Γιατί τα Σκόπια δεν δικαιούνται να ονομάζονται «Μακεδονία» - του πατρός Δ. Φουρλεμάδη


Γιατί τα Σκόπια
δεν δικαιούνται
να ονομάζονται «Μακεδονία»

Του πατρός Δ. Φουρλεμάδη

Με αυτή την έκδοση δεν φιλοδοξούμε να διεκδικήσουμε την απόλυτη αλήθεια. Γι’ αυτή έχει φροντίσει η ίδια η ιστορία αιώνες τώρα.
Ούτε θέλουμε να υποκαταστήσουμε τους πολιτικούς.
Απλώς θέλουμε βάλουμε και εμείς ένα λιθαράκι στο να γίνει κατανοητό ένα θέμα, που κατά τη γνώμη μας δεν έπρεπε καν να απασχολεί την χώρας μας.



Η Μακεδονία ήταν μία και ήταν Ελληνική και δεν χρειάζεται ούτε την δική μας συμβολή, ούτε άλλων για να αποδειχτεί το πασιφανές. Δυστυχώς 25 χρόνια από τότε που τα Σκόπια αυτοανακηρύχτηκαν ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που σφετερίστηκαν τον ήλιο της Βεργίνας, τον Μέγα Αλέξανδρο και οτιδήποτε ελληνικό προκειμένου αποκτήσουν ταυτότητα, οι κυβερνήσεις εγκλωβίστηκαν σε ένα φαύλο κύκλο συζητήσεων, ανέχτηκαν πιέσεις και παρεμβάσεις κάνοντας συνεχώς βήματα πίσω. Αυτή η στάση εκλήφθηκε από την άλλη πλευρά ως αδυναμία και προχώρησε (με τη στήριξη ποιών;) σε προκλήσεις, που ξεπέρασαν ακόμη και την αισθητική πολλών σκεπτόμενων σκοπιανών.
Η θέση μας είναι καθαρή, όπως ήταν και η «εθνική γραμμή» το 1992, όταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις είχαν διακηρύξει ότι το όνομα της νέας χώρας δεν θα περιείχε τον όρο «Μακεδονία» ούτε παράγωγά του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΣΚΟΠΙΑΝΟ, ΕΔΩ.

Σήμερα κινούμαστε στη λογική του 2008, όταν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι η Ελλάδα συμφώνησε σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Με όλο τον σεβασμό προς τους πολιτικούς, είναι βέβαιο ότι στην όποια σύνθετη ονομασία θα κυριαρχήσει το «Μακεδονία» έναντι οποιουδήποτε γεωγραφικού προσδιορισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται... Αν, για κακή τύχη της χώρας, στο «Μακεδονία» προστεθεί το «νέα» π.χ. Nova Macedonia, αυτό θα σημάνει ότι εκχωρούμε το δικαίωμα στους γείτονες να προβάλουν αλυτρωτικές θέσεις στο μέλλον. Υπάρχει κάποιος, ο οποίος μπορεί να πει με σιγουριά ότι μετά από κάποια χρόνια δεν θα έχουμε γεωπολιτικές αλλαγές στα Βαλκάνια; Όχι. Και αν έχουμε, υπάρχει κάποιος που μπορεί να διαβεβαιώσει τα παιδιά και τα εγγόνια μας ότι δεν θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις; Όχι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΣΚΟΠΙΑ, ΕΔΩ.

Οι πολιτικοί δεν εκλέγονται για να διαχειριστούν το σήμερα.
Εκλέγονται για να προβλέψουν το αύριο.
Και αυτό το αύριο καλούμαστε να υπερασπιστούμε σήμερα.
Η Μακεδονία ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει ελληνική.
Και αυτό είναι καθήκον του ελληνικού λαού.

ΠΗΓΗΠΡΟΛΟΓΟΣ του βιβλίου του γράφοντος π. Δ. Φουρλεμάδη, με τον ίδιο τίτλο, "Γιατί τα Σκόπια δεν δικαιούνται να ονομάζονται «Μακεδονία»", εκδ. Κιβωτός της Ορθοδοξίας, 2018.

ΛΕΞΕΙΣ: Φουρλεμαδης, Σκοπια, Μακεδονια, σκοπιανο, μακεδονικο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ