Κερασφόρος άνδρας σε κεραμική 7.000 χρόνων και οψιδιανός αποκαλύφθηκαν στην Πολωνία!

Κερασφόρος άνδρας
σε κεραμική 7.000 χρόνων
και οψιδιανός
αποκαλύφθηκαν στην Πολωνία! 

Του Γιώργου Λεκάκη


Ένα κομμάτι κεραμικού αγγείου, διακοσμημένο με ανθρώπινο πρόσωπο, ευρέθη μέσα στα ερείπια μιας 7.000 χρόνων κατοικίας στο Biskupice (< Επισκοπη, Πισκοπιο, Επισκοπιτσα;) στην νότια Πολωνία (< Απολλωνίας)...


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΠΟΛΩΝΙΑ, ΕΔΩ.


Το τεμάχιο κεραμικής, των 10 εκατ., δείχνει τα μάτια, την μύτη και τα ανάγλυφα στο μέτωπο που μοιάζουν με κέρατα, σύμφωνα με την αρχαιολόγο Marta Korczyńska της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Μοιάζει όμως πολύ και με τις μυκηναϊκές νεκρικές μάσκες

Είναι κερασφόρος άνδρας; Κερασφόρος θεός;


Ο νεολιθικός οικισμός όπου ανακαλύφθηκε το αντικείμενο ανήκει στον πολιτισμό της λεγομένης
Γραμμικής Κεραμικής ή Γραμμικής αγγειοπλαστικής / Linear Pottery culture, πρόσθεσε – δηλ. παρόμοιος και ιδίας εποχής με αυτήν του Σέσκλου Μαγνησίας! - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: ΠΡΙΝ 7.000 ΧΡΟΝΙΑ, ΕΔΩ.

Επίσης, ανακτήθηκαν ομμάτια οψιδιανού από τον ίδιο αρχαιολογικό χώρο. Ο Marek Nowak του Πανεπιστημίου Jagiellonian εξήγησε ότι το ύφος της κεραμικής και η παρουσία οψιδιανού, ο οποίος δεν υπάρχει στην περιοχή, υποδηλώνει ότι οι κάτοικοι του οικισμού ίσως είχαν επαφή με ανθρώπους που ζούσαν στην νυν έκταση της Ουγγαρίας και Σλοβακίας, όπου υπάρχει οψιανός. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ, ΕΔΩ.

Ανακτήθηκαν επίσης παρόμοια αντικείμενα κεραμικής, εργαλεία, κλπ. συνολικά 3.000 αντικείμενα.

ΠΗΓΗ: Science in Poland, 31.8.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.9.2020.

ΛΕΞΕΙΣΚερασφορος ανδρας, κεραμικη, 7.000 χρονων, οψιδιανος, Πολωνια, κεραμικο αγγειο, ανθρωπινο προσωπο, 7.000 χρονια πριν, κατοικια, νεολοθικη εποχη, Μπισκουπιτσε, Πολωνια, ματια, μυτη, κερατο, κερας, μυκηναικη νεκρικη μασκα, νεολιθικος οικισμος, Γραμμικη Κεραμικη, Γραμμικη αγγειοπλαστικη, Σεσκλο Μαγνησιας, Μαγνησια, οψιδιανος, Ουγγαρια, Σλοβακια, οψιανος

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ