Άμεση απελευθέρωση της Βιετναμέζας συγγραφέως Pham Doan Trang! Ζητούν η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών και ο ΟΣΔΕΛ...

Άμεση απελευθέρωση
της Βιετναμέζας συγγραφέως
Pham Doan Trang!

Ζητούν η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών
και ο ΟΣΔΕΛ...

Ο ΟΣΔΕΛ συνυπογράφει την έκκληση της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών για άμεση απελευθέρωση της βιετναμέζας συγγραφέως και εκδότριας Pham Doan Trang.

Η Pham Doan Trang, Βιετναμέζα συγγραφέας και εκδότρια, νικήτρια του Βραβείου Voltaire 2020 - ένα βραβείο που τιμά τους εκδότες που υπερασπίζονται με σθένος την ελευθερία της έκφρασης - συνελήφθη από τις Αρχές του Βιετνάμ, πριν από μερικές ημέρες, στην Χο Τσι Μιν, με την κατηγορία της αντεθνικής δράσης. Η Trang, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση Τύπου, κατηγορείται για παραγωγή, αποθήκευση, διάδοση ή προπαγάνδα πληροφοριών, υλικών και προϊόντων που αντιτίθενται στην Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ. Οι κατηγορίες αυτές επισείουν ποινή φυλάκισης 20 ετών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ περι ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ, ΕΔΩ.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, η Pham Doan Trang διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να υποστεί βασανιστήρια. Για τον λόγο αυτό, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία ζητούν την άμεση απελευθέρωσή της. Η Trang έχει συλληφθεί και στο παρελθόν, λόγω της δράσης της για την προάσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας του Τύπου και των αρχών του κράτους δικαίου. Η σύλληψή της έλαβε χώρα λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, όπου η Pham Doan Trang επρόκειτο να συμμετάσχει με ηχογραφημένο μήνυμά της.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε εμπορική συμφωνία με το Βιετνάμ, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την προστασία των επενδύσεων. Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκδοτών (Federation of European Publishers), απευθύνθηκε με επιστολή της στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ζητώντας να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση του Βιετνάμ για την άμεση απελευθέρωση της Pham Doan Trang. Πιο συγκεκριμένα, απευθύνθηκε στον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιο σε θέματα εμπορίου, στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Ζοζέφ Μπορέλ, καθώς και στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας να προχωρήσουν στις προσήκουσες ενέργειες, προκειμένου να απελευθερωθεί άμεσα η Pham Doan Trang.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών, Peter Kraus vom Cleff, η Ευρώπη θα πρέπει να θέσει ως προαπαιτούμενο των σχέσεων με τρίτα κράτη τον σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης βιβλίων που ασκούν κριτική στην εξουσία. Και συνέχισε απευθυνόμενος στα ευρωπαϊκά όργανα, προσβλέπουμε στην παρέμβασή σας, προκειμένου να υποστηριχθεί η κοινωνία των πολιτών του Βιετνάμ και να απελευθερωθεί άμεσα η Pham Doan Trang.

ΠΗΓΗ: ΟΣΔΕΛ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.10.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: απελευθερωση, Βιετναμεζα συγγραφεας, Φαμ Ντοαν Τρανγκ, Ομοσπονδια Ευρωπαιων Εκδοτων, ΟΣΔΕΛ, βιετναμ, εκδοτρια, Βραβειο Βολταιρου, ελευθερια εκφρασης, αντεθνικη δραση, προπαγανδα, Σοσιαλιστικη Δημοκρατια του Βιετναμ, Σοσιαλισμος, φυλακιση, λογοκρισια, βασανιστηρια, Ανθρωπινα Δικαιωματα, Διεθνης Αμνηστια, δημοκρατια, ελευθερια του Τυπου, κρατος δικαιου, δικαιο

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ