Δυο θρόνοι με αρχαία επιγραφή «ΔΙΟΣ ΕΚΑΤΗΣ» στο εγκαταλελειμμένο Χωριό Χάλκης


Δυο θρόνοι
με αρχαία επιγραφή
«ΔΙΟΣ ΕΚΑΤΗΣ»
στο εγκαταλελειμμένο Χωριό…


Στην Χάλκη των Δωδεκανήσων, αξίζει να παρατηρηθούν τα αρχαία ισοδομικά τείχη, που βρίσκονται σε διάφορα κατεστραμμένα σπίτια, τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά τμήματα στο νεκροταφείο, οι σαρκοφάγοι και η δωρική πρωτεύουσα στον Άγιο Κωνσταντίνο. 

Σε δύο θρόνους σκαλισμένους επί βράχου ευρέθη η επιγραφή «ΔΙΟΣ ΕΚΑΤΗΣ» - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ, ΕΔΩ. Ευρέθησαν λίγο πιο πάνω από το Χωριό.

Οι τελευταίοι κάτοικοι του Χωριού εγκατέλειψαν την περιοχή το 1970.
Έκτοτε λέγεται απλώς… «Το εγκαταλελειμμένο Χωριό»

Ο αρχαιολογικός χώρος,
το "εγκαταλελειμμένο Χωριό" της Χάλκης.

Το πρώτο κτήριο που θα δείτε από το παλαιό μονοπάτι είναι η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων που περιβάλλεται από ελαιόδενδρα.

Ακολουθεί η εκκλησία του Σωτήρος και το παλαιό σχολείο που διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση.

Τα μικρά μοναστήρια της Αγίας Τριάδας, ο Άγιος Κωνσταντίνος και η θολωτή εκκλησία της Παναγίας Χωριανής, με το τεράστιο κυπαρίσσι, σώζονται σε όλο το Χωριό.

Αυτός ο αρχαιολογικός χώρος και τα μετέπειτα μοναστήρια παραμένουν αδιάψευστοι μάρτυρες της ανθοφορίας που γνώριζε κάποτε ο οικισμός…

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣ. Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.6.2001.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ, ΕΔΩ.





ΛΕΞΕΙΣθρονος, αρχαια επιγραφη ΔΙΟΣ ΕΚΑΤΗΣ, Χαλκη Δωδεκανησων, Χαλκη Δωδεκανησου, αρχαια ισοδομικα τειχη, νεκροταφειο, σαρκοφαγος, δωρικη, Αγιος Κωνσταντινος, βραχος, ΔΙΑΣ ΕΚΑΤΗΣ, ΖΕΥΣ ΕΚΑΤΗΣ, ΕΚΑΤΗ, 1970, Το εγκαταλελειμμενο Χωριο, Το εγκαταλειμμενο Χωριο, μονοπατι, εκκλησια Αγιων Αναργυρων, ελαιοδενδρο, εκκλησια Σωτηρος, παλαιο σχολειο, μοναστηρι Αγιας Τριαδας, μοναστηρι Αγιου Κωνσταντινου, θολωτη εκκλησια Παναγιας Χωριανης, κυπαρισσι, Αγια Τριαδα, Παναγια Χωριανη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ