ΝΙΚΟΣ ΖΗΒΑΣ «ΑΛΣ, ΗΛΙΟΣ, ΑΛΑΣ» ή «Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ»


ΝΙΚΟΣ ΖΗΒΑΣ
«ΑΛΣ, ΗΛΙΟΣ, ΑΛΑΣ»
ή «Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ»

Από τις 13 Ιουλίου και έως τις 25 Σεπτεμβρίου του 2020 η Zivasart Gallery παρουσιάζει έργα και εγκαταστάσεις του Νίκου Ζήβα με τίτλο: Αλς, Ήλιος, Άλας ή Ο Χορός του Αλατιού, με τη θεωρητική υποστήριξη της ιστορικού Τέχνης Αννίτας Πατσουράκη. Το θέμα της έκθεσης είναι το αλάτι και η συμβολική σημασία της σχέσης του με τον άνθρωπο που πηγάζει από την διαχρονική χρήση του ως τροφή και συντηρητικό αυτής, ως μέσο καθαρμού, ως ανταλλακτική αξία κ.ο.κ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ για την ΑΛΑ-ΘΑΛΑΣΣΑ, ΕΔΩ.


Πρόκειται για μια εικαστική ιδέα του καλλιτέχνη, που διατυπώνει στα τέλη της δεκαετίας του 1990, εμπνευσμένη από και για τις αλυκές της Κέρκυρας η οποία παραμένει αδρανής για μια εικοσαετία.

Τώρα ο Νίκος Ζήβας την επικαιροποιεί επαναφέροντας και εκθέτοντάς την στους χώρους της Zivasart Gallery, ως πρόταση για μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση και δη σε πραγματικά αλοπήγια ενεργών αλυκών όπως π.χ. αυτών του Μεσολογγίου.


Η ανάδειξη του μόχθου του προβιομηχανικού τρόπου της συλλογής του θαλασσινού άλατος, εδώ εξιδανικεύεται και μετατρέπεται σε μία τελετουργία, μεταμορφώνοντας τις φιγούρες των εργατών και εργατριών σε χορικά συμπλέγματα, σε Ιερείς και Ιέρειες της Θάλασσας, του Ήλιου και του Αλατιού.


Η σημασία και η σπουδαιότητα του αλατιού για την ανθρώπινη ζωή, ταυτίζεται μεταφορικά στην ιστορία, με την αντίσταση του κόσμου της εργασίας, της προόδου και του μόχθου, για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσω των εμβληματικών παγκόσμιας ακτινοβολίας γεγονότων όπως της εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων της αλατοπολιτείας του ηρωικού Μεσολογγίου και της Μεγάλης Πορείας του Γκάντι και των οπαδών του στις απαγορευμένες αλυκές του Γκουτζαράτ, ως κορυφαία υποδείγματα Αντίστασης απέναντι στους δυνάστες τους.

Η ελευθερία είχε πάντα αλμυρή γεύση…


Εγκαίνια 13 Ιουλίου 2020, ώρα 7.30 μμ.
Διάρκεια έκθεσης έως 25 Σεπτεμβρίου 2020.
Zivasart Gallery, Παντανάσσης 1, Μαρούσι.
Ώρες λειτουργίας: 9 πμ – 9 μμ καθημερινά.
Τηλ: 6936531703, 2106830648, email.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.6.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣ: ΖΗΒΑΣ, ΑΛΣ, ΗΛΙΟΣ, ΑΛΑΣ, ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ, Αλατι, Πατσουρακη, συντηρητικο, καθαρμος, ανταλλακτικη αξια, αλυκες Κερκυρας, αλοπηγια, αλυκη, αλυκες Μεσολογγιου, προβιομηχανικη εποχη, θαλασσινο αλας, τελετουργια, εργατης, εργατρια, χορικο, Ιερεας, Ιερεια, Θαλασσα, αντισταση, εξοδος. Ελευθεροι Πολιορκημενοι, αλατοπολιτεια, ηρωικο Μεσολογγι, Μεγαλη Πορεια, Γκαντι, απαγορευμενη αλυκη, Γκουτζαρατ, δυναστης, αλμυρα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ