Ο Σύλλογος που ιδρύθηκε με αποκλειστική αποστολή την φροντίδα των παιδιών της Κουτσούφλιανης και της Καλομοίρας, που δούλευαν στην Αθήνα σαν λουστράκια, ανθοπώλες, μεταφορείς, πλανόδιοι μανάβηδες, λαχειοπώλες, κλπ. - του Γ. Σάρρου

Ο Σύλλογος που ιδρύθηκε
με αποκλειστική αποστολή
την φροντίδα των παιδιών
της Κουτσούφλιανης
και της Καλομοίρας,
που δούλευαν στην Αθήνα
σαν λουστράκια, ανθοπώλες,
μεταφορείς, πλανόδιοι μανάβηδες,
λαχειοπώλες, κλπ. 

Του ιατρού Γεωργίου Σάρρου 


ΜΙΑ "ΣΦΡΑΓΙΔΑ"... ΜΙΑ "ΙΣΤΟΡΙΑ"...!!!


Στις αρχές του 1962, ιδρύθηκε Σύλλογος με αποκλειστική αποστολή την φροντίδα των παιδιών της Κουτσούφλιανης και της Καλομοίρας που δούλευαν στην Αθήνα σαν λουστράκια, ανθοπώλες, μεταφορείς, πλανόδιοι μανάβηδες, λαχειοπώλες κ.λ.π. Ο σύλλογος αυτός ονομάστηκε «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΕΩΝ ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΙΑΝΗΣ - ΚΑΛΟΜΟΙΡΑΣ»!



Πρόεδρος εκλέχτηκε ο εμπνευστής και ιδρυτής του Συλλόγου Άγγελος Αθ. Τσακλάγκανος (φωτογραφία) από την Φιλύρα Τρικάλων, Αντιπρόεδρος ο Θεόδωρος Χαρ. Παπανίκος από την Καλομοίρα, Γενικός Γραμματέας ο Χρήστος Γ. Λιάτης από την Νέα Κουτσούφλιανη, Ταμίας ο Ιωάννης Κ. Τζήμας από την Νέα Κουτσούφλιανη. Άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν οι φοιτητές τότε: ο Μαρίνος Καράσης από το Μαλακάσι (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), ο Δημήτριος Νοταράς (Μαλακασιώτης) από την Κουτσούφλιανη (καθηγητής), και αργότερα ο Μαριάτος (ιατρός νευροχειρουργός) με τον Παναγιώτη Κουτσούκο από την Καλαμάτα. Στο έργο του Συλλόγου βοήθησαν και οι Κουτσουφλιανιώτες Ιωάννης και Χρήστος Σίττας, ο Απόστολος Λάππας (συγκέντρωνε χρήματα με μπλοκάκι κουπονιών).


ΑΚΟΥΣΤΕ την ραδιοφωνική εκπομπή του Γ. Λεκάκη

για το ΑΓΝΩΣΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ της ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΙΑΝΗΣ,

με καλεσμένο τον Γ. Σάρρο, ΕΔΩ.


Ο Άγγελος Τσακλάγκανος μου είπε:

"Ήταν το 1957. Όταν πήγαινα από την Βαλτετσίου στην Ανωτάτη Εμπορική (τα μεσημέρια κυρίως), έβλεπα παιδιά στο Πάρκο στο Πεδίο του Άρεως και γυάλιζαν παπούτσια. Αυτά τα παιδιά ήταν μικρά, 7-8 χρονών και έπαιρναν ένα πενηνταράκι για το κάθε γυάλισμα! Ρώτησα τα παιδιά γιατί παίρνουν τόσο φτηνά; Αφού άλλοι στην Ομόνοια έπαιρναν ένα δίφραγκο! Εκείνα μου απάντησαν: «Για να πάρουμε ψωμί!». Εκείνον τον καιρό εγώ ήμουν κατηχητής στον Άγιο Νικόλαο Πευκακίων κι αμέσως σκέφτηκα ότι αυτά τα παιδιά πρέπει να τα μαζέψουμε. Τότε γνώριζα τον Μαρίνο Καράση από το Μαλακάσι (τον γνώριζα από τα Τρίκαλα από τα κατηχητικά) και τον Χρήστο Λιάτη από την Κουτσούφλιανη και τους είπα την ιδέα μου, αλλά δεν έτυχε και ιδιαίτερης αποδοχής. Μετά γνώρισα τον Γιάννη Τζήμα, τον Δημήτρη Μαλακασιώτη (Νοταρά) και τον Αλεξίου. Εκείνη την εποχή τα παιδιά αυτά μαζεύονταν και έτρωγαν το πιο φτηνό φαγητό (πατάτες φούρνου ή φασολάδα) σε μια υπόγεια ταβέρνα στην Θεμιστοκλέους και Ανδρέου Μεταξά. Τα παιδιά έπαιζαν μπάλλα στην αλάνα που βρίσκονταν μπροστά στην Σχολή Ευελπίδων και πάνω στον Λυκαβηττό. Τότε είχαν για μπάλλα κουρέλια δεμένα. Ζήτησα και μας χάρισε για τα παιδιά τρεις μπάλλες ο Τάκης Μπόλας από την Χίο που εκείνο τον καιρό ήταν διευθυντής στα Βυρσοδεψεία του Ζαφειράκη. Τότε λοιπόν πηγαίναμε κάθε Κυριακή με τις μπάλλες για να παίξουν και περιμέναμε να τελειώσουν για να τις μαζέψουμε να μη χαθούν! Με το παιχνίδι τους έριξα την ιδέα να κάνουμε κατηχητικό κι έτσι σιγά-σιγά άρχισαν να μαζεύονται τα παιδιά".

Ο Σύλλογος αυτός νοίκιασε μια μεγάλη αίθουσα στην οδό Θεμιστοκλέους και Δερβενίων (που είχε 6-7 δωμάτια) όπου δημιούργησε ψυχαγωγική λέσχη για τα παιδιά του χωριού μας (ποδοσφαιράκι, πίνγκ-πόνγκ, βιβλία). Ο Σύλλογος επίσης προέβαλε ταινίες δωρεάν για τα παιδιά στον «ΠΑΡΝΑΣΣΟ»! Τα μέλη του Συλλόγου συμπαραστάθηκαν στα «Λουστράκια της Κουτσούφλιανης» σε διάφορα προβλήματα που είχαν με την Αστυνομία, η οποία τότε εξαντλούσε όλην την αυστηρότητά της στους μικρούς δουλευτάδες. Στην αίθουσα αυτή πήγαινε και ο ιατρός Διονύσιος Μποτσέας και εξέταζε δωρεάν τα παιδιά. Ο ιερέας του Αγίου Νικολάου Πευκακίων παπα-Νικόλας Φίλιας πήγαινε και μοίραζε ρούχα στα παιδιά ανάλογα με τις ελλείψεις που είχε το καθ’ ένα. Άλλες μεγάλες προσωπικότητες που βοήθησαν το έργο του Συλλόγου ήταν ο Γιαννουλάτος (σημερινός Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος), ο ιατρός Παπαζάχος, ο Τρακατέλης (σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος), ο Αθανάσιος Σταμούλης (σημερινός εκδότης από ένα ορεινό χωριό κοντά στην Λαμία) κ.ά. Μαθήματα και ομιλίες στα παιδιά έκανε και ο μετέπειτα καθηγητής του Ε.Μ.Π., Ηλίας Κατσούφης (πρώτος Γραμματέας στην Χριστιανική Φοιτητική Ένωση τότε). Ένας άλλος που συγκινήθηκε από τα παιδιά και τον Σύλλογο, ήταν ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων της Χρυσοσπηλιώτισας που ήταν στην Αιόλου (μετέπειτα Μητροπολίτης Σάμου). Ήταν ο πρώτος ιερωμένος που έκανε ομιλία στην αίθουσα του Παρνασσού και κέρδισε αμέσως την αγάπη των παιδιών. Συχνά πήγαινε και μοίραζε δώρα και γλυκά στα παιδιά, αυγά το Πάσχα και πίττα την Πρωτοχρονιά.

Τα έτη 1965-1968 ανέλαβαν την διοίκηση του Συλλόγου οι: Πέτρος Μαριάτος (ιατρός, που σήμερα είναι ιερέας στα Κύθηρα), ο αδελφός του, Παναγιώτης Μαριάτος (παιδονευροχειρουργός), ο Παναγιώτης Κουτσούκος, ο Αθανάσιος Τζομπανόπουλος του Γεωργίου (γεννήθηκε το 1936 στα Τρίκαλα, δικηγόρος και Νομικός Σύμβουλος του Κωνσταντίνου Δοξιάδη) και ο Ανέστης Κωνσταντινίδης.

Ο Σύλλογος διαλύθηκε το 1968 και την περιουσία του (καρέκλες, τραπέζια, κινηματογραφική μηχανή προβολής την οποία είχε κάνει δωρεά από την Νέα Υόρκη, μέσω του Αγγέλου Τσακλάγκανου, που από το 1965 ήταν εκεί, ο Σπύρος Σκούρας ο οποίος ήταν πρόεδρος της 20th Centaury Fox) την έδωσαν σε έναν άλλο Σύλλογο που είχε την έδρα στην Ελευσίνα και ασχολείτο με αποφυλακιζόμενους…

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.9.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Συλλογος, παιδια, Κουτσουφλιανη, Καλομοιρα, λουστρακι, ανθοπωλης, μεταφορεας, πλανοδιος μαναβης, λαχειοπωλης, Σαρρος, ΣΦΡΑΓΙΔΑ, 1962, παιδι, Αθηνα, λουστρος, λαχειο, Τσακλαγκανος, Φιλυρα Τρικαλων, Παπανικος, Λιατης, Νεα Κουτσουφλιανη, Τζημας, Καρασης, Μαλακασι, Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης, Νοταρας Μαλακασιωτης, Μαριατος, Κουτσουκος, Καλαματα, Σιττας, Λαππας, κουπονι, 1957, Ανωτατη Εμπορικη, οδος Βαλτετσιου, Παρκο, Πεδιον του Αρεως, παπουτσι, πενηνταρακι, Ομονοια, διφραγκο, ψωμι, πεινα, κατηχητης, αγιος Νικολαος Πευκακιων, Τρικαλα, κατηχητικα, Τρικκαλα, Αλεξιου, πατατες φουρνου, φασολαδα, υπογεια ταβερνα οδος Θεμιστοκλεους οδος Ανδρεου Μεταξα, μπαλλα, αλανα, Σχολη Ευελπιδων, Λυκαβηττο, μπαλα, κουρελια, Μπολας Χιος, Χιωτης, Βυρσοδεψεια Ζαφειρακη, οδος Δερβενιων, ψυχαγωγικη λεσχη, ποδοσφαιρακι, πινγκ-πονγκ, βιβλια, ταινια, ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, Λουστρακια της Κουτσουφλιανης, Αστυνομια, δουλευτης, Μποτσεας, παπα Νικολας Φιλιας, Γιαννουλατος, Αρχιεπισκοπος Αλβανιας Αναστασιος, Παπαζαχος, Τρακατελης, Αρχιεπισκοπος Αμερικης Δημητριος, Σταμουλης, εκδοτης, Λαμια, ΕΜΠ, Κατσουφης, Χριστιανικη Φοιτητικη Ενωση, Αρχιμανδριτης Παντελεημων της Χρυσοσπηλιωτισας,  οδος Αιολου, Μητροπολιτης Σαμου, ιερωμενος, Κυθηρα, Τζομπανοπουλος, Δοξιαδης, Κωνσταντινιδης, 1968, Σπυρος Σκουρας, Ελευσινα, αποφυλακιζομενοι, αποφυλακισμενοι

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ