Ο αρχαίος αθλητής (παλαιστρίτης) από το Ξώμπουργκο εκτέθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου

Ο αρχαίος αθλητής
(παλαιστρίτης)
από το Ξώμπουργκο
εκτέθηκε
στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου 

​Στην έκθεση του Αρχαιολογικό Μουσείο της Τήνου εντάχθηκε μαρμάρινη επιτύμβια στήλη (ΣΤΗΛΗ ΒΑΡΔΑΛΑΚΟΥ), η οποία βρέθηκε στη συστηματική ανασκαφή στο Ξώμπουργκο Τήνου, τον Ιούλιο του 2019. Η στήλη, μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και στήριξης της σε βάση, εντάχθηκε οργανικά στην ενότητα των επιτυμβίων της αίθουσας των γλυπτών της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, προσφέροντας στους επισκέπτες του την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα από τα ωραιότερα έργα κλασικής γλυπτικής στις Κυκλάδες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΤΗΝΟ, ΕΔΩ.


 Η εύρεση της στήλης είναι αποτέλεσμα της συστηματικής ανασκαφής στο Ξώμπουργο, που διεξάγεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό τη διεύθυνση της Ομότιμης Καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας κ. Νότας Κούρου και ειδικότερα στο αρχαίο νεκροταφείο των κλασικών χρόνων στη θέση Βαρδαλάκος στη ΝΑ πλευρά του λόφου του Ξώμπουργου, βρέθηκε μεγάλη μαρμάρινη επιτύμβια στήλη. Η στήλη (αρ. κατ. Α 587) χρονολογείται τον 4ο αι. π.Χ. (370-360 π.Χ.) και αποτελεί εξαίρετο έργο γλυπτικής, δημιούργημα πιθανότατα Τήνιου γλύπτη, όπως υποδεικνύει το ντόπιο μάρμαρο από το οποίο είναι κατασκευασμένη. Η στήλη ύψους 1,70 μ. και πλάτους 0,765 μ. σώζεται αποσπασματικά. Εικονίζεται γυμνός γενειοφόρος άνδρας με στλεγγίδα στο αριστερό χέρι. Πρόκειται για αθλητή (παλαιστρίτης) που συνοδεύεται από μικρή παιδική μορφή με πτηνό. Το θέμα 'αθλητής με παίδα' είναι σύνηθες στη γλυπτική των Κλασικών Χρόνων και η παρουσία του παίδα θεωρείται ότι ενέχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό που έχει δεχθεί πολλές ερμηνείες (υπηρέτης του αθλητή, έφηβος ερωτικός (*) σύντροφος κ.ά.). Το μικρό μέγεθος και η ηλικία του παίδα, φαίνεται να αποκλείουν τον συνήθως ερωτικό χαρακτήρα που αποδίδεται σε παρόμοιες σκηνές, ενώ η παρουσία του πτηνού παραπέμπει στο γνωστό θέμα της ψυχής που απέρχεται.

 

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και στήριξης της στήλης σε βάση, το έργο εντάχθηκε οργανικά στην ενότητα των επιτυμβίων της αίθουσας των γλυπτών της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Τήνου προσφέροντας στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν ένα από τα ωραιότερα έργα κλασικής γλυπτικής στις Κυκλάδες - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΧΑΙΑ ΓΛΥΠΤΙΚΗ, ΕΔΩ.

(*) σχ. σημ. ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: η έννοια του έρωτος όχι με την σαρκική, αλλά την πνευματική της διάσταση.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.10.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: αρχαιος αθλητης, παλαιστριτης, Ξωμπουργκο, Αρχαιολογικο Μουσειο Τηνου, Τηνος, μαρμαρινη επιτυμβια στηλη, ΣΤΗΛΗ ΒΑΡΔΑΛΑΚΟΥ, ανασκαφη, Ξωμβουργο Τηνου, 2019, γλυπτικη, Κυκλαδες, Κουρου, αρχαιο νεκροταφειο, κλασσικα χρονια, Βαρδαλαχος, μαρμαρο, 4ος αιωνας πΧ, 370 πΧ, 360 πΧ, Τηνιος γλυπτης, γυμνος γενειοφορος ανδρας, στλεγγιδα, παλαιστης, πτηνο, αθλητης με παιδα, παιδι, συμβολισμος, υπηρετης, εφηβος ερωτικος συντροφος, ψυχη

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ