Κορωνοϊός, Σεπτεμβριανά, θυσία Λακεδαιμονίων και Θεσπιέων, Στυγξ, Ορτάκιοϊ και άλλα θέματα στο 117ο τεύχος της «Ενδοχώρας»

Κορωνοϊός, Σεπτεμβριανά,
θυσία Λακεδαιμονίων και Θεσπιέων,
Στυγξ, Ορτάκιοϊ
και άλλα θέματα
στο 117ο τεύχος της «Ενδοχώρας» 


Το 117ο τεύχος του περιοδικού «Ενδοχώρα» κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες.

Από την πλούσια θεματολογία των 88 σελίδων του νέου τεύχους ξεχωρίσαμε:

·        Τη μελέτη του καθηγητή Γενετικής του ΑΠΘ Κων. Τριανταφυλλίδη, για το θέμα που ταλαιπωρεί όλη την ανθρωπότητα, με τίτλο «Κορωνοϊός SARS - Cov-2»

·        Την αναφορά στα «Σεπτεμβριανά» και τούς διωγμούς των Ελλήνων τής Πόλης, από τον δρα Κοινωνιολογίας Θεοφάνη Μαλκίδη.

·        Την ιστορική καταγραφή για το πραγματικό νόημα της θυσίας Λακεδαιμονίων και Θεσπιέων, από τον φιλόλογο και συγγραφέα Αντ. Αντωνάκο, με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών.

·        Κείμενα ιστορικού ενδιαφέροντος από τον Δημ. Βαλασίδη (Ο Καπετάν Κόδρας και το στρατόπεδό του στην Καλαμαριά), τη Θέα Σεκριλάτζε (Είμαστε Γεωργιανοί, θα πεθάνουμε σαν Έλληνες), τη Δήμ. Ρετσινά (Όταν ο λοιμός ενέσκηψεν εις τας Αθήνας), τον Αθανάσιο Κόρμαλη (Στυγξ, η πηγή τού Άδη), του Κων. Μπατσιόλα (Ο βίος τού Γεωργίου Ακροπολίτη και η «Χρονική συγγραφή» του) και τον Π. Χ. Παπάζογλου (Η μονή της Δαδιάς Έβρου, που δημοσιεύθηκε στον Χρόνο τού Σουφλίου το 1910 και επιμελήθηκε ο Μιχ. Πατέλης). - ΔΕΙΤΕ το βίντεορεπορτάζ του Γ. Λεκάκη για το ΣΟΥΦΛΙ, ΕΔΩ.

·        Την παρουσίαση των χωριών του Ορτάκιοϊ στην Βόρεια Θράκη, από τον Θ. Κυρκούδη.

·        Την παρουσίαση του Μουσείου Φαλτάιτς στην Σκύρο, από την Αν. Φαλτάιτς.

·        Την εργασία της Όλγ. Κούρτογλου για την επιμορφωτική πολιτική στην Ελλάδα και στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

·        Τα αξιοπρόσεκτα λογοτεχνικά κείμενα του Αθανασίου Τσακνάκη (Οι ίπποι των Αβδήρων) και του Παναγιώτη Αντωνόπουλου (Η ρουλέτα).

·        Τα εύστοχα σχόλια για τα δρώμενα στη Θράκη και όχι μόνο από τους Σεμπαεδήν Καραχότζα, Μιχ. Σπανίδη, Στ. Αρσενίου, Ιω. Σαρσάκη και Δημ. Σαββίδη, αλλά και τις ενδιαφέρουσες βιβλιοκριτικές από τον Μιχ. Δανίκα, Ιακ. Θήρα Καραμολέγκο, Νικ. Κόκκα και Αθ. Τσακνάκη.

 

Αναζητήστε την «Ε» σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.

Παραγγελίες ΕΔΩ και στο 6977462806.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΝΔΟΧΩΡΑ, ΕΔΩ.


Περιοδικό «ENΔOXΩPA», Νικηταρά 23, 68131, Αλεξανδρούπολη, τηλ. 6977462806, e-mail.


ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.10.2020.


ΛΕΞΕΙΣ: Κορωνοιος, Σεπτεμβριανα, θυσια, Λακεδαιμονιοι, Θεσπιεις, Στυγξ, Ορτακιοι, Ενδοχωρα, Γενετικη, Τριανταφυλλιδης, κορωνοιος SARS Cov-2, διωγμος, Ελληνες της Πολης, Μαλκιδης, Λακωνες, Σπαρτη, Σπαρτιατες, Θεσπιες, Αντωνακος, μαχη Θερμοπυλων, Θερμοπυλες, Βαλασιδης, Καπεταν Κοδρας, στρατοπεδο Κοδρα, Καλαμαρια, Σεκριλατζε, Γεωργιανοι, Γεωργια, Ρετσινα, λοιμος Αθηνων, Αθηνα, Στυγξ, πηγη, Αδης, Μπατσιολας, Ακροπολιτης, Χρονικη συγγραφη, Παπαζογλου, μονη Δαδιας, Δαδια, Χρονος Σουφλιου,  1910, Σουφλι, Πατελης, Ορτακιοι, Βορεια Θρακη, Κυρκουδης, Μουσειο Φαλταιτς, Σκυρος, Φαλταιτς, Κουρτογλου, επιμορφωτικη πολιτικη, Σχολεια Δευτερης Ευκαιριας, Τσακνακης, ιπποι των Αβδηρων, Αβδηρα, Αντωνοπουλος, ρουλετα, Θρακη, Καραχοτζα, Σπανιδης, Αρσενιου, Σαρσακης, Σαββιδης, Δανικας, Καραμολεγκος, Κοκκας Αλεξανδρουπολη 

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ