Ποιος πούλησε 6 αρχαία αγαλματίδια από την Αμφίπολη;


Ποιος πούλησε
6 αρχαία αγαλματίδια
από την Αμφίπολη;


Με έχετε πολλάκις ακούσει να μιλώ για τα κλεμμένα (διαχρονικά) από την Αμφίπολη… Και θα συνεχίσω να το κάνω, όσο κι αν φαίνεται πια, πως η Αμφίπολη δεν συγκινεί κανέναν… Πέρασε η «μόδα» της…
Αλλά όταν βρίσκομαι ενώπιον τραγικών λεηλασιών, δεν μπορώ να σιωπώ…

Λοιπόν…

Στην δημοπρασία του… Οίκου Sothebys με τίτλο «EGYPTIAN, CLASSICAL, AND WESTERN ASIATIC ANTIQUITIES», η οποία έγινε στις 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015, στο κέντρο της ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ… ξεπουλήθηκε μια ολόκληρη «ομάδα» (αρ. 59), όπως την έλεγαν, από 6 αρχαια ελληνικά αγαλματίδια από τερακότα, του Άττυος, «από την Αμφίπολη», έργα τέχνης του 2ου αιώνα π.Χ…. ΞΕΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ για 8.750 δολλ. ΗΠΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ, ΕΔΩ.

Οι πέντε της «ομάδος» είναι καθισμένοι, και ο ένας όρθιος…
Το ύψος τους είναι 13 - 20 εκατ.


Στην συγκεκριμένη «ομάδα» κάθε ένας Άττυς φορούσε κοντό χιτώνιο, δείγμα νεότητος, με μακριά μανίκια, μανδύα και φρυγικό πίλο / καπέλο, και κρατώντας και παίζοντας τον αυλό του (σύριγγα του Πανός).

Η μεγάλη συχνότητα ευρέσεως αγαλματιδίων του Άττυος, θεού των Μακεδονο-Θρακών Φρυγών, στην Αμφίπολη, δείχνει ότι αυτή ήταν το διάμεσο της επικοινωνίας των Φρυγών, με την κοιτίδα τους, η οποία είναι στην Δυτική Μακεδονία. Και πράγματι, είναι το γεωγραφικό μέσον τους.

ΔΕΙΤΕ την ομιλία του Γ. Λεκάκη για τους ΦΡΥΓΕΣ, ΕΔΩ.

Η δε σύριγγα που παίζει ο Άττυς, θυμιέται την εκστρατεία του Θρακός Διονύσου στην Ασία, στην οποία συμμετείχε ο Παν, που με την σύριγγά του έσπερνε πανικό…

Ο νεαρός βοσκός θεός Άττυς, που έπαιζε τον αυλό του, μας έδωσε την γνωστή στην παράδοσή μας φιγούρα του Έλληνα βοσκού, που παίζει την φλογέρα του… Ενώ την εικονογραφία του θεού-βοσκού δεν παρέλειψε να την υιοθετήσει ούτε ο χριστιανισμός...

Άρα τα αγαλματίδια αυτά, συνενώνουν τα κυτταρά μας από την Ανατολία έως την Δυτική Μακεδονία και τις βουκολικές μνήμες μας, όταν όλοι σχεδόν οι πρόγονοί μας ήξεραν και έβοσκαν ζώα, και ζούσαν αρμονικά με την φύση…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΜΦΙΠΟΛΗ, ΕΔΩ.




Τα ξεπουλητάρια για να δικαιολογηθούν λένε πως η «ομάδα» από την Αμφίπολη «αποκτήθηκε από τον σημερινό σύζυγο της “ιδιοκτήτου” στην “αγορά τέχνης” του Παρισιού, πριν από το 1964»… Καλέ τι μας λες;

Περισσότερα για τον Άττυ:

- R. Kekulé von Stradonitz και F. Winter «Die antiken Terrakotten», τ. 3, μέρος 2: «Die Typen der figürlichen Terrakotten», Βερολίνο, 1903, σελ. 371, αρ. 7, 8.

- M. J. Vermaseren «Corpus cultus Cybelae attidisque (CCCA, τ. 3, Leiden, 1989, σελ. 72ff, αρ. 224-295, LIII-LXIII, με «εξαντλητικό κατάλογο όλων των γνωστών αγαλμάτων του Άττυ από την Αμφίπολη»!!!

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.12.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΕΣ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣαγαλματιδιο, Αμφιπολη, Αμφιπολις, λεηλασια, δημοπρασια, Οικος Σοθμπις, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, αγαλματιδια, τερακοτα, Αττυς, 2ος αιωνας πΧ, χιτωνιο, μανδυας, φρυγικος πιλος,  καπελο, αυλος του Πανος, συριγγα του Πανος, Αττης, Μακεδονες, Θρακες, Φρυγες, εκστρατεια Διονυσου, Θρακας, Διονυσος, Ασια, Παν, πανικος, βοσκος, φλογερα, Ανατολια, βουκολικος, φυση, Παρισι, τερακοττα, Βερολινο, 1903, Κυβελη, Λαιντεν, 1989
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ