Μνημείο των Διοσκούρων, στην νησίδα Πέφνο, στον Άγιο Δημήτριο Στούπας στην Δυτική Μάνη, με την συμβολή του Π. Θέμελη!

Μνημείο των Διοσκούρων,

στην νησίδα Πέφνο,

στον Άγιο Δημήτριο Στούπας

στην Δυτική Μάνη,

με την συμβολή του Π. Θέμελη! 


«Το Σάββατο το βράδυ η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εγκαινίασε στο Δήμο Δυτικής Μάνης (σ.σ.: Η Μάνη είναι μία και αδιαίρετος και δεν χωρίζεται σε Ανατολική και ΔΥτική), στον Άγιο Δημήτριο της Στούπας, το μνημείο των Διόσκουρων, στη βραχονησίδα Πέφνος: Ένα αυγό που στη επιφάνειά του έχει χαραχθεί από τον καλλιτέχνη Γιάννη Γκούζο, το σμίξιμο της Λήδας με τον Δία-Κύκνο.


Σύμφωνα με το μύθο που έχει διασωθεί στους στίχους της Ελένης του Ευρυπίδη (σ.σ.: Κι όμως αυτή η ανορθογραφία είναι του υπ. Πολιτισμού!!!) και στα περιηγητικά κείμενα του Παυσανία, η Λήδα μετά τη ένωσή της με τον Δία-Κύκνο εναπόθεσε στη βραχονησίδα Πέφνο ένα αυγό ή κατά παραλλαγή του μύθου δύο. Από την ένωση της Λήδας με τον Δία γεννήθηκαν η Ελένη, η ωραία Ελένη του Μενελάου, η Κλυταιμνήστρα και οι Διόσκουροι, ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης, του οποίους οι Σπαρτιάτες τους λάτρευαν ως ημίθεους κι όταν ρίχνονταν στη μάχη  έψελναν τον παιάνα προς τιμή τους. 

Ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης συνέβαλε στην τεκμηρίωση της απεικόνισης επί του μνημείου, ενώ ο Δήμαρχος της Δυτικής Μάνης θεωρεί ότι το μνημείο θα συμβάλλει στο να γίνει ο Άγιος Δημήτριος της Δυτικής Μάνης γνωστός σε όλο τον κόσμο και να προσελκύσει επισκέπτες. Πολλώ μάλλον αν συνδεθεί το μνημείο - αυγό με τους δύο λαξευτούς τάφους στην Αγία Σοφία της Παλαιάς Καρδαμύλης οι οποίοι από τον Στράβωνα αποδίδονται στους Διόσκουρους.

 

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στον χαιρετισμό της μίλησε για τη διαχρονική απεικόνιση του μύθου της ένωσης της Λήδας με τον Δία:

«​Οι αρχαίοι Έλληνες διακρίνονται για τη γόνιμη μυθοπλαστική τους φαντασία, όμως οι ίδιοι οι μύθοι εμπεριέχουν και πολλές φορές υποδηλώνουν ιστορικά δεδομένα. Οι μύθοι απεικονίστηκαν σε όλες τις μορφές τέχνης της αρχαιότητας - ο συγκεκριμένος μύθος κοσμεί ένα εξαιρετικής ποιότητας ψηφιδωτό στην Παλαίπαφο της Κύπρου - αλλά υπήρξαν και πηγή έμπνευσης όλων των μεγάλων ζωγράφων της Αναγέννησης και όχι μόνον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο περίφημος πίνακας του Λεονάρντο  Ντα Βίντσι, που με μοναδικό τρόπο απεικονίζει την στιγμή της γέννησης των παιδιών της Λήδας», σημείωσε η κ. Λίνα Μενδώνη ενθουσιάζοντας τους Ιταλούς παρευρισκόμενους στην εκδήλωση. «Οι μύθοι που αναφέρονται σ' αυτή την περιοχή, στην σημερινή Μάνη, όπως αυτή για γη γέννηση των Διόσκουρων αλλά και της Ελένης και της Κλυταιμνήστρας, εμπνέει τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς και τους καλλιτέχνες και γίνεται αιτία δημιουργίας σύγχρονων έργων με νέα ανάγνωση. Το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Μεσσηνίας επιτρέπει στην φαντασία μας να δίνει σώμα στους μύθους δεμένους με το μαγικό φυσικό περιβάλλον της. Ο επισκέπτης στον Άγιο Δημήτρη θα μπορεί να κάνει την διαδρομή του Παυσανία και του Στράβωνα και να ζει τους μύθους, αλλά και την ιστορία της Μάνης στη μακρά ιστορική της διάρκεια, σε ενιαίο πλοχμό με τη φιλοξενία, τα τοπικά προϊόντα, και όσα συνάδουν στο να αναδεικνύεται ο τόπος σε προορισμό», κατέληξε η Υπουργός ευχαριστώντας τον Δήμο Δυτικής Μάνης για την πρωτοβουλία του».

 

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 24.8.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.8.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ: ψηφιδωτο, Παλαιπαφος Κυπρου, Μνημειο Διοσκουρων, βραχονησιδα Πεφνος, Αγιος Δημητριος Στουπας, Δυτικη Μανη, Θεμελης, Μενδωνη, Στουπα, Διοσκουροι, αυγο, Γκουζος, Ληδα, Διας, Κυκνος, μυθος, Ωραια Ελενη, Ευριπιδης, Παυσανιας, Μενελαος, Κλυταιμνηστρα, Καστορας, Καστωρ, Πολυδευκης, Σπαρτιατες, ημιθεος, μαχη, παιανας, λαξευτος ταφος, Αγια Σοφια Παλαιας Καρδαμυλης, Στραβωνας, ταφος Διοσκουρων, Παλαια Καρδαμυλη, Μεσσηνια, Λακωνια, Σπαρτη, πλοχμος

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ