ΑΚΟΥΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ τον ΡΗΣΟ του ΕΥΡΙΠΙΔΗ από το ΧΑΡΒΑΡΝΤ!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ
τον ΡΗΣΟ του ΕΥΡΙΠΙΔΗ
από το ΧΑΡΒΑΡΝΤ! 

Στο πρόγραμμα «Reading Greek Tragedy Online» / «Διαβάζοντας ελληνική τραγωδία στο Διαδίκτυο», που γίνεται κάθε Τετάρτη, «ζωντανά» (live stream), από το Center for Hellenic Studies, του Χάρβαρντ, ΕΔΩ, σήμερα 14 Οκτωβρίου 2020, η τραγωδία ΡΗΣΟΣ του ΕΥΡΙΠΙΔΗ.

Πρόκειται για την τραγωδία που έγραψε ο Ευριπίδης και διδάχθηκε (δηλ. ανέβηκε, παίχτηκε) το 453 π.Χ.

Ανάγεται στην ραψωδία Κ (Δολώνια) της Ιλιάδος του Ομήρου.

Ο χορός (Τρώες στρατιώτες), πληροφορεί τον Έκτορα πως οι Αχαιοί συγκεντρώθηκαν στην σκηνή του Αγαμέμνονα. Αποφασισμένος να τους επιτεθεί, αναχαιτίζεται από τον Αινεία, και στέλνει τον Δόλωνα, ώστε να τους κατασκοπεύσει. Ένας βοσκός αναγγέλλει την άφιξη του Ρήσου, ο οποίος υπόσχεται στον Έκτορα την νίκη των Τρώων και την πολιορκία της λοιπής Ελλάδος ως αντίποινα. Αλλά, οι Οδυσσέας και Διομήδης, πληροφορούνται από την θεά Αθηνά την άφιξη του Ρήσου και τον δολοφονούν. Η Αθήνα, παίρνοντας την μορφή της Αφροδίτης, ξεγελά τον Πάρι, ο οποίος έρχεται να πληροφορήσει τον αδερφό του, επειδή μπήκαν Αχαιοί στο στρατόπεδο. Ο ηνίοχος του Ρήσου αναγγέλλει τον θάνατο του… Η Μούσα μητέρα του, θρηνεί τον υιό της… Την τραγωδία αυτή αντέγραψε και μιμήθηκε αργότερα ο Ρωμαίος Λούκιος Άττιος (και έγραψε το δράμα Nyctegersia / «Νυκτεγερσία»).

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΘΕΑΤΡΟ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΤΡΑΓΩΔΙΑ, ΕΔΩ.

 ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.10.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: ΡΗΣΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗ, ΧΑΡΒΑΡΝΤ, ελληνικη τραγωδια στο Διαδικτυο, τραγωδια ΡΗΣΟΣ, ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, 453 πΧ, ραψωδια Κ, Ιλιαδα, Ομηρος, Ομηρου Ιλιαδα, Ομηρου Ιλιας, Δολωνια, χορος, Τρωες στρατιωτες, Εκτορας, Αχαιοι, Αγαμεμνονας, Αινειας, Δολωνας, Δολων, κατασκοπεια, βοσκος, Εκτωρ, Τροια, Οδυσσεας, Διομηδης, θεα Αθηνα, δολοφονια, Αφροδιτη, Παρις, Παρης, ηνιοχος, Μουσα, θρηνος, Λουκιος Αττιος, δραμα, Νυκτεγερσια

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ