«Με τα μάτια των αρχαίων Ελλήνων» στην Χαλκίδα, με την Αγγελική Κομποχόλη

«Με τα μάτια των αρχαίων Ελλήνων»

στην Χαλκίδα,

με την Αγγελική Κομποχόλη 


Ο κύκλος μαθημάτων Ελληνικού Λόγου και Φιλοσοφίας, με την φιλόλογο δρ. Αγγελική Κομποχόλη, ξεκινά την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 19:00.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στον Χώρο Πολιτισμού "Αθηνά", Σιώκου 5, πλησίον Πυροσβεστικής Χαλκίδας, κάθε δεύτερη Κυριακή.




Πρόκειται για αυτοτελείς ενότητες ώστε να διευκολύνεται η παρακολούθησή τους.


Ο κύκλος δεκαοκτώ μαθημάτων μέσα από τον οποίο θα επιχειρήσουμε μία συναρπαστική περιήγηση στον κόσμο της αρχαίας σοφίας και δράσης, οι σκέψεις και οι παρακαταθήκες των μεγάλων διανοητών του αρχαίου κόσμου που γίνονται πολύτιμοι οδηγοί ζωής στο σήμερα είναι ο εξής:


1)    Η έννοια της φιλοσοφίας, όπως ορίστηκε από τους αρχαίους Έλληνες στοχαστές, κι ο λειτουργικός ρόλος της στην καθημερινή ζωή. Η φιλοσοφία δεν είναι μία απρόσωπη έννοια, αλλά μια πρακτική ζωή που μας βοηθά να ζούμε καλύτερα. Θαλής, Αναξίμανδρος Αναξιμένης: Οι τρεις Μιλήσιοι φιλόσοφοι. Οι στυλοβάτες της σκέψης.

2)    «Πόλεμος πατήρ πάντων» (Ηράκλειτος).  Πως δομεί την έννοια του πολέμου ο μεγάλος σοφός, αλλά και άλλοι  στοχαστές του αρχαίου κόσμου. Τροία, Μηδικοί πόλεμοι, Αλέξανδρος. Επετειακό αφιέρωμα στην 25η Οκτωβρίου.

3)    «Τά πάντα ῥεῖ». Ο ηρακλείτειος νόμος της  συνεχούς αλλαγής κι εξέλιξης κι η εφαρμογή του στην ανθρώπινη πραγματικότητα.

4)    Πυθαγόρας: Τα Χρυσά Έπη. Τρόποι για να ζούμε μία απλή, ήρεμη, φιλοσοφημένη ζωή απολαμβάνοντας τις χαρές της.

5)    «Πῦρ, ἀήρ, ὕδωρ, γαῖα»: τα τέσσερα «ῥιζώματα» του κόσμου στην θεωρία του Εμπεδοκλή πρωταρχικά στην δημιουργία του κόσμου. Η αντιστοιχία τους στον άνθρωπο, οι τέσσερις «χυμοί» του σώματος  στην ιατρική του Ιπποκράτη, οι  ανθρώπινες ιδιοσυγκρασίες και συμπεριφορές.

6)    «Βίος ἀνεόρταστος μακρά ὁδός ἀπανδόκευτος». Μία ζωή χωρίς γιορτές είναι σαν ένα ταξίδι χωρίς ξεκούραση. Η έννοια της εορτής και ο λειτουργικός ρόλος της στην αρχαία ελληνική πραγματικότητα. Έθιμα, ήθη και λατρευτικές παραδόσεις από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας.

7)    Η αντίληψη των θεών στην αρχαία ελληνική θρησκεία. Η δημιουργία του κόσμου κι η εξέλιξή του.  Πώς οι θεοί και τα ονόματά τους γίνονται αποτελεσματικοί τρόποι δράσης στην ανθρώπινη ζωή.

8)    Η σημασία του γέλιου στην καθημερινή ζωή. Τα αρχαία παραδείγματα. Δημόκριτος, ο γελαστός φιλόσοφος.

9)    Το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα: Ένα ιατρείο της ανθρώπινης ψυχής. Πώς ο άνθρωπος μαθαίνει να ζει μία ισορροπημένη ζωή διώχνοντας μακριά του τα αρνητικά συναισθήματα.

10)                       «Γνῶθι σεαυτόν». Σωκράτης και ανθρώπινη αυτογνωσία. Ένας τρόπος να γνωρίσουμε σε βάθος τον εαυτόν μας.

11)                       Ο Σωκράτης και ο «μύθος του σπηλαίου». Όταν ο άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις πιο βαθιές αγωνίες του ανίκανος να δώσει λύση. Η φιλοσοφική βοήθεια.

12)                       Ο πλατωνικός μύθος του Ήρος. Το ταξίδι της ψυχής στην αρχαία ελληνική σκέψη. Ο ρόλος της ειμαρμένης, ή αλλιώς η ανθρώπινη μοίρα.

13)                       Αριστοτέλης: Η θεωρία της μεσότητας και πώς να ζούμε μία ζωή με μέτρο και δικαιοσύνη.

14)                       Θεόφραστος: Ο διάδοχος του Αριστοτέλη στο Λύκειο. Η διαχρονική μελέτη του για ανθρώπινους χαρακτήρες και τις αντίστοιχες συμπεριφορές τους.

15)                       Διογένης ο Κυνικός: «Ἂνθρωπον ζητῶ». Η κυνική φιλοσοφία και η «άλλη» ματιά στα πράγματα. Η φιλοσοφική έννοια της διαφορετικότητας.

16)                       «Νῦν εὐπλόικα, ὅτε νεναυάγηκα» , τώρα βρήκα το ωραίο ταξίδι της ζωής, τώρα που ναυάγησα (Ζήνων ο Κιτιεύς). Η στωική φιλοσοφία ζωής κι η ψύχραιμη αντιμετώπιση των πραγμάτων.

17)                       «Ἡδέως ζῆν» (Επίκουρος). Μαθαίνοντας να απολαμβάνουμε τη ζωή.

18)                       «Ἀνέχου, ἀπέχου» (Επίκτητος). Ένας τρόπος για να αποκτήσει ο άνθρωπος μόνιμη ευτυχία και αδιατάρακτη εσωτερική γαλήνη.

 

Για επικοινωνία: Θωμάς Παναγόπουλος, 6947.899.935.


ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.10.2020.


ΛΕΞΕΙΣ: μαθηματα Ελληνικου Λογου και Φιλοσοφιας, Αγγελικη Κομποχολη

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ