Αρχαίο άγαλμα του Βούδα, του ελληνικού πολιτισμού Gandhara, στο Πακιστάν καταστράφηκε ως… μη ισλαμικό


Αρχαίο άγαλμα του Βούδα,
του ελληνικού πολιτισμού
Gandhara, στο Πακιστάν
καταστράφηκε ως… μη ισλαμικό


Ένα αρχαίο άγαλμα του Βούδα βανδαλίστηκε στο Takht Bahi, στην περιφέρεια Mardan στο Khyber Pakhtunkhwa.

Το άγαλμα κατεστράφη ως… «μη ισλαμικό» από τους εργάτες που το βρήκαν, ενώ έσκαβαν για τα θεμέλια ενός σπιτιού.

Το αρχαίο τεχνούργημα ανήκει στον ιστορικό ελληνικό πολιτισμό Gandhara - ΔΙΑΒΑΣΤΕ περισσότερα γι' αυτό, στο βιβλίο του Γ. Λεκάκη, ΕΔΩ - στην περιοχή του σύγχρονου βορειοδυτικού Πακιστάν, στην κοιλάδα του Πεσαβάρ / Peshawar και τις κάτω κοιλάδες των ποταμών Καμπούλ / Kabul και Σουάτ / Swat.

Gandhara είναι το αρχαίο όνομα για την επαρχία του Πακιστάν, Khyber Pakhtunkhwa. Είναι πολύ σεβαστό από τους βουδιστές και θεωρείται ένας σημαντικός περιφερειακός τόπος του βουδιστικού πολιτισμού. Στην αρχαιότητα, η Gandhara ήταν ένα εμπορικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι, που συνέδεε την Ινδία, την Κεντρική Ασία και την Μέση Ανατολή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΠΑΚΙΣΤΑΝ, ΕΔΩ.

Τα βίντεο της καταστροφής έγιναν viral στα social media. Δείχνουν έναν άνδρα να σπάζει το άγαλμα με ένα μεγάλο σφυρί, και άλλους άνδρες να εκφράζουν την αποδοχή τους… Πακιστανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι συνελήφθησαν 6 άτομα που εμπλέκονται στο περιστατικό, έναν τοπικό εργολάβο και άλλα πέντε άτομα που είναι ύποπτα ότι παραβίασαν τους κανόνες προστασίας αρχαιοτήτων.


Μετά το περιστατικό, διάφορα κανάλια ειδήσεων και μέσα κοινωνικής δικτύωσης συζήτησαν την προστασία των πεποιθήσεων άλλων στην χώρα.

Ενώ το πακιστανικό σύνταγμα σέβεται όλες τις θρησκείες και όλες οι θρησκείες είναι ιερές για τους οπαδούς τους, πολλοί ακτιβιστές και ηγέτες έχουν βγει κατά της καταστροφής του αγάλματος του Βούδα. Για τον Samad Khan, ήταν «έγκλημα» και έδειξε «μη σεβασμό σε θρησκεία».

Σύμφωνα με τον Abdus Samad Khan, επί κεφαλής του τμήματος αρχαιολογίας της επαρχίας, το βανδαλισμένο άγαλμα του Βούδα ήταν 1.700 ετών. Τα σπασμένα κομμάτια ανακτήθηκαν για να εκτιμηθεί η αρχαιολογική τους αξία.

Ο Mansha Noor γραμματέας του Caritas Pakistan στο Καράτσι / Karachi είπε ότι «το σπάσιμο αυτού του αρχαίου αγάλματος του Βούδα δείχνει άγνοια της ιστορίας και έλλειψη εκπαίδευσης. Η χώρα μας είναι γεμάτη με αρχαία και κρυφή ιστορία. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε το έθνος μας»

Θυμίζω ότι το 2017, δύο σπάνια και αρχαία αγάλματα του Βούδα βρέθηκαν στην Μπαμάλα / Bhamala, έναν αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή Hariput. Το μεγαλύτερο άγαλμα που βρέθηκε ποτέ στην τοποθεσία απεικονίζει τον θάνατο του Βούδα, ενώ το δεύτερο άγαλμα ήταν ένας Βούδας με διπλό φωτοστέφανο - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΒΟΥΔΑ, ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: Asia News, 21.7.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.7.2020.

Θυμίζω, είναι ένας ολόκληρος κόσμος διαφορά...

ΛΕΞΕΙΣ: αρχαιο αγαλμα, Βουδας, ελληνικος πολιτισμος Γκανταρα, Πακισταν, ισλαμ, βανδαλισμος, Μαρνταν, ισλαμισμος, κοιλαδα του Πεσαβαρ, Καμπουλ, Σουατ, βουδιστης, βουδισμος, θρησκεια, βανδαλοι, εκπαιδευση, παιδεια, 2017, σπανια αρχαια αγαλματα, Μπαμαλα, Χαριπουτ, θανατος του Βουδα, διπλο φωτοστεφανο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ