ΜΟΥΣΙΚΗ: ΑΡΧΑΙΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ, ΣΗΜΕΡΙΝΗ - Η ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ του ΗΧΟΥ και το ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ - της Μ. Στούπη


ΜΟΥΣΙΚΗ:
ΑΡΧΑΙΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ, ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ του ΗΧΟΥ
και το ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ

Της μουσικού Μαρίας Στούπη


Ο ΗΧΟΣ, ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΣΚΕΦΤΕΙ! ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ. ΜΕ ΤΟΝ ΗΧΟ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ, ΘΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΜΕ.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΚΡΕΓΚ=ΓΡΑΙΟΙ,  ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ! ΜΗ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ, ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΑΝΑΒΑΝ   ΦΩΤΙΕΣ ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΓΥΡΩ-ΓΥΡΩ ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΦΘΟΓΓΟΥΣ.

ΕΤΣΙ ΑΡΧΙΚΑ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΦΩΝΕΣ: ΑΛΛΕΣ ΗΤΑΝ ΨΙΛΕΣ, ΑΛΛΕΣ ΒΑΡΙΕΣ-ΧΟΝΔΡΕΣ! ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΙΟ ΨΙΛΕΣ ΦΩΝΕΣ. ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ Η ΦΩΝΗ ΑΛΛΑΖΕΙ! ΜΠΟΡΕΙ  ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΝΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ, ΠΙΟ ΨΙΛΗ Ή ΠΙΟ ΧΟΝΔΡΗ, ΔΙΟΤΙ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΟ.

 ΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ, ΟΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ, ΤΟΤΕ ΜΙΛΑΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ! ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑΝ ΜΕΡΟΠΕΣ, ΜΕΡΩΨ! ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟ ΜΕΡΟΠΗ.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ! ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ   ΜΑΘΑΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ. ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΣΑΝ ΤΗ ΒΡΟΧΗ, ΤΟΝ ΑΕΡΑ, ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ! Η ΦΥΣΗ Η ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΕ ΟΤΙ ΑΚΟΥΓΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ Ν’ΑΚΟΥΓΑΝ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟ(!) ΚΑΘΕ ΠΟΥΛΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟΝΟ (ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΕΜΕΙΣ ΤΑ... ΣΚΟΤΩΝΟΥΜΕ! ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟ... ΤΑ ΓΕΥΟΜΑΣΤΕ…).

 ΕΤΣΙ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ  ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ!
ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΚΟΜΑ ΩΡΑ - ΡΟΛΟΪ! ΚΙ ΟΜΩΣ Σ’ ΕΝΑΝ ΥΜΝΟ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ: ΩΡΑΙ!.. ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ ΘΕΜΙΔΟΣ ΚΑΙ ΖΗΝΟΣ ΑΝΑΚΤΟΣ... ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΥΜΝΟΥΣ Ο ΟΡΦΕΑΣ[1]. 88 ΥΜΝΟΥΣ. ΟΛΟΙ  ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟΙ! ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΝΝΟΕΙ  ΤΟ ΡΟΛΟΪ.

ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΜΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΩΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ  ΣΩΣΤΗ  ΛΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΥΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ (ΠΡΩΤΗ–ΠΕΜΠΤΗ ΠΡΩΤΗ-) ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ ΤΟ ΛΥΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ.
ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΣΩΣΤΗ ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ «ΣΟΛΦΕΖ» ΜΕ ΤΙΣ  ΛΕΞΕΙΣ ΜΕΤΑ   ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ, ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΩ!  Π.Χ.

ΟΤΑΝ Ο ΣΟΛΩΜΟΣ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΤΖΑΡΟ ΝΑ ΣΥΝΘΕΣΟΥΝ ΤΟΝ ΥΜΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΣΠΑΘΙΟΥ... ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΛΛΕΣ  ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΔΥΟ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΕΜΑΘΑΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ,  ΑΛΛΑ Ο ΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΒΓΑΖΕ ΑΛΛΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΥΜΝΟΥ, ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ.

ΠΑΛΑΙΑ ΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΙ ΜΑΝΤΖΑΡΟΥ!

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΜΑΣ! ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ. ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΥΛΗ, ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΙΞΑΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ - ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΟΥΣ ΥΜΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥΣ. ΒΕΒΑΙΑ ΗΜΟΥΝ ΠΙΑ ΜΙΑ ΩΡΙΜΗ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΚΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΑΘΟΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΡΑΦΑ ΥΨΩΣΑ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΟΥ!!!!!!! ΚΑΙ Ω! ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΜΟΥ ΒΓΗΚΕ ΜΟΥΣΙΚΗ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΤΑΝ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ-ΗΧΟΥ.  ΤΡΑΓΟΥΔΑΤΕ ΑΡΧΙΚΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΛΕΞΗ Π.Χ. ΚΙ-ΚΛΗ Η-ΣΚΩ….
Ο ΤΟΝΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ: ΚΙ- ΚΛΗ-Η  ΤΟ ΣΚΩ
Η ΦΩΝΗ ΣΟΥ ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΠΙΣΩ...

ΑΡΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΑΡΜΟΝΙΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!
ΕΧΕΙ  ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ Ο Γ. ΛΑΜΠΕΛΕΤ.  ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΙ:
ΓΕΝΙΚΩΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ  ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΜΕΙΖΟΝΕΣ – ΕΛΑΣΣΟΝΕΣ.

 ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΝ (… ΔΙΟΤΙ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΜΟΝΟ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΛ. ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ).

   ΤΟΤΕ ΑΚΟΜΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙΡΟΣ, Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟΣΟ ΑΥΘΑΔΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ  Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΟΛΑ ΤΑ ΆΛΛΑ ΕΙΝΑΙ  ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ.

ΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ -ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΥΤΟΙ -ΑΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΗΡΘΕ! ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ Ή ΤΟΥΣ ΦΑΝΗΚΕ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟ ΕΚΡΥΨΑΝ!


ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΩΣ ΟΤΟΥ  ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΩΡΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ “ΠΑΡΘΕΝΩΝΕΣ” ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ, ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΣΟΦΟΙ  ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ,  ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΜΟΝΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΛΟΙ  ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝΕ! ΜΕ ΤΙΣ 2 ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΕΛΛΑΣΣΟΝΕΣ, ΤΩΡΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ! ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΝΑ ΠΟΥΝ  ΤΟ ΕΙΠΑΝ! ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΔΕΡΝΟΥΜΕ ΕΙΤΕ  ΜΕ ΛΑΤΙΝΟΥΣ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΚΛΙΜΑΚΕΣ (ΜΕΙΖΟΝΕΣ  ΕΛΑΣΣΟΝΕΣ) ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΑ-ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΕΠΙΛΟΓΟ ΣΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ, ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΖΙ ΠΟΡΕΥΤΗΚΑΝ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ. ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΧΤΥΠΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΧΘΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΑΝ ΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΑΝ ΦΙΛΟΙ.
ΚΙ ΟΣΟΙ ΜΑΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΤΟΥΣ ΕΦΑΓΕ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ...

ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ  ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ, ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.  ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΜΙΑ. 
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ  ΚΑΙ ΘΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ, ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟΣ! ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ,  ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΕΙ, ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΗΘΗ ΚΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥΣ. ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΙΑΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ!

ΕΝΩ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΕΠΛΑΘΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑ. ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΑΡΧΙΣΕ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΡΩΝ (ΒΛΕΠΕ ΟΙ ΚΑΡΕΣ ΜΑΡΙΑ ΣΤΟΥΠΗ)

ΟΤΑΝ ΠΟΛΛΟΙ  ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ, ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΡΟΣ, ΜΕΤΕΔΙΔΑΝ  ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΑΥΤΟΙ ΣΥΝΕΝΟΟΥΝΤΟ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΑ ! ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ.
ΟΠΩΣ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΒΟΣΚΟΥΣ, ΒΛΗΧΑΝ, ΒΛΗΧΑΟΜΑΙ, ΚΛΠ. (ΟΜΗΡΟΣ ΛΕΞ. Ε. ΚΟΦΙΝΙΩΤΗ) ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑ.

 ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΑ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΧΑΝ ΚΙ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ, ΑΡΕΙΜΕΝΙΟΙ, ΚΑΡΕΣ,  ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΟΙ, ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ, Κ.Α. 

ΠΡΕΠΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΠ’ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΤΑΝ ΚΙ Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ  Η  ΙΔΙΑΖΟΥΣΑ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ. ΑΛΛΗ Η ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΗ, ΑΛΛΗ Η  ΠΩΓΩΝΗΣΙΑ.
ΑΛΛΗ Η ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ, ΚΡΗΤΗΣ, ΙΟΝΙΟΥ, ΑΙΓΑΙΟΤ, ΚΛΠ.

ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΗΧΟΥ

ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΟΡΕΨΑΝ, ΒΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΩΝΗΕΝΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ. ΟΙ ΗΧΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΕΝΑ ΡΥΘΜΟ. ΟΙ ΗΧΟΙ  ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ Α-Ε-Ο-Ι-Υ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΑΚΑΘΟΡΙΣΤΟΙ! ΔΙΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΤΡΩΣΕΙ ΟΠΩΣ ΘΑΘΕΛΑΝ. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΑ ΜΩΡΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ, ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ: ΩΟ - ΩΟ ΩΟ! ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑ ΚΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΑΕΙ…
ΑΛΛΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙΡΟ ΜΟΝΟ 2-3 ΦΩΝΗΕΝΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΝ ΜΕΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΕΝΤΕ. ΑΥΤΗ Η ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΩΝΗ, ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕ, ΔΙΟΤΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΑΝ ΩΡΑΙΕΣ ΣΓΧΟΡΔΙΕΣ ΜΑΖΙ ΚΙ Ο ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ  ΕΝΑΣ  ΗΧΟΣ ΚΑΙ  ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ ΑΘΕΛΗΤΑ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΩΝΗ, ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕ ΠΟΛΥ!!!!!!!!!!!!! ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ! ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΤΙ ΕΛΕΓΕ! ΠΩΣ ΤΟ ΕΛΕΓΕ,  ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ,  ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΙ   ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΘΑΡΟ ΜΥΑΛΟ, ΟΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΕΙΧΕ ΗΧΟ ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΟ. ΕΤΣΙ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΘΕΪΚΗ ΔΙΑΝΟΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣΑΝ,  ΕΓΡΑΨΑΝ, ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ, ΡΗΤΟΡΕΣ, ΓΛΥΠΤΕΣ Κ.Α. ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ  ΕΛΑΜΨΕ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ.

ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ! ΑΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟ!

ΠΩΣ ΟΜΩΣ ΔΕΧΤΗΚΑΝ  ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ!  ΟΛΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ  ΗΤΑΝ  ΚΑΚΟΙ, ΜΟΧΘΗΡΟΙ! ΖΗΛΕΥΑΝ ΦΟΒΕΡΑ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΑΣΧΗΜΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ! ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ, ΕΦΤΑΝΑΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ.

ΚΑΘΩΣ Η ΖΩΗ ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΕ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ  ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ! ΟΙ ΜΕΝ ΡΙΧΝΟΝΤΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΕ !!! ΞΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΛΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ  ΡΙΧΝΟΝΤΑΝ… ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΙΚΡΟ-ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ,  ΑΡΧΙΣΕ Ν΄ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.
ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ Θ’ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ! Η ΟΠΟΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΩ-ΝΗ = ΦΩΣ ΤΟΥ ΝΟΥ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΕΔΩ.

 ΤΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ; ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΗΤΑΝ ΕΒΡΑΙΟΣ...... ΟΤΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ;;;
ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ, ΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΒΡΑΙΟΣ ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ  ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ... ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΜΙΛΟΥΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΟΧΙ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ.
ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ! ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΟΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ!

ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΚΟΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΤΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΕΝΩΜΕΝΟ ΤΟ ΛΑΟ. ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝΕ  ΠΑΝΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΧΑΝ ΤΙΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ. ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ;
ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ! ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΗΡΑΝ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΙ ΕΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΚΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ!!

ΑΔΥΝΑΜΑ ΜΥΑΛΑ ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ!  ΕΔΩ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΩΔΕΣ ΚΙ ΑΛΛΑ ΤΡΟΠΑΡΙΑ!!!

ΕΠΙΣΗΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΛΑΟΙ ΠΗΡΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΣ ΦΘΟΓΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ

ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΟΤΙ  ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΑΡΧΙΚΑ ΤΟ ΕΙΠΑΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ!   ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΑΜΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΜΕ!  ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΝΟΤΑΝΕ  ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ, ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΕΙΧΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ.  ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΑΝ ΗΤΑΝ ΒΑΣΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟ  ΑΛΦΑΒΗΤΟ!!! 

ΟΜΩΣ, ΕΙΧΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΙ Η ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΑΛΜΩΔΙΑ ΚΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ.
ΟΠΩΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΣ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ  ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ.

ΕΝΩ ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΕΔΩΣΑΝ: ΝΤΟ, ΡΕ, ΜΙ, ΦΑ, ΣΟΛ, ΛΑ, ΣΙ. ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ: ΠΑ-ΒΟΥ-ΓΑ-ΔΗ-ΚΕ-ΖΩ-ΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ.

Ο ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ Ο ΒΥΖΑΝΤΙΟΣ (262-185 Π.Χ.) ΗΤΑΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΞΕΙΕΣ, ΤΙΣ ΒΑΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΠΩΜΕΝΕΣ ΣΥΛΛΑΒΕΣ.

«ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΛΑΒΟΝ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΔΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΕΠΑΞΙΑ. ΕΤΣΙ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΛΟΠΟΙΪΑΣ ΧΑΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ».

ΕΙΡΗΝΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ
(ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ)

ΟΥΤΕ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΑΚΡΙΒΩΣ!
ΤΟ  ΚΑΘΕ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΛΟΙ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΟΥ  ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ.  ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑΘΕΣΑΜΕ ΛΙΓΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.7.2020.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Ο ΟΡΦΕΑΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΛΕΙΒΥΘΡΑ (ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΣΠΡΟΚΚΛΗΣΙ(*), ΕΝΩ ΠΡΟΗΓΟΥΝΕΝΩΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, ΣΤΟ ΒΟΥΘΡΩΤΟ, ΠΛΗΣΙΟΝ ΦΟΙΝΙΚΗΣ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, Κ.Α.


ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΗ ΛΕΙΒΗΘΡΑ / ΛΙΒΗΘΡΑ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΕΚΕΙ Ο ΟΡΦΕΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ. ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ,ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ. ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΝΟΜΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ Σ΄ΑΛΛΑ ΜΕΡ. ΑΛΛΑ Ο ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ.

(*) Σημ. Γ. Λεκάκη: Με την ίδια ευλάβεια και φορτίο μνήμης το ΠΡΩΤΟΚΚΛΗΣΙ ΕΒΡΟΥ.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ