Η ΔΑΜΟΚΛΕΙΟΣ ΣΠΑΘΗ ΤΩΝ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ - του Γ. Σ. Γκανάσου


Η ΔΑΜΟΚΛΕΙΟΣ ΣΠΑΘΗ
ΤΩΝ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ



Η κατάσταση εξαίρεσης και ο συνεπαγόμενος εγκλεισμός μας, ένεκα κορωνοϊού, διεύρυνε σε όλους τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής και επιτάχυνε, αυτό το οποίο σταθερά αλλά με κάποια δυσκολία προσπαθούσε το σύστημα να προωθήσει. Τηλεαγορές, τηλεμαθήματα, τηλεπαρουσιάσεις, δημόσιες και ιδιωτικές τηλεδιασκέψεις, τηλεπληρωμές, τηλεσυνταγές κλπ. Ακούγεται μάλιστα ότι προωθείται και η παντελής κατάργηση του χειροπιαστού χρήματος, δηλαδή των μετρητών, και η χρήση μόνον του ηλεκτρονικού χρήματος μέσω της κάρτας, κάτι που ήδη έχει επεκταθεί αρκούντως και θα γίνει πολύ πιο εύκολο με το 5G. Χρειάστηκαν μόνον τρεις μήνες κοινωνικής αποστασιοποίησης για να έρθουν τα πάνω κάτω και να εκπαιδευτούμε, εκόντες άκοντες, σε ένα εντελώς διαφορετικό και πρωτόγνωρο τρόπο συμπεριφοράς και διαχείρισης της ζωής μας που τείνει να μονιμοποιείται.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το 5G, ΕΔΩ.

Όλα αυτά, βεβαίως, για να λειτουργήσουν απαιτούν μια ευρείας κλίμακας αποτελεσματική ηλεκτρονική ψηφιακή τεχνολογία η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, υπάρχει και μάλιστα εξελίσσεται ραγδαίως και θα φθάσει στον κολοφώνα της με την εκτεταμένη εφαρμογή της περιβόητης τεχνολογίας 5G, για την επιλογή της οποίας, εκ μέρους των κρατών, κονταροκτυπιούνται εμπορικά Αμερική και Κίνα έχοντας στο μέσον την Ευρώπη. Οι ΗΠΑ πιέζουν τους διχασμένους Ευρωπαίους να μην επιλέξουν το κινέζικο 5G διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να κατασκοπεύσουν τις βάσεις του ΝΑΤΟ.

Και ενώ οι χιλιάδες αμερικάνικοι και οι κινέζικοι δορυφόροι, οι οποίοι θα υποστηρίξουν την τεχνολογία 5G κατακλύζουν όλο και περισσότερες τροχιές γύρο από την γη, διεξάγεται με γεωστρατηγικές συνιστώσες ένα μεγάλο παιχνίδι που αφορά το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας και όχι μόνον.

Για την αγαστή λειτουργία όλων αυτών των εφαρμογών έχουν επινοηθεί τις τελευταίες δεκαετίες ισχυρά λογισμικά προγράμματα τα οποία καθιστούν δυνατή την κάθε πιθανή διεκπεραίωση επί παντός του επιστητού.

Επί του γενικοτέρου αυτού πεδίου εδράζονται και λειτουργούν, στα παγκόσμια διασυνδεδεμένα ψηφιακά ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα και στις βάσεις αυτών, κάποια εξειδικευμένα προγράμματα τα οποία συνοπτικά καλούνται Αλγόριθμοι, ένα είδος άυλων ισχυροτάτων αυτομάτων μηχανισμών (ρομπότ). Ένας αλγόριθμος είναι και αυτός ο οποίος σαρώνει αυτομάτως το διαδίκτυο και όταν ανιχνεύει ότι εμείς ενδιαφερθήκαμε για κάποιο προϊόν, π.χ. υποκάμισο ή υποδήματα, τις επόμενες ώρες και ημέρες κατακλύζεται η δική μας οθόνη από πλειάδα επωνύμων διαφημίσεων σχετικών με υποκάμισα και υποδήματα.

Ο Αλγόριθμος ετυμολογικώς είναι η λατινοποιημένη παράφραση του ονόματος κάποιου σπουδαίου αρχαίου Πέρση μαθηματικού Αλ Χοβαρίζμι > Αλχοαρίσμι > Αλγορίσμι > Αλγόρισμος > Αλγόριθμος.

Μαθηματικώς είναι μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ενός προβλήματος. Στην θέση του προβλήματος θέστε, κατά βούληση, οποιοδήποτε θέμα μπορείτε να φανταστείτε προς ανίχνευση ή διερεύνηση και την συνεπαγομένη αντίστοιχη συγκέντρωση και επεξεργασία πάσης φύσεως πληροφοριών.

Κάποιοι μάλιστα συγγραφείς φθάνουν στο σημείο να υπαινίσσονται ότι οι βιολογικοί οργανισμοί είναι αλγόριθμοι και ότι οι άνθρωποι δεν είναι ενιαία άτομα αλλά ένα συγκρότημα πολλών διαφορετικών αλγορίθμων, στερούμενοι μιας ενιαίας εσωτερικής φωνής και διάταξης.

Οι αλγόριθμοι δηλαδή οι οποίοι απαρτίζουν τον άνθρωπο δεν είναι ελεύθεροι, αλλά πλασμένοι από γονίδια και διαμορφωμένοι από περιβαλλοντικές επιδράσεις. Μάλιστα οι αποφάσεις που λαμβάνουν γίνονται άλλοτε αιτιοκρατικά και άλλοτε τυχαία αλλά ποτέ ελευθέρως.

Συνεπώς, ένας εξωτερικός αλγόριθμος θα μπορούσε, θεωρητικώς, αφού ανιχνεύσει κάθε πτυχή της ύπαρξής μας – και με το 5G θα είναι δυνατό - να μας γνωρίζει καλλίτερα από ότι εμείς δυνάμεθα να γνωρίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Μετά από αυτό οι προφητείες του Όργουελ υποβαθμίζεται σε παιδικό αφήγημα.

Ένας αλγόριθμος ο οποίος ιχνηλατεί κάθε έκαστο των ενεργών συστημάτων του σώματός μου και του εγκεφάλου μου, θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει, ποιος πραγματικά είμαι εγώ από ιατρικής και βιολογικής άποψης, πώς νιώθω από συναισθηματικής άποψης και κυρίως τι επιθυμώ και ποιες είναι οι κοινωνικές, οι πολιτικές και οι ιδεολογικές μου τάσεις. Εννοείται, βεβαίως, και αυτό είναι το πιο απλό για το σύστημα, θα γνωρίζει, ανά πάσα στιγμή, ποία είναι η εργασιακή μου θέση και η οικονομική μου αυτονομία.

Γίνεται αυτομάτως αντιληπτό τοις πάσι ότι άπαξ και εφαρμοσθεί ένας τέτοιος ισχυρός αλγόριθμος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον ίδιο τον άνθρωπο ως ψηφοφόρο, ως καταναλωτή αλλά και γενικότερα ως παρατηρητή. Ο αλγόριθμος, άρα το σύστημα που κατέχει και διευθύνει τον αλγόριθμο, θα ξέρει πριν από εμένα τις ανάγκες μου και τις πιθανές αποφάσεις μου, τις οποίες, και γιατί όχι, θα μου τις επιβάλλει κιόλας.

Έχοντας το σύστημα απεριόριστη και ακαριαία πρόσβαση στην παγκόσμια βάση δεδομένων της ανθρωπότητας, ο αλγόριθμος καθίσταται αυτομάτως ότι το καλύτερο δημιούργησε ο προγραμματιστής του. Ο αλγόριθμος αυτός θα έχει πάντα δίκιο και η αδυσώπητη ομορφιά του όσο και η αποτελεσματικότητά του θα εδράζονται αποκλειστικά και μόνον στους άυλους, άψυχους, απνευμάτιστους, στυγνούς και αδιαμφισβητήτους υπολογισμούς του.

Ο άνθρωπος ως ενιαίο και ενικό ον καταρρέει και η εξουσία θα περάσει από τους ανθρώπους σε ένα δίκτυο αλγορίθμων, που κάποιοι λίγοι θα χειρίζονται. Οι άνθρωποι δεν θα γίνονται αντιληπτοί πλέον ως αυτόνομα όντα, οι οποίοι ορίζουν και άγουν την ζωή τους σύμφωνα με τις επιθυμίες τους, αλλά αντ' αυτού θα συνηθίσουν να βλέπουν τον εαυτό τους ως μια συλλογή βιολογικών και βιοχημικών μηχανισμών που παρακολουθούνται συνεχώς και καθοδηγούνται από ένα δίκτυο ηλεκτρονικών ψηφιακών αλγορίθμων.

Και δεν θα είναι και απαραίτητο ο αλγόριθμος να μας ξέρει τέλεια και να μην κάνει ποτέ λάθος, αρκεί να μας γνωρίζει καλύτερα από ότι μπορούμε να ξέρουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας και να κάνει λιγότερα λάθη από ότι εμείς. Λάθη, βεβαίως, θα διαπράττονται από το σύστημα και μάλλον θα είναι πρακτικά απίθανη η περίπτωση μιας ατομικής δικαίωσης και επανόρθωσης.

Και ούτως εχόντων των πραγμάτων δεν θα υπάρχει περιθώριο σκεπτικισμού και δεύτερης σκέψης παρά η καθοδηγημένη απόλυτη εμπιστοσύνη στις αποφάσεις αυτού του αλγορίθμου για τις επιλογές του τρόπου ζωής μας, ως του μόνο συμβούλου, υποβαθμίζοντας ή και αδρανοποιώντας σταδιακά τις βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου μας.

Οι αναμφισβήτητα ποικιλότροπες, πρωτόγνωρες, φανταχτερές και ταχύτατες διευκολύνσεις που θα παρέχει στον καθένα μας, η επερχομένη νέα τεχνολογία φαντάζει στην σκέψη μας σαν την χλιδή που μακαρίζει για τον τύραννο Διονύσιο Α’ τον πρεσβύτερο των Συρακουσών - όπως μας το διασώζει ο Κικέρων από τον ιστορικό Τίμαιο - και θα ευχόταν για τον εαυτόν του ο αυλοκόλακάς του Δαμοκλής. Ο Διονύσιος του παραχωρεί για μια ημέρα το ανάκτορο του και τον ενθρονίζει στην θέση του παρέχοντάς του όλο το προσωπικό και ένα πλουσιότατο συμπόσιο.

Στο τέλος του πολυτελούς δείπνου, σηκώνοντας το κεφάλι του, ο Δαμοκλής παρατηρεί ότι μια μεγάλη και βαρειά σπάθη, που κρέμεται επάνω του, υποστηρίζεται μόνον από μια τρίχα αλόγου, βαλμένη με τόσο επισφαλή τρόπο που θα μπορούσε να πέσει ανά πάσα στιγμή και να τον σκοτώσει. Επινόηση του βασιλιά Διονυσίου για να του δείξει πόσο αβέβαιη είναι μια τέτοια ευτυχία.

Η χρήση της νέας τεχνολογίας 5G με τις ανεξερεύνητες άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία μας, οι παρεχόμενες δυνατότητες, οι αναμφισβήτητες άπειρες διευκολύνσεις και οι συνεπαγόμενες απολαύσεις δεν παύουν να μας τονίζουν ότι ταυτοχρόνως για την ψυχική μας και όχι μόνον ακεραιότητα θα λειτουργούν ως η δαμόκλειος σπάθη με την έννοια ενός συνεχούς θανασίμου κινδύνου και απειλής της ζωής μας ή ως ο λόγος μιας επικείμενης καταστροφής.

Ο Δαμοκλής του μύθου, ακούγοντας την εξήγηση για την επικειμένη πτώση της σπάθης, πανικοβλήθηκε, εγκατέλειψε πάραυτα την εφήμερη απόλαυση της χλιδής του θρόνου και επέστρεψε στην προτεραία θέση του.

Για τον σημερινό άνθρωπο υπάρχει άραγε επιστροφή ή θα αφεθεί στο έλεος της νέας τάξης πραγμάτων, στην αγαθή τύχη και στην προσμονή της σωτήριας επέμβασης της Νέμεσης όπως επιτάσσει και η θεωρία του Χάους;

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.6.2020.

ΛΕΞΕΙΣΣυρακουσες, Κικερων, ιστορικος Τιμαιος, αυλοκολακας, Δαμοκλης, Διονυσιος, ΔΑΜΟΚΛΕΙΟΣ ΣΠΑΘΗ, ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ, Γκανασος, Περσης μαθηματικος, Αλ Χοβαριζμι, Αλχοαρισμι, Αλγορισμι, Αλγορισμος, Αλγοριθμοι, μαθηματικα, θεωρια του χαους, χαος, θεωρια χαους
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ