Αρχαίοι Έλληνες δίδαξαν την καλλιέργεια της αμπέλου και στην Ισπανία - Κι άλλο εύρημα με την θέα Δήμητρα…

Αρχαίοι Έλληνες δίδαξαν
την καλλιέργεια της αμπέλου
και στην Ισπανία
Κι άλλο εύρημα με την θέα Δήμητρα… 

Του Γιώργου Λεκάκη


Η Ιβηρική τοποθεσία Font de la Canya ή Turó de la Font de la Canya ευρίσκεται στο δήμο Avinyonet del Penedés (Βαρκελώνης) στην Ισπανία, σε έναν λόφο 230 μ. επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΙΒΗΡΙΚΗ, ΕΔΩ.


 Ο αρχαιολογικό χώρος ανακαλύφθηκε τυχαία το 1997 από έναν γείτονα, τον Xavier Esteve, έναν επαγγελματία αρχαιολόγο, κατά την διάρκεια αγροτικών χωματουργικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή. Οι ανακαλύψεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών δείχνουν χωρίς αμφιβολία ότι η καλλιέργεια της αμπέλου στην Καταλονία προήλθε από αυτόν τον οικισμό. Οι πολυάριθμες αποδείξεις της κατανάλωσης κρασιού και της καλλιέργειας αμπέλου σε όλες τις φάσεις της τοποθεσίας το καθιστούν σημαντικό επίκεντρο της εισαγωγής αυτής της καλλιέργειας στην Καταλονία.

Ο ιβηρικός οικισμός, αναπτύσσεται από τον 7ο αι. π.Χ. Τον 3ο αιώνα π.Χ. εγκαταλείφθηκε, λίγο μετά την άφιξη των πρώτων ρωμαϊκών στρατών.

Κατά την διάρκεια της δεύτερης Εποχής του Σιδήρου (550-150 π.Χ.) πραγματοποιήθηκε η ανάπτυξη της νέας εισαγόμενης καλλιέργειας, αντικαθιστώντας την καλλιέργεια οσπρίων και, σε ορισμένες περιοχές, δημητριακών. Έτσι, στην κεντρική ακτή και στην Πενέδες, ο αμπελώνας εμφανίζεται ήδη σε όλες τις τοποθεσίες που μελετήθηκαν.

Σκεύη για την καλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού εκείνης της περιόδου ευρέθησαν. Επίσης, πιάτα που σχετίζονται με την προετοιμασία, την εξυπηρέτηση και την κατανάλωση κρασιού. Η θρησκευτική πτυχή στην οποία το κρασί γίνεται τελετουργικό είναι επίσης σημαντική, όπως αποδεικνύεται από την ανακάλυψη των υπολειμμάτων ενός σημαντικού τελετουργικού συμποσίου προς τιμήν της θεάς της γεωργίας, Δήμητρας, των Ελλήνων (που παρεφθάρη σε Δανίτ > Tanit στην Καρθαγένη). Ευρέθη ένα ποτήρι, με την μορφή προτομής της εν λόγω θεότητας, με επιγραφή στο κεφάλι, που λέει "ΚΑΛΑΘΟΣ", στα ελληνικά φυσικά, και με το μέτωπο στολισμένο με δημητριακά και σταφύλια. Όλα χρονολογούνται στον 3ο αιώνα π.Χ.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.9.2019.

ΛΕΞΕΙΣ: Δημητρα, κρασι, Ισπανια, Ιβηρια, Καταλονια, Καρθαγενη, Δανιτ, Τανιτ, οσπρια, δημητριακα

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ