Το μικρότερο κλάσμα της μινωικής Αριθμητικής ήταν το 1/60!!! Το αίνιγμα των αριθμών της Κρήτης

Το μικρότερο κλάσμα
της μινωικής Αριθμητικής
ήταν το 1/60!!!
Το αίνιγμα των αριθμών της Κρήτης

Του Γιώργου Λεκάκη


Η κ. Silvia Ferrara του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη, του 3.500 χρόνων μινωικού συστήματος κλασμάτων, στο συλλαβικό σύστημα και το σύστημα αριθμητικής σημειογραφίας, γνωστό ως ελληνική γραφή Γραμμική Α / Linear A - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

Προηγούμενες προσπάθειες κατανόησης του συστήματος των κλασμάτων αυτού του συστήματος περιπλέχθησαν από κατεστραμμένα έγγραφα και από την αντιφατική χρήση ορισμένων σημείων - ίσως επειδή το σύστημα άλλαξε με την πάροδο του χρόνου.

Επομένως, οι ερευνητές περιόρισαν την μελέτη τους σε έγγραφα που χρονολογούνται μεταξύ 1600 και 1450 π.Χ. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ, ΕΔΩ.

Στη συνέχεια συνδύασαν τη μελέτη των σχημάτων κλασμάτων και τη χρήση τους σε επιγραφές με στατιστικές, υπολογιστικές και τυπολογικές στρατηγικές, για να τους εκχωρήσουν μαθηματικές τιμές.

Μετά τον αποκλεισμό των αδυνάτων αποτελεσμάτων, ο υπολογισμός απέδωσε σχεδόν 4.000.000 πιθανές λύσεις!

Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν τυπολογικά δεδομένα για να συγκριθούν τα αποτελέσματα με κλάσματα που βρίσκονται συνήθως σε χρήση στην ιστορική περίοδο.

Η κ. Ferrara και η ομάδα της κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μικρότερο κλάσμα της Γραμμικής Α ήταν το 1/60.Η μελέτη υποδηλώνει επίσης ότι η Γραμμική Β - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΓΡΑΦΗ, ΕΔΩ - που χρησιμοποιήθηκε από τον μυκηναϊκό ελληνικό πολιτισμό, μεταξύ 1450 και 1200 π.Χ. επαναχρησιμοποίησε μερικά από αυτά τα κλάσματα ως μονάδες μέτρησης!

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΕΔΩ.


ΠΗΓΗ: Michele Corazza, Silvia Ferrara, Barbara Montecchi, Fabio Tamburini, Miguel Valério «The mathematical values of fraction signs in the Linear A script: A computational, statistical and typological approach», DOI. Και «The mathematical values of Linear A fraction signs Unravelling number enigmas on ancient Crete», ELSEVIER, Amsterdam, September 7, 2020. Και Journal of Archaeological Science. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.9.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: μικροτερο κλασμα, μινωικη Αριθμητικη, 1/60, μινωικο συστημα κλασματων, συλλαβικο συστημα, συστημα αριθμητικης σημειογραφιας, Γραμμικη Α, κλασμα, 1600 πΧ, 1450 πΧ, επιγραφη, στατιστικη, μαθηματικη τιμη, Γραμμικη γραφη Α, Γραμμικη Β, μυκηναικος ελληνικος πολιτισμος, 1200 πΧ, αινιγμα

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ