Ανάγλυφο του Ηρακλή, 2.000 χρόνων ξανα-καταστράφηκε στην Τουρκία! Από κηρυγμένη προστατευόμενη περιοχή!!!


Ανάγλυφο του Ηρακλή,
2.000 χρόνων,
ξανα-καταστράφηκε
στην Τουρκία!

Από κηρυγμένη προστατευόμενη περιοχή!!!


Ένα αρχαίο ελληνικό ανάγλυφο του Ηρακλέους, ανθρώπινου μεγέθους, χαραγμένο επί βράχου, πριν από 2.000 χρόνια περίπου, στο Ντελικλιτάς / Deliklitaş βορειοανατολική επαρχία της Νίκαιας της Προύσας, κατεστράφη από αγνώστους!

Το αρχαίο ελληνικό έργο τέχνης με τον Ηρακλή στον βράχο είχε χαραχτεί για να προστατεύει όσους εργάζονταν στο τοπικό αρχαίο λατομείο και για να εκπληρώσει την θρησκευτική τους λατρεία. Είχε γίνει στόχος επιθέσεων και στο παρελθόν…

Ενώ το ρόπαλο και η γενειάδα του Ηρακλή είχαν… κοπεί σε προηγούμενες επιθέσεις, σε βαθμό που να είναι... αγνώριστος, τώρα άνοιξαν και μια τρύπα στο πρόσωπο του Ηρακλή, με ένα διατρητικό αντικείμενο αυτήν την φορά!


Η ζημιά στον βράχο του Ηρακλή, του οποίου το μισό πρόσωπο τελικά έσπασε, προκάλεσε οργή μεταξύ των κατοίκων.

Θυμίζω ότι η περιοχή Νικαίας, εκηρύχθη προστατευόμενη περιοχή από το Συμβούλιο των Μνημείων το 1990.

Ο αριστερός βραχίονας του ανάγλυφου ήταν ήδη σπασμένος όταν ανακαλύφθηκε το έργο τέχνης.

Οι Τούρκοι λένε ότι η Νίκαια είναι σημαντικό κέντρο του πρώιμου χριστιανισμού, και κατεστράφησαν από θησαυροκυνηγούς. Αλλά βέβαια ο Ηρακλής δεν έχει καμμιά σχέση με τον χριστιανισμό, αλλά με την αρχαία Ελλάδα – αυτό δεν το λένε.

Οι κάτοικοι της Νίκαιας θέλουν να προστατευτεί η αρχαιολογική περιοχή, η οποία είναι γεμάτη σκουπίδια. Εκτός απ’ αυτό άλατα και χημικά απόβλητα, από την επεξεργασία ελιάς στην περιοχή, βλάπτουν επίσης το ανάγλυφο.

Η Νίκαια ιδρύθηκε το 316 π.Χ. από τον Μακεδόνα ευγενή Αντίγονο Α΄ (ή Κύκλωπα, ή Μονόφθαλμο, 382-301 π.Χ.) από την Ελιμεία της Μακεδονίας. Θυμίζω ότι οι Μακεδόνες θεωρούσουν προπάτορά τους τον Ηρακλή. Αργότερα η πόλις έγινε μια από τις κρίσιμες πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην περιοχή Βιθυνίας - ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης "Οι αρχαίες ελληνικές πόλεις της Βιθυνίας" και "Η Άγνωστη Μικρά Ασία".

Ιστορικά αντικείμενα στην υπαίθρια πόλη, που μοιάζει με μουσείο, δέχονται συχνάκις επιθέσεις από θησαυροκυνηγούς… και πρώτον τον Τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν, που μετέτρεψε τον ναό της Αγίας Σοφίας Νικαίας, σε τζαμί…

ΠΗΓΗ: πρακτορείο ειδήσεων Demirören, Hurriyet, 22.7.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.7.2020.


ΛΕΞΕΙΣ: Νικαια, Ηρακλης, Προυσα, 316 πΧ, Τουρκια, Αντιγονος Μονοφθαλμος, Ντελικλιτας, Ερντογαν, Αγια Σοφια Νικαιας, τζαμι, αναγλυφο, θησαυροκυνηγοι, Μακεδονας ευγενης, Αντιγονος Α Κυκλωπας, Ελιμεια Μακεδονιας, Μακεδονια, Βιθυνια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ