Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ (Αγίων Σαράντα, Φοινίκης, Μεσοποτάμου, Αργυροκάστρου, Δερβιτσάνης, Βουλιαρατών, Λειβαδιάς)


Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ
ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ
ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ
Αγίων Σαράντα, Φοινίκης, Μεσοποτάμου, Αργυροκάστρου, Δερβιτσάνης, Βουλιαρατών, Λειβαδιάς…

Γιατί «είναι σημαντικό το να σκέφτεσαι ότι η πατρίδα σου δεν σε έχει ξεχάσει»

«Στις μέρες μας το να δεχόμαστε ένα δώρο έστω και κάτι μικρό από την πατρίδα μας, μας δίνει ελπίδα και αισθανόμαστε την υποστήριξη της. Η χαρά αυτή δεν είναι μόνο για την αξία του δώρου αλλά περισσότερο γιατί νιώθουμε με αυτόν τον τρόπο το ενδιαφέρον της Ελλάδα προς εμάς και το σχολείο μας. Όλα αυτά μας κάνουν να νιώθουμε την υποστήριξη τους και μας βοηθούν να έχουμε καλύτερη καθημερινότητα προς τον δρόμο της μάθησης. Είναι σημαντικό το να σκέφτεσαι ότι η πατρίδα σου δεν σε έχει ξεχάσει. Για αυτό όποτε παίρνουμε ένα δώρο από την Ελλάδα αισθανόμαστε χαρά, συγκίνηση και το νόημα του να προσφέρεις και να δέχεσαι. Εμείς σαν μαθητές δεν έχουμε να τους προσφέρουμε κάτι εκτός από την ευγνωμοσύνη μας και ένα μεγάλο ευχαριστώ. Έτσι ελπίζουμε η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι δίπλα μας όποτε την χρειαζόμαστε».

Μαθήτρια Ελληνικού Μειονοτικού Σχολείου της Αλβανίας.

 «Μερικές φορές σκέφτομαι για το αν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι νοιάζονται για τον συνάνθρωπο τους για το αν έχει κατάλληλες συνθήκες ζωής. Τελικά μερικοί άνθρωποι μου αποδεικνύουν ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι με μεγάλη καρδιά.. Είναι αυτοί που μας νοιάζονται και σκέφτονται αρκετές φορές αν μας λείπει κάτι πολύ σημαντικό και προσπαθούν να κάνουν τις επιθυμίες μας πραγματικότητα ώστε να έχουμε μια καλή και άνετη ζωή στο σχολείο.Η φροντίδα και το ενδιαφέρον τους δεν περνάει απαρατήρητο από μας. αυτοί οι άνθρωποι έχουν καταβάλλει πολλές προσπάθειες και θυσίες για εμάς και τους ευχαριστούμε πολύ».

Μαθητής Ελληνικού Μειονοτικού Σχολείου Αλβανίας.

Συγκίνηση προκάλεσαν στους παρευρισκομένους οι δυο επιστολές μαθητών των Ελληνικών Μειονοτικών Σχολείων της Αλβανίας, οι οποίες αναγνώσθηκαν χθες κατά τη διάρκεια μιας σεμνής και λιτής τελετής παράδοσης και αποστολής της Γραφικής ύλης και των Σχολικών ειδών στα Ελληνικά Μειονοτικά Σχολεία της Αλβανίας.
Πρόκειται για πρωτοβουλία του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου η οποία υλοποιήθηκε δια της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης.
Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Σωτήρης Νικολαΐδης παρέδωσαν στον εκπρόσωπο της «Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 - 1941» τ. Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Ευγένιο Χαιτίδη 160 κιβώτια.
Στην ίδια αποστολή συμπεριλήφθηκαν και 30 δέματα για το οικοτροφείο Θηλέων Αργυρόκαστρου της Ιεράς Μητρόπολης Αργυροκάστρουδωρεά της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimerκαι Συγγενών Διαταραχών (Ε.Ε.Ν.Α.Σ.Δ.) μετά από πρωτοβουλία της Προέδρου κ. Μάγδας Τσολάκη Νευρολόγου καθ. ΑΠΘ.


Τα είδη που συγκεντρώθηκαν είναι:

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, οθόνες και εκτυπωτές, (ένας για κάθε σχολείο) τους οποίους διέθεσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετά από ενέργειες του Αντιπρύτανη κ. Στράτου Στυλιανίδη και των «DYSLEXIA CENTERS - PAVLIDIS METHOD» τετράδια γραφής, ζωγραφικής, μπογιές, στυλό, χάρτες της Ελλάδος, ντοσιέ, σβηστήρες, ξύστρες, κιμωλίες, μαρκαδόροι, γεωμετρικά όργανα, αριθμητήρια, εγκυκλοπαίδειες, βιβλία, παραμύθια, σχολικές τσάντες, βιβλία, DVD με ταινίες του Ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου, μηχάνημα προβολής, μπάλες ποδοσφαίρου, ηλεκτρικές θερμάστρες κ.α
Τα Σχολεία τα οποία θα παραλάβουν την γραφική ύλη είναι:

1. Σχολείο Αγίων Σαράντα,
2. Σχολείο Φοινίκης,
3. Σχολείο Μεσοποτάμου,
4. Σχολείο Αργυροκάστρου,
5. Λύκειο Δερβιτσάνης
6. Λύκειο Βουλιαρατών και Οικοτροφείο Βουλιαρατών
7. Γενικό Λύκειο Λειβαδιάς


Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός φανερά συγκινημένος αλλά και ικανοποιημένος από την επιτυχή έκβαση της πρωτοβουλίας του Δήμου, αφού αναφέρθηκε στο έργο και στον αγώνα του κ. Σούρλα στην Βόρειο Ήπειρο, στην καρδιά της Ελλάδος που χτυπά εκτός των συνόρων της, στην αγάπη των απανταχού αδελφών μας αποδήμων για την Ελλάδα, η οποία δυστυχώς πολλές φορές τους ξεχνάει, στην εκπλήρωση του καθήκοντος μας προς τους μαθητές της Βορείου Ηπείρου, δήλωσε «Σήμερα χωρίς να έχουμε κάποια εθνική επέτειο στρέφουμε και πάλι το βλέμμα της καρδιάς και της συνείδησης μας ψηλά, προς την Βόρειο Ηπειρο και έχοντας την αίσθηση του καθήκοντος μιας ανεκπλήρωτης οφειλής βρισκόμαστε και πάλι εδώ για να στείλουμε στους μαθητές των Ελληνικών Μειονοτικών Σχολείων της Αλβανίας, ένα μεγάλο χαμόγελο κι ένα ηχηρότατο μήνυμα ΑΓΑΠΗΣ, ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Ευχαριστώ όλη την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα του δήμου μας, όλους τους συνδημότες μας και γονείς των μαθητών μας, που για άλλη μια φορά αποδείχθηκαν ανώτεροι των περιστάσεων, το ΑΠΘ, το ΚΘΒΕ τον Καθηγ. Δυσλεξίας κ. Γιώργο Παυλίδη, την συνάδελφο μου Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimerκ. Μάγδα Τσολάκη, τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ» και όλους όσοι συνέβαλαν στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την συγκέντρωση, την συσκευασία και κυρίως στην οργάνωση και τον συντονισμό όλων αυτών των ενεργειών για να φθάσουμε σήμερα στο τελικό σημείο αυτής της μεγάλης αποστολής για την οποία όλοι είμαστε περήφανοι. Εύχομαι σύντομα να ακούσουμε ότι την σκυτάλη από τον δήμο μας την παραλαμβάνει ένας άλλος δήμος, αλλά πάντα με το ίδιο μήνυμα ότι «ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ» ότι και αυτά είναι «παιδιά της Ελλάδος παιδιά» κατέληξε ο κ. Μανδαλιανός.
 «Ως εκπαιδευτικός που πέρασα όλη μου τη ζωή μέσα στα σχολεία οφείλω να ΜΗΝ σταθώ μόνον στην ΑΞΙΑ της πρωτοβουλίας αλλά να εστιάσω και στην ΟΥΣΙΑ του θέματος γιατί αυτά τα είδη μας τα έφεραν παιδιά. Το μήνυμα της προσφοράς και του εθελοντισμού έλαβαν οι 18000 μαθητές μας από τους συνάδελφους μου εκπαιδευτικούς και τους συνδημότες μας γονείς τους, τους οποίους ευχαριστώ θερμότατα Είναι βέβαιο ότι αυτό που έγινε τώρα θα καρποφορήσει αργότερα, κάνοντας τα παιδιά μας πιο αλληλέγγυους πολίτες και κυρίως πιο ικανούς ώστε να μπορούν να ξεχωρίζουν στη ζωή τους την ανάγκη από την έλλειψη. Εμείς στην Ελλάδα είμαστε πολλοί τυχεροί γιατί εμείς θεωρούμε έλλειψη την ύπαρξη ενός υπολογιστή στα χέρια κάθε μαθητή ενώ δίπλα μας δεν έχουν ούτε μολύβι κι ένα τετράδιο να γράψουν» είπε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Σωτήρης Νικολαΐδης, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλλαν σ αυτήν την μεγάλη προσπάθεια.
Στην ευχαριστήρια επιστολή του προς Δήμαρχο κ. Μανδαλιανό και τον Αντιδήμαρχο κ. Νικολαΐδη – η οποία αναγνώσθηκε – ο κ. Γεώργιος Σούρλας π. Υπουργός, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41 μεταξύ άλλων αναφέρει
«Η Ένωση Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41 εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες για την άμεση και ουσιαστική ανταπόκριση στο αίτημα στήριξης των σχολείων της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου.
Μας συγκίνησε η πρωτοβουλία σας και η συνδρομή όσων συνέβαλαν στην σπουδαία αυτή προσπάθεια, που δίνει ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο αλληλεγγύης στα σχολεία της ελληνικής εθνικής μειονότητας και καταδεικνύει την κοινωνική και εθνική ευαισθησία για τους Βορειοηπειρώτες, που μέσα από αντίξοες συνθήκες κράτησαν ζωντανό τον ελληνισμό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΗΠΕΙΡΟ, ΕΔΩ.

Παρακαλούμε, να διαβιβάσετε τις θερμές ευχαριστίες μας στους συντελεστές της μεγάλης αυτής εκστρατείας:
• την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Αθηνά Παμπουκίδου από την οποία ξεκίνησαν όλα κατά την παρουσίαση του βιβλίου μου,
• την προϊσταμένη της δημοτικής βιβλιοθήκης Ευόσμου κ. Ευστρατία Τσαπανίδου,
• τους Διευθυντές των 107 Σχολείων,
• τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων,
• τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ κ. Νίκο Κολοβό,
• τον Αντιπρύτανη του ΑΠΘ κ. Στράτο Στυλιανίδη,
• τον καθηγητή Γιώργο Παυλίδη των «DYSLEXIA CENTERS – PAVLIDIS METHOD», τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού « Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ»,
• τον επιχειρηματία κ. Αντώνη Χούτο ο οποίος θα κάνει την μεταφορά αφιλοκερδώς
• και την εξαίρετη δημοσιογράφο του Δήμου και συγγραφέα Νίκη Στρατηλάτη.
Για τους μαθητές, που είναι η ψυχή αυτής της προσπάθειας περισσεύουν οι δικές μας ευχαριστίες, όταν εκφράζουν την αγάπη τους και τη συγκίνηση για τη στήριξη των σχολείων τα ελληνόπουλα από τη Β. Ήπειρο με τις επιστολές που τους απευθύνουν».
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης στην Βόρεια Ελλάδα και τ. Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ευγένιος Χαιτίδης στον χαιρετισμό του αφού περιέγραψε τις συνθήκες ζωής των Ελλήνων στην Βόρειο Ήπειρο, τις δυσκολίες της καθημερινότητας τους, τις κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, την καταστρατήγηση και την καταπάτηση του περιουσιακού και ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου - κατά παράβαση κάθε αρχής δικαίου ακόμη και του ευρωπαϊκού δικαίου -για την υφαρπαγή δια των απαλλοτριώσεων των περιουσιών τους, είπε χαρακτηριστικά «Ντρέπομαι ειλικρινά - πιστέψτε με ντρέπομαι - όταν φτάνουν τα αιτήματα τους σε μας και μας ζητάνε μολύβια κιμωλίες, πίνακες και τετράδια.» Στη συνέχεια ο κ. Χαιτίδης αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Δημάρχου Κορδελιού Ευόσμου, δήλωσε «Η «Ένωση Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-1941» ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ θερμά τον Δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθη Μανδαλιανό, γιατί παρά τα προβλήματα των δικών του σχολείων έδωσε προτεραιότητα και προβάδισμα εκεί που έπρεπε! Ο νέος δήμαρχος του δεύτερου μεγαλύτερου καλλικρατικού δήμου της βορείου Ελλάδος στα τέλη Ιανουαρίου πήρε μια απόφαση η οποία ΔΕΝ έμεινε στα λόγια… ΑΝΤΙΘΕΤΑ έγινε πράξη με τον καλύτερο τρόπο και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Ο κ. Μανδαλιανός «είπε» και προς τιμήν του θα βοηθήσουμε και θα στηρίξουμε όσο μπορούμε τα ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου και ιδού τα αποτελέσματα. Συγχαρητήρια Δήμαρχε με αυτήν σας την πρωτοβουλία κοσμήσατε και αναδείξατε το ανθρώπινο και ανθρωπιστικό πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν σ αυτήν την εκστρατεία. Θα συνεχίσουμε να συμπαριστάμεθα στους αδελφούς μας της Βορείου Ηπείρου».
 Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία :
του Καθηγητή και Εφευρέτη νέων τεχνολογιών και μεθόδων Δυσλεξίας, παγκόσμιας αναγνώρισης κ. Γιώργου Παυλίδη ο οποίος προσέφερε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για κάθε σχολείο
του αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου κ. Νίκου Νικολάου εκπροσωπώντας τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ κ. Νίκο Κολοβού,
η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αθηνά Παμπουκίδου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού κ. Πέτρος Μεσθανεύς, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ κ. Ολγα Αθανασιαδου, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΚΕ κ. Κώστας Αμανατιάδης, ο Γενικός Διευθυντής της ετραιρίας ΧΟΥΤΟΣ κ. Ανανανίας Μελέτογλου, διευθυντές σκολείων και εκπαιδευτικοί.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος μας συγκέντρωσε την γραφική ύλη ανταποκρινόμενος στην έκκληση του Προέδρου της «Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41» κ. Γιώργου Σούρλα, π. Υπουργού και π. Προέδρου της Βουλή, για κατεπείγουσα ενίσχυση των Σχολείων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ).
Στη συνέχεια αθρόα και συγκινητική ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Δήμου για προσφορά σχολικών ειδών από τους Διευθυντές των 107 σχολείων του Δήμου, των 18.000 μαθητών όλων των βαθμίδων, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τις δωρεάν θεατρικές παραστάσεις, του ΑΠΘ και των DYSLEXIA CENTER.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελετή παράδοσης πραγματοποιήθηκε με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων όρων και των οδηγιών πρόληψης, προστασίας και υγιεινής τις οποίες ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που αφορούν την αποτροπή διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.
Τόσο τις επιστολές των μαθητών από τα Ελληνικά Μειονοτικά Σχολεία της Αλβανίας όσο και την ευχαριστήρια επιστολή του κ. Σούρλα ο Δήμος θα αποστείλει σε όλα τα σχολεία.


ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.6.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ, ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, Αγιοι Σαραντα, Φοινικη, Φοινικι,  Μεσοποταμος, Αργυροκαστρο, Δερβιτσανη, Βουλιαρατες, Λειβαδια, Θεσσαλονικη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ