, μαρτυρώντας την νομισματική κυκλοφορία τον 4ο αιώνα π.Χ.

Τα νομίσματα αποθησαυρίστηκαν γύρω στα 350-300 π.Χ. και ο κάτοχός τους, για να τα προφυλάξει, τα τοποθέτησε μέσα σε ένα μελαμβαφές (με μαύρη βαφή) αγγείο, που ονομάζεται αμφορέας-πελίκη.

ΠΗΓΗ: ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, 12.7.2017. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.7.2017.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣΘησαυρος, αρχαια νομισματα, Μουλκι Κορινθιας, νομισμα, Σικυωνα, Φλιουντας, Τεγεα, Στυμφαλος, Αργος, Ηλιδα, Λοκριδα, Αιγινα, χρημα, αποταμιευση, ανασφαλεια, αβεβαιοτητα, φοβος, πολεμος, φυσικη καταστροφη, αποθησαυρισμος, αρχαιολογος, ανασκαφη, αγγειο, θησαυραριο, Νομισματικο Μουσειο, Παγκοσμια Ημερα Αποταμιευσης, Κορινθια, 1958, ασημενιο νομισμα, Σικυων, Φλιους, Ηλις, Λοκρις, 4ος αιωνας πΧ, αποθησαυριση, 350 πΧ, 300 πΧ, μελαμβαφες αγγειο, αμφορεας πελικη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ