ICOMOS: Σημαντικά ιστορικά μνημεία, όπως η Μονή της Χώρας, δεν μπορεί να παραποιούνται από περιορισμένες υποθετικά «εθνικές» διεκδικήσεις, δεν μπορεί να φυλακίζονται σε συνθήκες πολιτικής ομηρείας…

ICOMOS: Σημαντικά ιστορικά
μνημεία, όπως η Μονή της Χώρας,
δεν μπορεί να παραποιούνται
από περιορισμένες
υποθετικά «εθνικές» διεκδικήσεις,
δεν μπορεί να φυλακίζονται
σε συνθήκες
πολιτικής ομηρείας… 

«Γνωρίζουμε βίαιες παρεμβάσεις, οι οποίες επιχειρούν να επιβληθούν με όρους στρέβλωσης στην ιστορική μνήμη, επιχειρώντας να τη σύρουν προς μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση ερμηνείας. Η εμπειρία αιώνων προσφέρει σειρά ανάλογων παραδειγμάτων ιστορικής παραποίησης και οι τελευταίες δεκαετίες, δυστυχώς, πείθουν πως ανάλογα παραδείγματα πολιτιστικής και πολιτικής βιαιότητας πρόσφατα επεκτείνονται, καταστρέφοντας είτε την υλική βάση των μνημείων είτε, πριν από αυτήν, τη συμβολική τους παρουσία.

Προς αυτήν τη δεύτερη κατεύθυνση κινείται, είναι προφανές, η πρόσφατη πολιτική στην ουσία της και θρησκευτική ως προς την επίφασή της παρέμβαση, στην ταυτότητα της Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια της πρώτης αυτής ενέργειας, στη Μονή της Χώρας. Οφείλουμε να τονίσουμε πως τα σημαντικά ιστορικά μνημεία δεν μπορεί να παραποιούνται από περιορισμένες υποθετικά «εθνικές» διεκδικήσεις, δεν μπορεί να φυλακίζονται σε συνθήκες πολιτικής ομηρείας. Πολύ ευρύτερα, με όρους πολιτιστικής και πολιτικής ελευθερίας, οφείλουν να παρίστανται ως υποδείγματα κριτικού στοχασμού προς την παγκόσμια κοινότητα».

ΠΗΓΗ: Εθνική Επιτροπή του Ελληνικού Τμήματος του I.C.O.MO.S.,29.8.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.8.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ: Μονη Χωρας Κωνσταντινουπολης, Κωνσταντινουπολη

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ