Προσωπείο του Διονύσου, 2.400 χρόνων, βρέθηκε στο αρχαίο ελληνικό Δασκύλιον

Προσωπείο του Διονύσου,
2.400 χρόνων,
βρέθηκε στο αρχαίο ελληνικό
Δασκύλιον 

Του Γιώργου Λεκάκη


Ο Δάσκυλος ήταν υιός του Ταντάλου, σύζυγος της Ανθεμοεισίας[1] και πατέρας των Λύκου, Πριόλα και Οτρέα.

Ο υιός του, Λύκος, εβασίλευσε σε μια χώρα που ονομάσθηκε Λυκία. Εφιλοξένησε τους Αργοναύτες, κι όταν έφευγαν, τους έδωσε τον γιο του, Δάσκυλο, για να τον πάρουν

μαζί τους…

Ο εγγονός του, από τον Λύκο, ονομάσθηκε επίσης Δάσκυλος. 

Άλλος Δάσκυλος, υιός του Γύγη, Λυδός, του 8ου π.Χ. αι., έγινε πατέρας του επίσης καλουμένου Δασκύλου, επίσης Λυδού (του 8ου-7ου π.Χ. αι.), ο οποίος εγέννησε γιο, επίσης ονομαζόμενο, Γύγη. Ο Ηρακλείδης Σαδυάττης ή Αδυάττης[2], εζήλεψε τον Δάσκυλο[3], επειδή τον συμπαθούσε ο πατέρας του, και, επειδή

φοβήθηκε μήπως χάσει τον θρόνο μετά τον θάνατο του Άρδυ, τον εσκότωσε… Στην Λυδία έπεσε λιμός… Την βάραινε αυτή η άδικη δολοφονία…


Τέλος, υπάρχει και άλλος Δάσκυλος, γιος του Περιαύδη, από τον οποίο ονομάσθηκε το Δασκύλιον της Καρίας, ενώ άλλος Δάσκυλος (ίσως ο ίδιος με τον προηγούμενο), πατέρας του Νακόλου, έδωσε το όνομά του πατρός του, στην Νακόλεια της Φρυγίας.[4]


ΔΕΙΤΕ την ομιλία του Γ. Λεκάκη για την αρχαία ελληνική ΦΡΥΓΙΑ, ΕΔΩ.


Από τα παραπάνω συμπεραίνεται πως ο Δάσκυλος τείνει να είναι αξίωμα[5] στην περιοχή Βιθυνίας-Μοισίας-Φρυγίας, εκείνους του απώτατους χρόνους…

Τον 7ο αιώνα π.Χ., λοιπόν, ο διάσημος βασιλιάς της Λυδίας, Δάσκυλος, ήρθε στην πόλη από τις Σάρδεις, λόγω των δυναμικών αντιπαραθέσεών της με αυτήν! Ο υιός του, Γύγης, εγεννήθη στο Δασκύλιον, και αργότερα πήγε να βασιλέψει στην Λυδία. Αφού ο Γύγης έγινε βασιλιάς της Λυδίας, η πόλη μετονομάστηκε Δασκύλειον / Δασκύλιον / Διάσκυλον – προς τιμην του πατρός του Δασκύλου - περίπου το 650 π.Χ.

Στα περσικά χρόνια, το Δασκύλιον έγινε έδρα σατραπών – η Σατραπεία του Δασκυλίου ή της Προποντίδος ή του Ελλησπόντου!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρά Ασία".


Κατά την διάρκεια ανασκαφών στο αρχαίο ελληνικό Δασκύλιον, της Δασκυλίτιδος χώρας της Βιθυνίας (περιοχή που κατέχει σήμερα η Τουρκία), - ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης "Πόλεις της αρχαίας Βιθυνίας" - ευρέθη προσωπείο από τερακότα, σχεδόν 2.400 χρόνων, εδήλωσε ο επί κεφαλής της ανασκαφικής ομάδας.

O θεός Διόνυσος λατρευόταν στο Δασκύλιον Βιθυνίας.
Ομόθρησκον... Κοινοί θεοί, κοινοί λαοί. 


Ο αρχαιολόγος Kaan Iren, ο οποίος ηγήθηκε των ανασκαφών στην αρχαία πόλη του Δασκυλείου, εδήλωσε ότι «πρόκειται για “μάσκα” (σ.σ. εννοεί προσωπείον, έχει μεγάλη διαφορά) του αρχαίου Έλληνα θεού Διονύσου (!!! - σ.σ. οι θεοί δεν έχουν εθνικότητα... ο Διόνυσος ήταν θεός των Ελλήνων... έχει μεγάλη διαφορά) που βρέθηκε στην ακρόπολη της πόλεως, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της εφετινής χρονιάς. Αυτή είναι πιθανώς μια αναθηματική “μάσκα”. Περισσότερες πληροφορίες θα γίνουν διαθέσιμες με την πάροδο του χρόνου με περισσότερη έρευνα», δήλωσε ο Ίρεν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Muğla Sıtkı Koçman.

«Κατά τον θρύλο, είπε, η χρήση μιας τέτοιας “μάσκας” είναι ένας τρόπος να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Διονύσο, τον Έλληνα θεό των “καρναβαλιών και των μεταμφιέσεων” (σ.σ.:!!!), που επιτρέπει στον χρήστη να απελευθερωθεί από μυστικές επιθυμίες και κατάθλιψη. Ο Διόνυσος λέγεται ότι έκρυβε τόσο την ταυτότητά του, όσο και τη δύναμή του και θεωρείται προστάτης των τεχνών»!!! (όταν σας λέω εγώ πως μόνον Έλληνες μπορούν να αποδίδουν την ελληνική μυθολογία και τους συμβολισμούς της, αυτά "απλοϊκά" διαβάζω και το εννοώ)…

Το Δασκύλειον / Δασκύλιον ευρίσκεται στις όχθες της λίμνης Δασκυλίας (νυν Μανύας / Manyas[6]), όπου υπήρχαν πολλοί αρχαίοι ελληνικοί οικισμοί.


Ο Iren είπε ότι εφέτος, ανακαλύφθηκε «ένα κελλάρι με την “κουζίνα της Λυδίας”, στην ακρόπολη της πόλης. Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε σπόρους και άλλα οργανικά μέρη από το έδαφος», πρόσθεσε.

Μέσω περισσότερης έρευνας, θα βρούμε την κουζίνα και τις διατροφικές συνήθειες της περιοχής, πριν από 2.700 χρόνια πριν θα κατανοηθούν καλύτερα, δήλωσε ο αρχαιολόγος.

 

ΠΗΓΗ: ANADOLU, D. Sabah06.09. 2020. Φωτ: AA. Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Τουρκίας. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.9.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ΕΔΩ.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Κόρη του ποταμού Λύκου.

[2] Γιος του Ηρακλείδη Άρδυ, βασιλιά της Λυδίας τον 8ο π.Χ. αι.

[3] Γιος του Γύγη, από το γένος των Μερμναδών.

[4] ΠΗΓΕΣ: Νικ. Δαμ. (απόσπ. 49.92 κ.ε., 49.125-131, 49.92-106, 49.125-126), Απολ. Ρ. 2.803, 2/5.9, 2.776-280 και σχόλ. σελ. 184-185 [2.724, 2.752], Βαλ. 4.162, Ηρόδ. 1.8, Θουκ. 1/129.1, Στέφ. Βυζ. Γ. Λεκάκης «Λεξικόν ελληνικής Μυθολογίας».

[5] Κάτι σαν το φαραώ, μίνως, κλπ.

[6] Στην νυν περιοχή Bandırma του Balıkesir.


ΛΕΞΕΙΣΠροσωπειο, Διονυσος, 2.400 χρονων, Δασκυλιον, Δασκυλος, Τανταλος, Ανθεμοεισια, Λυκος, Πριολας, Οτρεας, Λυκια, Γυγης, Λυδος, 8ος πΧ αι, Λυδια, 7ος αι πΧ, Ηρακλειδης Σαδυαττης, Αδυαττης, ζηλεια, θρονος, Αρδυς, λιμος, δολοφονια, Περιαυδης, Δασκυλιο, Καρια, Νακολος, Νακολεια Φρυγιας, Φρυγια, αξιωμα, Βιθυνια, Μοισια, Σαρδεις, Δασκυλειον, Δασκυλιο, Διασκυλον, 650 πΧ, Δασκυλιτιδα χωρα, Τουρκια, προσωπειο, τερακοτα, 2.400 χρονια πριν, Ιρεν, μασκα, προσωπειον, ακροπολη, αναθημα, θρυλος, καρναβαλι, μεταμφιεση, απελευθερωση, μυστικη επιθυμια, καταθλιψη, ταυτοτητα, προστατης τεχνων, ελληνικη μυθολογια, συμβολισμος, λιμνη Δασκυλια, Μανυας, κελλαρι, κουζινα Λυδιας, σπορος, διατροφη, ποταμος Λυκος, Αρδης, Μερμναδες, Μπαντιρμα, Μπαλικσεχιρ, Προποντιδα, Ελλησποντος, σατραπεια, Αργοναυτες

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ