Μοναδικό κείμενο, με ελληνική γραφή, ίσως χριστιανικό, 1.400 χρόνων βρέθηκε στην Αγγλία!

Μοναδικό κείμενο,
με ελληνική γραφή,
ίσως χριστιανικό,
1.400 χρόνων
βρέθηκε στην Αγγλία! 

Του Γιώργου Λεκάκη


Η Ρώμη κυριάρχησε στην Βρετανία για 330 χρόνια!

Αποσύρθηκε από την περιοχή το 410 μ.Χ.

Η Vindolanda στο Northumberland της βόρειας Βρετανίας ήταν βασικό φυλάκιο, που χρησιμοποιήθηκε κατά την κατασκευή του Τείχους του Αδριανού. Ένα «πέτρινο φράγμα» 73 μιλίων, που κατασκευάστηκε γύρω στο 122 μ.Χ. για να σηματοδοτήσει την άκρη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας! Προηγούμενες ανακαλύψεις στο φρούριο, που έκαναν αίσθηση είναι πολλές, όπως ένα επιτραπέζιο παιγνίδι, κ.ά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΕΔΩ.


Ο αρχαιολόγος Andrew Birley, υπεύθυνος των ανασκαφών στην Vindolanda, είπε ότι ο χώρος και η κοινότητά του επέζησαν μετά την πτώση της Ρώμης και παρέμειναν συνδεδεμένοι με έναν πνευματικό διάδοχο με την μορφή του χριστιανισμού». Και αυτό αποδεικνύεται από ένα μοναδικό εύρημα:

Πριν από 1.400 χρόνια, οι πολίτες που ζούσαν κοντά στην Βιντολάντα, «έγραψαν» σε ένα μολύβδινο κάλυμμα, εικόνες σταυρών, αγγέλων και άλλων χριστιανικών συμβόλων.

Αλλά προσεκτικότερη ανάλυση, λένε οι αρχαιολόγοι, έδειξε ότι αυτό το αγγείο - πoυ ανακαλύφθηκε κατά την ανασκαφή μιας κατεστραμμένης εκκλησίας του 6ου αιώνα μ.Χ. - αντιπροσωπεύει το αρχαιότερο γνωστό δείγμα χριστιανικής γραφής και χαρακτικής / γκράφιτι που βρέθηκε ποτέ στην Βρετανία!

Ο «κάλυκας» (δισκοπότηρο;) που ήταν κάποτε σε μέγεθος ενός μπωλ δημητριακών, ανακτήθηκε σε 14 κομμάτια. Οι επιγραφές κοσμούν κάθε εκατοστό της επιφάνειάς του, καλύπτοντας τόσο το εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό! Διαβάζονται γνωστά σύμβολα, ένα Χ-Ρ (μονόγραμμα που αντιπροσωπεύει τον Ιησού Χριστό), άλλα ελληνικά γράμματα, πλοία, εκκλησία, ψάρι και φάλαινα!

Σε άλλα θραύσματα ανακτηθέντα από την ίδια περιοχή, αναγνωρίζονται εκτός από ελληνικά, λατινικά (λένε, δηλ. και πάλι ελληνικά), και άλλα γράμματα (γράμματα της λεγομένης γραφής ogam) να εμφανίζονται δίπλα σε σχέδια, σύμβολα, κλπ.

Το εύρημα ενισχύει την άποψη ότι δια της ελληνικής διεδόθη ο χριστιανισμός...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΓΡΑΦΗ, ΕΔΩ.


Αναμένεται η πλήρης ανάγνωσή του...

Χάρις στο γραπτό αγγείο, οι ερευνητές ενδέχεται να είναι σε θέση να επανασυνδέσουν πιθανές εκκλησίες από την ίδια περίοδο, που δεν διαθέτουν σαφή στοιχεία για τον τότε χριστιανισμό στην περιοχή!

Οι επιγραφές μπορεί να έχουν μεταφέρει χριστιανικές ιστορίες, σε μια εποχή (5ος – 6ος αι. μ.Χ.) που η Βίβλος δεν ήταν ακόμη ευρέως διαθέσιμη...

Η μελέτη του δισκοπότηρου θα μπορούσε να βοηθήσει να αποκαλυφθεί «τι ήταν σημαντικό για τις χριστιανικές εκκλησίες πριν από 1.500 χρόνια και λίγο μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Βρετανίας»…

Το ΤΕΙΧΟΣ του ΑΔΡΙΑΝΟΥ, στην Βόρεια Βρετανία.

Τα απομεινάρια της εκκλησίας δείχνουν ότι ήταν αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει έως και 60 προσκυνητές!

Τα θραύσματα «του δισκοπότηρου της Vindolanda» θα εκτίθενται στο μουσείο της Vindolanda, ως το επίκεντρο μιας νέας έκθεσης που επικεντρώνεται στην ιστορία του χώρου μετά την αναχώρηση των Ρωμαίων…

ΠΗΓΗ: Guardian, 29.8.2020, BBC News, Independent, VindolandaΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.8.2020.

ΛΕΞΕΙΣΜοναδικο κειμενο, ελληνικη γραφη, χριστιανισμος, Αγγλια, Ρωμη, Βρετανια, 410 μΧ, Νορθουμπερλαντ, Northumberland, φυλακιο, Τειχος Αδριανου, φραγμα, 122 μΧ, Ρωμαικη Αυτοκρατορια, φρουριο, επιτραπεζιο παιγνιδι, Βιντολαντα, μολυβδινο καλυμμα, εικονα, σταυρος, αγγελος, χριστιανικα συμβολα, αγγειο, εκκλησια, 6ος αιωνας μΧ, χριστιανικη γραφη, χριστιανικη χαρακτικη, γκραφιτι, Βρετανια, καλυκας, δισκοποτηρο, επιγραφη, Χ-Ρ, μονογραμμα, Ιησους Χριστος, ελληνικα γραμματα, πλοιο, ψαρι, φαλαινα, θραυσμα, ελληνικα, λατινικα, γραμμα, γραφη ογκαμ, γραφη ogam, σχεδιο, συμβολο, γραπτο, 5ος αιωνας μΧ, Βιβλος, Ρωμαικη Βρετανια

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ