ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: 24 Ιουλίου 2020: Προσευχή σε Έναν Θεό από δυο διαφορετικές θρησκείες - του Π. Π. Γρουμπού


ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ:
24 Ιουλίου 2020:

Προσευχή σε Έναν Θεό
από δυο διαφορετικές θρησκείες

Του καθηγητή Πέτρου Π. Γρουμπού,
ομοτίμου καθηγητή, Πανεπιστημίου Πατρών,
μέλους του ΙΗΑ

Στις 24 Ιουλίου 2020 η Παγκόσμια κοινότητα έγινε μάρτυρας  δύο προσευχών πιστών κοινοτήτων. Στη μία η Ορθόδοξη προσευχή και στην  άλλη η Μουσουλμανική. Δύο πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις που όμως πρέπει να προβληματίσουν ολόκληρη την ανθρωπότητα ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Στην Ορθόδοξη ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος προσεύχεται ταπεινά μαζί με δύο ιερείς και το σύμβολο του Χριστιανισμού  τον σταυρό να δείχνει καθαρά στην εικόνα. Από την άλλη πλευρά η Μουσουλμανική προσέγγιση δείχνει την κίνηση του ανώτατου ιμάμη, Αλί Ερμπάς, ο οποίος ανέβηκε στον άμβωνα της Αγίας Σοφίας κρατώντας ένα οθωμανικό ξίφος, στη φιέστα παρωδία που έστησε ο Ερντογάν και που κράτησε δυόμιση ολόκληρες ώρες. Όλος ο πλανήτης έγινε δέκτης των δύο προσευχών.

Σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε όλες τις  χώρες του πλανήτη που υπάρχουν Ορθόδοξες εκκλησίες, εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος, έγιναν αγρυπνίες και Θείες Λειτουργίες. Οι καμπάνες κτυπούσαν πένθιμα.

Από την άλλη πλευρά η τελετή του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας ως τζαμί και η πρώτη προσευχή ήταν γεμάτη συμβολισμούς για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, την υπεροχή του Ισλάμ και κυρίως την υπεροχή του ίδιου του Ερντογάν. Έξω από την Αγία Σοφία φανατισμένοι Αδερφοί Μουσουλμάνοι είχαν ξέφρενο πανηγύρι.

Και πόση διαφορά παρατηρείς στα πρόσωπα των οπαδών του Μωάμεθ και των πιστών του Χριστού! Από την μια, στην “προσευχή” της Παρασκευής, κατάρες, βλοσυρό, γεμάτο μίσος βλέμμα και τρίξιμο δοντιών και από την άλλη “αγαπάτε τους εχθρούς ημών”, πρόσωπα, μετά την Θεία Λειτουργία, χαρούμενα, με ξεχείλισμα αγάπης. Στο ναό ο ιερέας, να ευλογεί τους πιστούς, με τον σταυρό του Χριστού. Στο τζαμί ο ιμάμης, να αφιονίζει τους οπαδούς, ανεμίζοντας το ξίφος του Ισλάμ.Η κίνησή του δεν ήταν τυχαία. Το οθωμανικό ξίφος θεωρείται σύμβολο της κατάκτησης και με τη βία, στην παράδοση της «οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Στο κήρυγμά του, ο Ερμπάς μεταξύ άλλων είπε: «Οι πόρτες του τζαμιού της Αγιάς Σοφιάς όπως και στα άλλα τζαμιά της χώρας θα είναι ανοιχτές για όλους τους υπηρέτες του Αλλάχ» και «Όσοι αγγίζουν τα θεμελιώδη αγαθά και τις αξίες είναι καταραμένοι». Σε άλλο σημείο είπε: «Έχουμε και πόλεμο και ειρήνη. Εσείς διαλέξτε ποιο από τα δυο θέλετε».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΕΔΩ.

Το γνωρίζει αυτό καλά η Δύση και κυρίως η Ευρώπη; Τι θα διαλέξει τον πόλεμο ή την ειρήνη; Γιατί πρέπει να της θυμίσει κάποιος ότι οι Τούρκοι αφού κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη το 1453, έκαναν τότε δύο προσπάθειες να υποτάξουν τη Βιέννη, την πρωτεύουσα της Ιεράς Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στην οποία πολιόρκησαν το 1459, στη συνέχεια το 1683, κατά τη διάρκεια του λεγόμενου "μεγάλου τουρκικού πολέμου", ο οποίος δεν τελείωσε πριν το 1699.  Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει τις ίδιες βλέψεις στην γηραιά Ευρώπη; Χωρίς αμφιβολία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν ονομάζεται «ο σουλτάνος». Αλλά η στρατηγική του είναι απείρως πιο διεστραμμένη, διαβολική, εξελιγμένη, επιθετική  και πολύ απειλητική από εκείνη του ‘Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς’.

Ο σεβασμός στον χαρακτήρα και στα διδάγματα που διαμηνύει ανά τους αιώνες η Αγία Σοφία επιβάλλει την αφύπνιση  και την εγρήγορση ολόκληρου του πνευματικού κόσμου, των Χριστιανικών Ομολογιών και λοιπών Εκκλησιών, των Κυβερνήσεων και των Διεθνών Οργανισμών που υπερασπίζονται την ειρήνη, την συνύπαρξη και την συνεργασία μεταξύ των Λαών, των Πολιτισμών και των Θρησκειών με σκοπό να μην επιτραπεί στην Τουρκία να διαταράξει την ειρήνη και αγαστή συνεργασία των λαών του πλανήτη μας. Να το καταλάβουν σύντομα πριν είναι πολύ αργά! Οι λαοί της Μεσογείου και των Βαλκανίων επιθυμούν και εργάζονται συστηματικά για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Το επιθυμούν αυτό και οι μεγάλες δυνάμεις ή έχουν άλλα σχέδια;

ΠΗΓΗ: International HellenicAssociation / IHA, 28.7.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.7.2020.


ΛΕΞΕΙΣ: Αγια Σοφια, Ερμπας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ