Ψηφιοποιείται το ιστορικό αρχείο της μονής που ισχυρίζεται πως κατέχει το ΑΓΙΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ !!!

Ψηφιοποιείται το ιστορικό αρχείο
της μονής,
που ισχυρίζεται πως κατέχει
το ΑΓΙΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ !!!

Προγραμματική Σύμβαση για την ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της Μονής και του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών υπεγράφη την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, από την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα  Μενδώνη, τον Ηγούμενο της Μονής Βλατάδων - σ.σ. Βλαττάδων, και όχι Βλατάδων! Στην μονή που ισχυρίζεται πως κατέχει το ΑΓΙΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ !!! - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ!!! - Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμορίου Νικηφόρο και την αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου, ενώπιον του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.

 

Στο πλαίσιο του έργου για την προστασία και ανάδειξη της ιστορικής, θρησκευτικής, πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της Ιεράς Μονής Βλατάδων, προβλέπεται η συντήρηση, η αποκατάσταση και ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους του ιστορικού αρχείου χειρογράφων, μικροταινιών και μικρογραφιών του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και της Μονής.


Η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι «είμαστε εδώ για να αποδώσουμε ένα χρέος. Διότι όταν κάτι καθυστερεί τόσο πολύ, γίνεται χρέος. Και μεγαλύτερο, όταν αφορά σε αυτό το σπουδαίο αρχείο. Αν σκεφτούμε την αδιάλειπτη ιστορική πορεία της Μονής από τον 14ο αιώνα - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΟΝΗ ΒΛΑΤΑΔΩΝ, ΕΔΩ - αυτομάτως συνειδητοποιούμε τον τεράστιο πλούτο της, αλλά και την υποχρέωση μας, να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, τουλάχιστον όσα παραλάβαμε. Με την επιμονή της Μονής, την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί χρέος του να συνηγορήσει και να υποστηρίξει το έργο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και της Μονής, για την προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

 

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο, το οποίο σχεδιάσαμε από το 2015 και πλέον με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε άμεσα. Είναι μια μεγάλη μέρα, μια κορυφαία στιγμή για τον πολιτισμό και την κληρονομιά μας, θεματοφύλακας της οποίας είναι η Ιερά Μονή Βλατάδων».

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 11.10.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.10.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Ψηφιοποιηση, ιστορικο αρχειο, ιερα Μονη Βλατταδων, Πατριαρχικο Ιδρυμα Πατερικων Μελετων, Μενδωνη, ιερα Μονη Βλαταδων, Βλαττης, 14ος αιωνας, αγιο δισκοποτηρο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ