Άνθρωποι, πριν 500.000 χρόνια έτρωγαν άλογα!

Άνθρωποι, πριν 500.000 χρόνια
έτρωγαν άλογα! 

Του Γιώργου Λεκάκη


Ομάδα ερευνητών με επί κεφαλής τον Μαρκ Ρόμπερτς του University College London ανέλυσε αντικείμενα που ανακτήθηκαν από έναν σχεδόν άθικτο χώρο 500.000 χρόνων, στην άκρη ενός βάλτου, στο νυν λατομείο Boxgrove στην νότια Αγγλία.



Η παρουσία ενός οστού κνήμης Homo heidelbergensis έδειξε ότι μια ομάδα αυτή των ανθρώπων είχε συγκεντρωθεί στην περιοχή για να σφαγιάσει ένα άλογο.

 

Περισσότεροι από 2.000 εργαλεία πυριτόλιθου, που βρέθηκαν σε 8 ξεχωριστές περιοχές της εν λόγω περιοχής, συναρμολογήθηκαν από τους ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι κάθε σωρός είχε απομείνει κατά την διαμόρφωση ενός μαχαιριού διπλής όψης.

 

Αυτά τα εργαλεία στην συνέχεια πιθανώς χρησιμοποιήθηκαν για να σφαγιάσουν το άλογο. Η σάρκα του ζώου αφαιρέθηκε και τα κόκκαλά του σπάστηκαν για να αφαιρεθεί ο μυελός και το λίπος, δημιουργώντας αρκετή τροφή για να ταΐσει έως και 40 άτομα.

Τα σημάδια σε μερικά από τα οστά του αλόγου δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν για να συνεχίσουν ως μαχαίρια. Τα ίδια τα μαχαίρια δεν έχουν ανακτηθεί, γεγονός που υποδηλώνει ότι μεταφέρθηκαν μετά την γιορτή ή το συμπόσιο (> τσιμπούσι)…

 

ΠΗΓΗ: BBC News, 12.8.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.8.2020.

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ