Το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας «Θεμελιώνει την Κοινωνία» στο Θριάσιο Πεδίο


Το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας
«Θεμελιώνει την Κοινωνία»
στο Θριάσιο Πεδίο

Το «Θεμελιώνουμε την Κοινωνία» είναι ένα νέο σημαντικό έργο που προστέθηκε αυτή τη χρονιά στις δράσεις του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας. Στόχος του έργου είναι η υποστήριξη και η ενδυνάμωση των παιδιών και των οικογενειών τους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του Θριασίου Πεδίου. Μέσω του έργου, παρέχεται φροντίδα και υποστήριξη για την κοινωνική ένταξη, υποστήριξη στο εκπαιδευτικό αντικείμενο για την παραμονή των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον καθώς επίσης επαγγελματικός προσανατολισμός και ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα επιτρέψει στους νέους να πραγματοποιήσουν τις κατάλληλες ακαδημαϊκές και επαγγελματικές επιλογές για το μέλλον τους. Το έργο «Θεμελιώνουμε την Κοινωνία» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ActiveCitizens Fund Greece με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος ActiveCitizens Fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.



H ανάπτυξη των μαθησιακών δεξιοτήτων
στη διάρκεια της πανδημίας

O COVID-19 απομάκρυνε τα παιδιά από τους φιλόξενους χώρους του Κέντρου Αγάπης αλλά όχι από τη φροντίδα και το ενδιαφέρον μας. Σε όλη τη διάρκεια του lockdown οι παιδαγωγοί του Κέντρου Αγάπης,οι οποίοι λειτουργούσαν τη δράση «Ανάπτυξη Μαθησιακών Δεξιοτήτων» του έργου «Θεμελιώνουμε την Κοινωνία», ήταν σε επικοινωνία με τα σχολεία της περιοχής, ώστε να λαμβάνουν την ύλη και να πραγματοποιούν καθημερινή παράδοσή της σε έντυπη μορφή στα σπίτια των παιδιών. Παράλληλα συνομιλούσαν τηλεφωνικά με τα παιδιά, για υποστήριξη στα μαθήματα τους. 70 παιδιά συμμετείχαν στη δράση. Με το άνοιγμα των σχολείων το Κέντρο Αγάπης γέμισε και πάλι από τις χαρούμενες φωνές των παιδιών, λαμβάνοντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους.

Κοντά στις οικογένειες των παιδιών
του Κέντρου Αγάπης

Το Κέντρο Αγάπης στέκεται πάντοτε κοντά στις οικογένειες των παιδιών που ανήκουν στο δυναμικό του. Οι γονείς ή οι κηδεμόνες των παιδιών υποστηρίζονται με σκοπό την αποτροπή των παιδιών από την εγκατάλειψη του σχολείου. Οι συζητήσεις πραγματοποιούνται σε τακτική συχνότητα και είναι εξατομικευμένες όταν κρίνεται απαραίτητο. Κατά το διάστημα της πανδημίας οι συζητήσεις με την κοινωνική λειτουργό του Κέντρου γίνονταν τηλεφωνικά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις στη συζήτηση συμμετείχαν οι παιδαγωγοί για θέματα που αφορούν μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών. Είναι σημαντικό ότι οι γονείς επικοινωνούσαν και με δική τους πρωτοβουλία, αναζητώντας συμβουλευτική καθοδήγηση για ζητήματα που αντιμετώπιζαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του περιορισμού τους στα σπίτια. Η δράση «Υποστήριξη και Προσέγγιση Οικογενειακού Περιβάλλοντος» απευθύνεται στο σύνολο των παιδιών που υποστηρίζει το Κέντρο.

Παροχή πρακτικής βοήθειας
στις οικογένειες

Ένα ζεστό καθημερινό πιάτο στο συντροφικό τραπέζι του Κέντρου Αγάπης έχει μεγάλη αξία. Σε καθημερινή βάση παρέχεται μεσημεριανό γεύμα στα παιδιά, ενώ παράλληλα υποστηρίζονται οι οικογένειές τους μέσω της παροχής ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων και ρουχισμού με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας το Κέντρο Αγάπης διένειμε καθημερινά με βαν, έτοιμα γεύματα και είδη πρώτης ανάγκης στα σπίτια των οικογενειών. Επίσης, όσοι γονείς είχαν τη δυνατότητα μετακίνησης παραλάμβαναν απευθείας το φαγητό από το Κέντρο Αγάπης. Επωφελούμενοι της δράσης είναι περισσότερα από 220 μέλη οικογενειών, ενήλικες, παιδιά και υπερήλικες.

Επαγγελματικός προσανατολισμός,
το κλειδί για το μέλλον των παιδιών

40 παιδιά του Κέντρου Αγάπης, μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή απόφοιτοι, πρόκειται να επωφεληθούν από τη Δράση «Επαγγελματικός προσανατολισμός και ανάπτυξη δεξιοτήτων» που ξεκίνησε να υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Θεμελιώνουμε την Κοινωνία». Τα παιδιά πραγματοποιούν συναντήσεις με εξειδικευμένο σύμβουλο και μέσω ειδικών εργαλείων επαγγελματικού προσανατολισμού,καθοδηγούνται, ώστε να πραγματοποιήσουν τις κατάλληλες για αυτά επαγγελματικές, τεχνικές ή ακαδημαϊκές επιλογές. Παράλληλα, πρόκειται να εφαρμοστεί εξειδικευμένο πλάνο για την υποστήριξη του κάθε παιδιού. Για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις προετοιμασίας με τα παιδιά καθώς και οι πρώτες συναντήσεις με τον ειδικό σύμβουλο.

ΠΗΓΗ: ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΑΠΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 31.7.2020.

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ