Πώς θα ήταν ο Κόσμος αν δεν είχαν πάει οι Έλληνες στην Ιταλία ή αν δεν είχαν πάρει το αλφάβητο; - του Ξεν. Μουσά

Πώς θα ήταν ο Κόσμος
αν δεν είχαν πάει οι Έλληνες
στην Ιταλία
ή αν δεν είχαν πάρει
το αλφάβητο; 

Του καθηγητή Ξενοφώντα Μουσά


Έρχεται φθινόπωρο.

Ο Ήλιος ταχύτατα μέρα με την μέρα οδεύει στην ισημερία.

Στην αρχή του καλοκαιριού, στο ηλιοστάσιο, ξεκούραστηκε. Έμεινε κάπου 30 μοίρες βόρεια του γεωγραφικού σημείου της ανατολής στον ορίζοντα για πάρα πολλές ημέρες. Η Περσεφόνη ή Φερσέφασις κατά τους αρχαίους, Πλάτωνα και άλλους, γιατί φέρνει τις φάσεις του έτους, έχει πολλή δουλειά. Δείγμα το πρώτο κυκλάμινο που είδα.

Ο ήλιος ανατέλλει στην Κύμη Ευβοίας...


Σήμερα ανέτειλε λίγο πιο βόρεια της Σμύρνης, ανάμεσα Σάμου και Λέσβου από την Κύμη - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΥΜΗ, ΕΔΩ και ΕΔΩ όπου βρίσκομαι για λίγες ώρες. Το νησί αριστερά είναι η Σκύρος, όπου η Θέτις είχε στείλει τον Αχιλλέα να μην πάει στον Τρωικό πόλεμο.

Πώς θα ήταν η ιστορία αν δεν τον είχε ανακαλύψει ο πολυμήχανος Οδυσσέας;

Βρίσκομαι στο λιμάνι που ξεκίνησαν οι Έλληνες για να ιδρύσουν την Κύμη της, Ιταλίας τον 8ο αιώνα π.Χ. και πήραν μαζί τους το Ευβοϊκό αλφάβητο, δηλαδή το λατινικό αλφάβητο. Πώς θα ήταν η Ευρώπη και ο Κόσμος αν δεν είχαν πάει στην Ιταλία ή αν δεν είχαν πάρει το αλφάβητο; - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΑΛΦΑΒΗΤΟ, ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: Ξ. Μουσάς, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.9.2020.

ΛΕΞΕΙΣΚοσμος, αρχαιοι Ελληνες, Ιταλια, αλφαβητο, Μουσας, φθινοπωρο, ηλιος, ισημερια, καλοκαιρι, ηλιοστασιο, ξεκουραση, ανατολη, οριζοντας, Περσεφονη, Φερσεφασις, Φερσεφασα, Φερσεφαση, Πλατωνας, φαση, ετος, χρονος, κυκλαμινο, Σμυρνη, Σαμος, Λεσβος, Κυμη, Σκυρος, Θετις, Αχιλλεας, Τρωικος πολεμος, ιστορια, Οδυσσεας, Κυμη Ιταλιας, 8ος αιωνας πΧ, Ευβοικο αλφαβητο, λατινικο αλφαβητο, Ευρωπη, Κυμαιοι

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ