Εκκλησία σαν την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΑΙΑΣ, που μετέτρεψε σε τζαμί ο Ερντογάν, εντοπίσθηκε βυθισμένη σε λίμνη της Τουρκίας!


Εκκλησία σαν την
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΑΙΑΣ,
που μετέτρεψε σε τζαμί
ο Ερντογάν,
εντοπίσθηκε βυθισμένη
σε λίμνη της Τουρκίας!


Ίχνη βυζαντινής τρίκλιτης βασιλικής του 4ου - 5ου αιώνα εντοπίσθηκαν κάτω από το νερό λίμνης Tusnik, στην έκταση της νυν Τουρκίας.


Οι ερευνητές βυθίστηκαν για πρώτη φορά στα ερείπια μιας βασιλικής ηλικίας σχεδόν 1.600 ετών που ανακαλύφθηκε πρόσφατα κάτω από την λίμνη Tusnik - ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρά Ασία".

Περίπου 20 μέτρα από την ακτή!




Η βασιλική επιθεωρήθηκε σε βάθος από μια επαγγελματική ομάδα καταδυτών, που έφτασε στην βορειοανατολική επαρχία της Προύσας, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Προύσας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΠΡΟΥΣΑ, ΕΔΩ.

Οι ειδικοί της ομάδας κατάδυσης πραγματοποίησαν τεχνικές παρατηρήσεις και μετρήσεις στο κύριο σώμα της βασιλικής.

Στην ομάδα συμπεριλαμβανόταν οι Tahsin Ceylan, Emre Savaş και Śahika Ercüment. Η ομάδα συνοδευόταν από τους αρχαιολόγους της Διεύθυνσης του Μουσείου Νικαίας και παρέμεινε υποβρύχια για περίπου 2,5 ώρες.

Φωτογραφήθηκαν η κυρία αίθουσα, οι σηκοί, που χωρίζουν την δομή σε τρία κύρια μέρη, κ.ά.

Ο κ. Ercümen είπε ότι είχε συνηθίσει να βουτά σε βαθειά νερά. Το βάθος της βυθισμένης βασιλικής ήταν μικρό γι’ αυτόν, αλλά βαθύ από την άποψη της ιστορίας. «Ήταν ένα ιδιαίτερο γεγονός να βυθιστείς σε ένα τόσο σημαντικό σημείο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τον χριστιανισμό. Πιστεύω ότι πολλοί λάτρεις της ιστορίας και των θαλάσσιων σπορ θα έρθουν εδώ για να βουτήξουν τις επόμενες ημέρες», είπε.
Με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας θα χαρακτηριστεί η περιοχή ως προστατευόμενη τοποθεσία και θα χρησιμοποιηθεί για καταδύσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ΕΔΩ.

Οι τοίχοι σώζονται σε ύψος ενός μέτρου.
Έχει μια ημικυκλική αψίδα στην είσοδο, δύο κλίτη, και διάφορες κίστες.

Αρχαιολόγοι, ιστορικοί και ιστορικοί τέχνης, οι οποίοι εργάζονται τώρα στην εκκλησία, εκτιμούν ότι κατέρρευσε κατά την διάρκεια σεισμού, που σημειώθηκε στην περιοχή το 740 μ.Χ.

Ανακάλυψαν ότι χτίστηκε προς τιμήν του αγίου Νεοφύτου, ο οποίος σκοτώθηκε σε ηλικία 16 ετών από Ρωμαίους στρατιώτες το 303.
Και κατά το 313 του έκτισαν αυτόν τον ναό.

Ο προϊστάμενος του Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Uluda, καθηγητής Μουσταφά Σαχίν, εδήλωσε ότι «η εκκλησία χτίστηκε τον 4ο - 5ο αιώνα, και έχει ομοιότητα με την εκκλησία της Αγίας Σοφίας Νικαίας Βιθυνίας» (σ.σ. την οποία προσφάτως ο Ερντογάν μετέτρεψε σε τζαμί)!!! - ΔΙΑΒΑΣΤΕ περισσότερα για την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: Archaeology World, 16 Ιουλίου 2020. Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρά Ασία"ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 16.7.2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Οι αρχαίες πόλεις της Βιθυνίας"

ΛΕΞΕΙΣ: ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΑΙΑΣ, ΝΙΚΑΙΑ ΒΙΘΥΝΙΑΣ, βυθισμενη Εκκλησια, ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, τζαμι, Ερντογαν, λιμνη, Τουρκια, βυζαντινη τρικλιτη βασιλικη, 4ος αιωνας, 5ος αιωνας, λιμνη Τουσνικ, βυζαντινη βασιλικη, καταδυση, Προυσα, Δημος Προυσας, Μουσειο Νικαιας, υποβρυχια, σηκος, κλιτος, καταδυτικος τουρισμος, τοιχος, ημικυκλικη αψιδα, κιστη, σεισμος, 740 μΧ, Αγιος Νεοφυτος, Ρωμαιοι, 303 μΧ, 313 μΧ, ναος αγιου Νεοφυτου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ