Ο Προμηθέας Δεσμώτης των Κλαζομενών Ιωνίας!


Ο Προμηθέας Δεσμώτης
των Κλαζομενών Ιωνίας!


Σε ένα θραύσμα κοιλιάς αρχαίου αμφορέα των περίφημων Κλαζομενών της Ιωνίας (μικράς Ασίας),  υπάρχει μελανόμορφη ζωγραφισμένη κεραμική που εικονίζει γυμνό άνδρα με τα χέρια δεμένα πίσω του.

Μάλιστα, έχει δεσμά χρώματος μωβ (βασιλικού χρώματος) στους καρπούς του!

Ένα λευκό αντικείμενο απλώνεται κάτω από το χέρι του…

Όλοι αναγνωρίζουν σκηνή από τον Προμηθέα δεσμώτη, σε βράχο…
Απόδειξις της διαδόσεως της ελληνικής μυθιστορίας, της αποδοχής και της διασποράς της...




Αυτό προκύπτει και σε σύγκριση με προηγούμενο λακωνικό κύπελλο, από τον ζωγράφο Αρκεσίλλα, που υπάρχει στο Βατικανό (Pl. GB 590, 17, C. Albizzati, Vast Dipinti ii, σελ. 17. 220, BSA xlvii, 13 i-C II.20).

Ο κεραμικός αμφορέας είναι του 550-500 π.Χ. (πιθανώς γύρω στο 530 π.Χ. κατά τον S.Weber). Οι διαστάσεις του είναι (Ύψος: 4,50 εκατ., πάχος: 0,50 εκατ., πλάτος: 4,90 εκατ.).

Ο τόπος παραγωγής και κατασκευής του είναι οι Κλαζομενές (νυν Βουρλά > τουρκ. Urla) Ιωνίας Μ. Ασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ

Ευρέθη στην Δάφνη (νυν Tell Dafana) της Κάτω Αιγύπτου, στο Δέλτα του Νείλου, ενισχύοντας αυτό που ξέρουμε: Την ανοικτή εμπορική και όχι μόνο γραμμή του Ανατολικού Αιγαίου (αλλά και όλων των Ελλήνων) με την Αίγυπτο.

Το Βρετανικό Μουσείο απόκτησε το θραύσμα το 1952 (αρ. 1952.0505.13)! Και όπως λέει το ίδιο «οι λεπτομέρειες απόκτησης δεν είναι σαφείς στα διαθέσιμα έγγραφα», άρα είναι ομολογία σαφούς αρχαιοκαπηλίας και παράνομης κατοχής και κτήσης, και πρέπει να επιστρέψει στους Βουρλιώτες

ΠΗΓΕΣ:
CVA British Museum 8 / Corpus Vasorum Antiquorum: Great Britain 13, British Museum 8 (Pl. GB 590, 17).
Schlotzhauer «Untersuchungen zur archaischen griechischen Keramik aus Naukratis», TD 169, 2012.
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.5.2020.

ΛΕΞΕΙΣ Προμηθεας Δεσμωτης, Κλαζομενες Ιωνιας, Προμηθευς Δεσμωτης, Κλαζομεναι Ιωνιας, θραυσμα, αμφορεας, Ιωνια Μικρας Ασιας, μελανομορφο, ζωγραφισμενη κεραμικη, γυμνος ανδρας, δεμενα χερια, δεσμα, μωβ, βραχος, λακωνικο κυπελλο, ζωγραφος Αρκεσιλλας, Λακωνια, Βατικανο, αμφορευς, 550 πΧ, 500 πΧ, Βουρλα, Ουρλα Ιωνιας, Μικρα Ασια, Δαφνη, Τελλ Νταφανα, Κατω Αιγυπτος, Δελτα Νειλου, Αιγαιο, Βρετανικο Μουσειο, 1952, αρχαιοκαπηλια, Βουρλιωτες, Νειλος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ