Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΜΑΣ! ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ! - της Μ. Στούπη


Η ΜΟΥΣΙΚΗ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ
Η ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΜΑΣ!

ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ
ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ!Της μουσικού Μαρίας Στούπη 


Η ΜΟΥΣΙΚΗ, ΝΑ ΘΥΜΩΜΑΣΤΕ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΜΑΣ!
ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΥΛΗ, ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΙΞΑΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ - ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΑΡΜΟΝΙΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. ΔΙΟΤΙ:

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΤΑΝ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΕΧΕΙ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑ.

ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ Ο ΓΕΩΡΓ. ΛΑΜΠΕΛΕΤ. “ΓΕΝΙΚΩΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΜΕΙΖΟΝΕΣ –ΕΛΑΣΣΟΝΕΣ.

 ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΝ (… ΔΙΟΤΙ ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΛ. ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ)

ΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ - ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΥΤΟΙ - ΑΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΤΕΧΝΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΗΡΘΕ! 

ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΑ - ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ
ΛΟΓΟΣ-ΜΟΥΣΙΚΗ

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΕΠΙΛΟΓΟ ΣΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ, ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΖΙ ΠΟΡΕΥΤΗΚΑΝ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ. ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΧΤΥΠΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΧΘΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΑΝ ΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΑΝ ΦΙΛΟΙ.
ΚΙ ΟΣΟΙ ΜΑΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΤΟΥΣ ΕΦΑΓΕ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ.

ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ, ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ. ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΜΙΑ.
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Μουσικής μύησις".

ΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟΣ! ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΕΙ, ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΗΘΗ ΚΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥΣ. ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΙΑΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ!

ΕΝΩ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΕΠΛΑΘΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑ. ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΑΡΧΙΣΕ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΡΩΝ (βλ. «ΟΙ ΚΑΡΕΣ» της Μ. ΣΤΟΥΠΗ)

ΟΤΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ, ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΡΟΣ, ΜΕΤΕΔΙΔΑΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΑΥΤΟΙ ΣΥΝΕΝΟΟΥΝΤΟ ΜΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΑ ! ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣΜΕ

ΟΠΩΣ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΒΟΣΚΟΥΣ, ΒΛΗΧΑΝ ΒΛΗΧΑΟΜΑΙ ΚΛΠ.(ΟΜΗΡΟΣ ΛΕΞ. Ε.ΚΟΦΙΝΙΩΤΗ) ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑ.

ΑΣ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ, ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΑ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΧΑΝ ΚΙ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ, ΑΡΕΙΜΕΝΙΟΙ, ΚΑΡΕΣ, ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΟΙ, ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ Κ.Α. ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣΟΣΟ
ΠΡΕΠΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΠ’ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΤΑΝ ΚΙ Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑΖΟΥΣΑ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ. ΑΛΛΗ Η ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΗ, ΑΛΛΗ Η ΠΩΓΩΝΗΣΙΑ ΑΛΛΗ Η ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΚΡΗΤΗ, ΙΟΝΙΟ, ΑΙΓΑΙΟ ΚΛΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΜΟΥΣΙΚΗ: ΑΡΧΑΙΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ, ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ του ΗΧΟΥ και το ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ

της Μ. Στούπη, ΕΔΩ.Α-Ρ-Μ-Ο-Ν-Ι-Α
ΤΗΣ
ΕΥΡΩΠΗΣ

ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΑΡΜΟΝΙΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!
ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ Ο ΓΕΩΡΓ.ΛΑΜΠΕΛΕΤ ΚΕΡΚΥΡ. ΜΟΥΣ. ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΙ:
ΓΕΝΙΚΩΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΜΕΙΖΟΝΕΣ – ΕΛΑΣΣΟΝΕΣ.

 ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΝ (…ΔΙΟΤΙ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΜΟΝΟ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΛ. ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΕΔΩ.

 ΤΟΤΕ ΑΚΟΜΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙΡΟΣ, Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟΣΟ ΑΥΘΑΔΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΟΛΑ ΤΆ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ.

ΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ -ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΥΤΟΙ -ΑΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΗΡΘΕ! ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ Ή ΤΟΥΣ ΦΑΝΗΚΕ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟ ΕΚΡΥΨΑΝ!

ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΩΡΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ “ΠΑΡΘΕΝΩΝΕΣ” ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ, ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΣΟΦΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΜΟΝΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ!
ΜΕ ΤΙΣ 2 ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΜΕΙΖΟΝ - ΕΛΛΑΣΟΝ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟΠΣΠΑΣΜΑ από το υπό έκδοσιν έργο της Μ. Στούπη ΜΑΡΙ-ΓΑΙΑ.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ